Misaho Kujiradou, Courtney Love & D.J. Milky: Princess Ai (manga; 2004)

Misaho Kujiradou, Courtney Love & D.J. Milky: Princess Ai (manga; 2004)

Misaho Kujiradou, Courtney Love & D.J. Milky: Princess Ai
Misaho Kujiradou, D.J. Milky: Princess Ai

Szöszi gótloli hódítja meg Japán metálra szomjazó közönségét, és miközben a pasik döglenek a csajszi után, gonosz fúriák törnek az életére. Ő Princess Ai, a legfelkapottabb global manga főhősnője, aki tud énekelni, és még szárnya is van.

Hercegnő a másvilágról

A Princess Ai nevezetű manga 2006-ban jelent meg magyarul, és már ekkor csábított engem csinos borítójával, és shoujo történetével. A Fumax kiadónál a befejezett széria további három kötete is megvásárolható, valamint már a 2. köteténél jár egy alternatív folytatás is, Princess Ai: Az éji hajnal prizmája alcímmel. A képregényben annyira nem csalódtam, sőt. Mivel nagy dobásnak szánták, hogy Ai Yazawa (Nana, Paradise kiss) készítette a karakter rajzokat, így csodás ruha kompozíciókat, és gyönyörű karakter ábrázolásokat találunk benne. Bár a grafika egy erős piros pont, Misaho Kujiradónak, a manga viszonylag ismeretlen rajzolójának hála (aki a Grimm-mesék mangakájának, Ishiyama Keikonak a testvére), de a történet nem éppen egyedi, sok mindent akartak benne összemixelni, de egy kis kreativitás azért ment bele.

A történet főhősnője Ai hercegnő, aki egy nap Tokió zsúfolt utcáin találja magát. Emlékeit elvesztette, csak szív alakú ékszeres dobozkája jelzi, hogy egy másik világból jött. De hogy honnan, és miért van olyan érzése, hogy valami elől menekülnie kell? Rejtély. (vow) Mikor éppen kirabolják a szakadt szex bombát, egy jóképű fiatalember, Kent siet a segítségére. A két fiatal között rögtön elektromos szikrák cikáznak a levegőben, és a hős dalia be is fogadja magához a hajléktalan lányt. Ám Ainak mindennél fontosabb, hogy rájöjjön ki is Ő valójában. Látomások, és sorozatos könyvtár túrák nyomán kiderül, hogy Ai-Földjének hercegnője volt, de valami miatt el kellett menekülnie, és most az utána küldött fúriák törnek az életére. Közben egy hercegnőnek is lehetnek megélhetési gondjai, így a Cupidó bárban énekel a gyönyörű hangú leányzó, majd rock sztár karrierjét is beindítja egy kétes hátterű ügynökségnél.

Igazi sztárok a háttérben

A sztori elvileg D.J. Milky tollából származik, aki zenész ezermester, Ai karakterét pedig Courtney Love ihlette, illetve ő is bedolgozott a sztoriba. A jelenleg 40 körül járó énekes-színésznőnek az alteregója Ai, legalábbis a heves természetét, és nem éppen finom hercegnői magatartását tőle kölcsönözte, az író elmondása szerint, ha nem tudja, hogy Ai hogyan reagáljon egy szituációban, akkor rögtön Courtneyre gondol, hogy mit tenne Ő abban a kérdéses helyzetben. A fantasy shoujo történet más utalásokat is rejteget, Ai neve ugye japánul szerelmet jelent, de egyúttal utal Courtney LOVE és Ai Yazawa nevére is. Ai hercegnő szerelmét, a gitáros Kentet Courtney egykori férje, Kurt Cobain ihlette, aki a Nirvanában dalolt. A való életbe köszön vissza Ai szív alakú ékszeres doboza, mely a „Heart-Shaped Box” Nirvana számot idézi, és a dalt egy ugyanilyen dobozka inspirálta, melyet Courtney adott még ajándékba Cobainnek. A kábítószeres ügyekbe keveredett férfi (Kurt Cobain) 1994-ben hunyt el, 27 éves korában.

Princess Ai története így próbál felvonultatni a shoujo történetek kliséiből kiragadott apróságokat, mint Kent meleg barátja Hikaru, vagy Ai ármánykodó kolléganői a szerelemittas Cupidó bárból. Gótikus fantasy téren Kaori Yukit nem éri utol a képregény, ha meg a romantikus kaland oldalt nézzük, akkor Watase Yuu (Fushigi Yuugi, Ayashi no Ceres) is zseniálisabbat hozna össze ebből a világból. A Princess Ai, mégis nagyon szórakoztató, van benne kis humor, Ai személyisége nem éppen mindennapi tsundere figura, és a gyönyörű rajzokért mindezek megbocsájtható bűnök. Engem meggyőzött, és a további köteteit is beszerzem, ha tudom, még talán egy-két újraolvasást is megér nálam. Ilyen könnyedebb és a shoujon belül gyakorinak számító darabot régen forgattam a kezemben. A magyar kiadással nem volt baj, a fordítások, és az írói jegyzetek nagyon jók, bár az első kötetem szerintem nyomda hibás lehet, mert 4-5 oldalon át a páratlan oldalak hiányoznak, ami az amúgy is néha ugráló történetben annyira nem vészes, így is értettem mit rejthetett az a hiányzó panel kockasorozat.

Képek / Borítók [nggallery id=105]

A Princess Ai nemcsak a szép grafikája miatt lehet érdekes, hanem az amerikai Tokyopop elég jó termék marketinget épített ki hozzá. Pl.: Princess Ai történetét egy egyedi live-action és anime formában akarják még fedolgozni, ennek próbálkozásait lentebb láthatjátok. És ha Princess Ai egy valódi énekes, rock-sztár alteregója, akkor jöjjenek az „eredeti” manga dalokhoz készített zenés videók is. A számok nagyon bejönnek, az Ainak választott énekesnő hangja (SKYE) furcsa, abban reménykedtem, hogy Courtney Love fogja énekelni, de nem. A videók megvalósítása változó sikert aratott nálam. A videók a TokyopopTv YouTube Channel-jén megtalálhatóak.

Princess Ai Music Video: Broken Leash

A Princess Aihoz megjelent első zenés-animációs videó (elvileg lesz a mangából anime?). A dal bejön, de a képi világ nekem túl giccses, és sorry SKYE (ő énekel Ainek beöltözve), de Princess Ai maga jobban néz ki. A seiyuuk (japán szinkronszínészek) nem jönnek be. Azért vannak benne szép jelenetek, és persze töménytelen spoiler. A videót a TubeMogul gyártotta, az animációt a Satelight készítette, a végén jó kis reklám menedzsment. SKYE mellett a Nude együttes muzsikál a háttérben. Az animációs-szinkronos változat után betettem a rövidebb karaoke felvételt is, ez sokkal music videósabb.

Előadók: Bobby Amaro (dob), Kevin Brown (Basszus gitár), Tony Karlsson (gitár), D.J. Milky (DJ, billentyűzet), SKYE (énekesnő)

fff

Princess Ai Music Video: Seraph Serenade

Ez a videó nekem jobban tetszik, mint az előző. A dal eredetileg a Princess Ai második kötetében „szerepelt”, és eredetileg Ken énekelte szíve hölgyének (Ai éppen beköltözött a nagy celeb gyárba, és utána szökött a srác egy romantikus szerenád erejéig). A dalt SKYE énekli természetesen, zenét a Nude adja megint, a vizualitás sokkal képregényesebb, bár a csilli-villi csillagok néha zavaróak, és sok az ismétlődő kép. A videót a TubeMogul gyártotta.

fff

Princess Ai Music Video: Suicide Ride

Ai a „Suicide Ride”-ot a celeb gyárban, azaz a Hayabusa Ügynökségnél töltött ideje alatt énekli egyik szerencsétlen énekesnő sorstársának, akit annyira tönkre tesz lelkileg ez a fényűzés és siker hajszolás, hogy öngyilkos akar lenni. A videó különlegessége, hogy egy Princess Ai PVC, vagy hasonló anyagú baba képében vándorol a városban (ilyen gótloli babát én is akarok). Az egész nagyon szépen van fényképezve, és még kameráztak is közben sokat. Egész jól van megcsinálva, megint a TubeMogul gyártotta a dolgot, a zene szokás szerint SKYE és a Nude előadásában szólal meg. A dalt D.J. Milky és b_nCHANt_d / Ben Chan (fura neve van) szerezte.

Princess Ai Music Video: Look Out for Love

Hát lol. Ez a legjobb az összes eddigi videó közül! Legalábbis nálam tarolt. A humoros feldolgozás lényege, hogy egy japán szerelmes pár éppen összezördül, amire a fiú szó szerint beleesik a Princess Ai mangába :D. Szerintem ez minden srác rémálma, hogy egy shoujo (lányos) manga rabja legyen :D. Bár ki tudja, vannak biztos kivételek. Az ötlet zseniális, nem láttam még ilyet emlékeim szerint, és a srác amilyen riadt és kétségbeesett képet vág, ahogy menekülni próbál a mangából, valami eszméletlen. A főszerepeket Rui Kyo és Aska Tun játsszák, a „kisfilmet” Jason Milligane rendezte, a zene megint csak D.J. Milky & Ben Chan kreálmánya.

Úgyhogy aki kedvet kapott a gyönyörű Princess Ai történetéhez, az nyugodtan belekóstolhat, és ahogy olvasgattam, még a férfiúi közönségnél is fogyasztható prédának tűnik. A sablonoktól nem kell félni, mert az igényes kivitelezés vigasztal, és legalább megint egy újabb gyűjthető magyar nyelvű manga kerülhet fel a polcunkra a Princess Ai személyében.

Manga adatok
  • Japán cím: プリンセス·アイ物語 / Princess Ai Monogatari
  • Angol cím:  Princess Ai
  • Magyar cím: Princess Ai
  • Történet: D.J. Milky & Courtney Love
  • Rajz: Misaho Kujiradou
  • Karakter dizájn: Ai Yazawa
  • Terjedelem: 3 kötet
  • Megjelenés éve: 2004
  • Elérhető: japán, angol, magyar nyelven
  • Műfaj: fantasy, romanikus
  • Kiadó: Shinshokan (Japán); Tokyopop (USA); Madman Entertainment (Ausztrália & Új-Zéland); Fumax (Magyarország)
  • Célcsoport: Shoujo
  • LinkekANN (eng); Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng); MangaFox(eng); Shearer Blog (hun); Fumax (hun)
(Visited 119 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .