Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 1. rész (manhwa; 2010)

Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 1. rész (manhwa; 2010)

Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 1. rész (manhwa; 2010)
Young Kim: Alkonyat 1. rész (manhwa; 2010)

Romantikus szerelem, tini lányok millióit bombázó vámpíros fanservice, extrém különlegességekkel, a mai napig legvitatottabb regény, a Twilight saga oldalain. Stephenie Meyer világsiker regénye újabb franchise-szal bővült: immár OEL képregényben is próbál hódítani.

Az ismert történet új köntösben

Megjelent és meg is vettem a Twilight (Alkonyat) képregény adaptációjának első kötetét, melyet egy viszonylag ismeretlen, de ügyes koreai rajzoló illusztrált. A graphic novel különlegessége a magas minőségben rejlik a nyomdai kivitelezés terén. A szériának, mint oly sokszor utaltam rá, nem vagyok a rajongója, az első könyv, és film után nem is figyeltem az újabb megjelenéseket, de ez a koreai manhwa adaptáció magára vonta a figyelmemet.

A történetben nincs újdonság, hétköznapi tinilányunk, a gyönyörű Bella, édesapjához költözik az állandóan esős, és borús Forks-ba, ahol nemcsak a magány, de az első szerelem is rátalál a dögös vámpír, Edward képében. A képregény adaptáció első kötete többnyire az első mozifilm feléig viszi a történetet, így Edward vámpír titkai derülnek ki, és a két fiatal közötti vonzalom erősödik fel. A képregény ott ér véget, mikor Edward bemutatja napfényre csillogó bőrét, és a fénysebességet is hajazó utazó képességeit. A történetről dióhéjban elég is ennyi, hiszen az eredeti koncepciót teljes egészében nyomon követi a manhwa, persze a főbb mozzanatokra kiélezve (Bella megmentése a megcsúszott kocsi elől, a biológia órás szócsaták, és a külvárosi rossz fiúk támadása). A számomra kicsit lapos sztorin túl nézzük meg, hogy miért nem bántam meg a beruházást e műre?

Pozitívumok

Először is a kiadvány a hazai manga/manhwa/manhua piac egyik legszebb és legigényesebb darabja. A kemény fedeles, szépen színezett borító, ragasztott és egyben kötött lapokat takar. A képregény minden oldala kiváló minőségű selymes, fényes papír, mely sok mindent túlél. A borító fülszövegein plusz információk olvashatók, például megtudjuk, hogy a manhwa rajzolója, Young Kim a Seoul National University-n végzett festőként (meg is látszik a rajzokon) és jelenleg a koreai Yonginban él. Animációkat és könyv illusztrációkat készít (bár erre referencia munkát egyenlőre még nem találtam). A Yen Press kiadónál megjelent szép munkát, a hazai (nem elsősorban szegedi! könyvkiadó), a Könyvmolyképző adta ki magyar nyelven, alig fél évre rá az amerikai megjelenésre.

Bella a manhwában. Anyagszerű ruhák, szép karakterek.
Bella a manhwában. Anyagszerű ruhák, szép karakterek.

A grafika? A karakter dizájn gyönyörű, legalábbis Bella sokkal szebb, mint az élő változatban. Érződik rajta a tipikus shoujo – koreai ábrázolásmód, és emiatt a hajak, a szemek gyönyörűek lettek. Edward is egész dögös, bár néha merev tekintetű, a többi férfi karakterhez hasonlóan. A szereplők ruhái szépen kidolgozottak, anyagszerűek, sőt, anatómiai baki is kevés van. Vizualitására az egyszerűség, báj jellemző, különösen tetszettek az extra színes oldalak. A művészi élményt fokozza a viszonylag emberszerűbb karakter megjelenés, és a plusz színes oldalak. A rajzoló pár ötletes képkocka kompozíciót is belecsempészett a lapokba, amelyek üdítően hatnak a jelenetekre.

Negatívumok

Azért a szép minőség ellenére, és a történet gyengeségei mellett van pár fekete pont is a kiadvány képzeletbeli ellenőrzőjében. Erősen látszik a számítógépes grafika, ami az elnagyolt munka érzetét kelti. A legszembeötlőbb negatívum, a látható fotómanipuláció. Olyan mintha kiadták volna Young Kimnek, hogy a karaktereket rajzolja meg ebben és ebben a helyzetben, majd egy teljesen más stáb az élőkörnyezet fotóira montázsolja rá ezeket a képeket. A szobabelsők, az erdő terén hiányzik a karaktereknél látható grafikai kidolgozottság, ami elüt a lágyan körvonalazott és tónusozott szereplők alakjától. Emellett a történet is döcög a göröngyös országúton. Nincsenek átvezetések az egyes jelenetek, fordulópontok között. Aki nem ismeri az Alkonyat cselekményét, annak összevagdalt és következetlen utóízt hagyhat maga után. (Persze a potenciális felvásárló erőt úgyis a sorozat rajongói adják.)

A bal felső sarokban egy fotó látható: a színek és árnyalatok a képregény színvilágához vannak igazítva, mégis élesen elütnek a rajzolt figuráktól. - A jobb oldalon Edward látható.
A bal felső sarokban egy fotó van: a színek és árnyalatok a képregény színvilágához vannak igazítva, mégis élesen elütnek a rajzolt figuráktól. – A jobb oldalon Edward látható.

Érdekesség, hogy a könyvben olvasható még, hogy Stephenie Meyer ugyan nehezen állt rá a képregény feldolgozásra, de végül minden egyes oldal születését maga felügyelte, így van olyan érzésem, hogy a koreai alkotónak nagyon kevés beleszólása volt a végeredménybe, azon túl, hogy a szereplőket megrajzolta. Bár a rajongók biztos lelkesen fogadják a kiadványt, mivel az írónő kijelentette, hogy teljesen elégedett vele, és olyan mintha képzeletének eredeti figurái keltek volna életre Young Kim fekete-fehér rajzain.

Összegezve, jómagam a grafikai megoldások, és a kiadvány minősége miatt értékelem ezt a művet (Young Kim karakter ábrázolása közel áll a saját rajzstílusomhoz), de valószínűleg a rutinos manga olvasók körében nem fog nagy sikert aratni. Aki jobb vámpíros sztorikra vágyik, annak ott van a magyarul is megjelent Hellsing manga, vagy az idei Animekarácsonyon debütáló Vampire Knight.

Manhwa adatok
  • Angol cím:  Twilight
  • Magyar cím: Alkonyat
  • Történet: Stephenie Meyer
  • Rajz: Young Kim
  • Terjedelem: ? kötet
  • Megjelenés éve: 2010
  • Elérhető: angol, magyar nyelven
  • Műfaj: fantasy, romanikus, dráma, természetfeletti
  • Kiadó: Yen Press (USA); Könyvmolyképző Kiadó (HU)
  • Célcsoport: Shoujo
  • Linkek: Könymolyképző.hu (kiadvány); ANN (hír); Yen Press (amerikai kiadvány); Libri.hu (hun); Alexandra.hu (hun)
(Visited 301 times, 1 visits today)

One thought on “Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 1. rész (manhwa; 2010)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .