Hasumi Toui: Bukottak holdja / Fallen Moon / Daten no Tsuki (manga; 2004)

Hasumi Toui: Bukottak holdja / Daten no Tsuki (manga; 2004)

Hasumi Toui: Bukottak holdja / Daten no Tsuki (manga; 2004)
Hasumi Toui: Bukottak holdja (manga; 2004)

Fehér szárnyú angyalok szállnak le az égből, a démonok pedig bűnbe csábítják őket. Mágusok lesznek szerelmesek, míg a csinos cselédlányok csupán háttér díszletek. Cicafiúk és démonvadászok, ennyi kell egy jó mangához?

Miértek és hogyanok

Indul a vizsgaidőszak, kellemesen borzongató előfutáraként pedig a zh-k és elővizsgák sora közben animézni és mangázni nincs időm érdemben. Talán az ezzel járó rohangálás és állandó utazás miatt külön öröm, hogy magyarul is megjelennek japán képregények, így két buszozás közepette elmerülhet egy-egy történetben az ember. Manga olvasás alatt az a másfél óra kikapcsol, legalábbis addig sem a beadandókon vagy az aktuális kötelező irodalmon jár az agyam. A személyes helyzetjelentésemből kikanyarodva jöjjön a lényeg: éppen e fenti körülmények miatt kezdtem neki a 2. Szegedi Képregényfesztiválon vett Fumax kiadónál megjelent mangáknak. Közülük első prédám pedig a Bukottak Holdja volt.

Angyali démonok

A borító megint megtévesztő, mert a sztorik többsége a shounen ai (fiú-fiú szerelem) égisze alatt íródott, így könnyező szemű fiatalemberek omolnak lágyan egymás karjaiba. Ilyen lazább hangvételű manga ebből a témából először került a kezembe, de a tipikus gótikus shoujo sztoriktól semmiben sem különbözik. A fiúkat gyakran lányoknak nézi az ember, a grafika lehetne kidolgozottabb. Már azért is, mert novellaszerű rövid történetek követik egymást – pontosan 7. Vannak köztük érdekesek, de úgy kifejezetten egyik se ragadott meg. Ezek az érzésekre, pillanatnyi érzelmi katarzisokra próbálnak rájátszani (az én olvasatomban ezek nem sikerültek), így elég tipikusak a maguk nemében. A bibliai elemek, mint a bukott angyal Lucifer, és a démoni Belial szerepeltetése se nyújtanak túl sok újat, a műfajon belül Kaori Yuki már ellőtte hatásosabban ezeket a motívumokat.

Ugyan a ’90-es évek derekától aktív mangaka, Hasumi Toui munkája ez, különlegessége, hogy Amerikában a Tokyopop egyik alkiadója, a BL (Boy’s Love) témára beállított Blu már kiadta angolul is. A kötet 2004-ben jelent meg először a Biblos kiadónál Japánban, majd megélt 2007-ben egy reprint kiadást a Gentoshánál. Hasumi Toui a BL, avagy shounen ai témákban járatos, eddig egy ismertebb tiszta shoujo mangájáról olvastam – ez a Genyou no Meizu, amelynek egy démonvadász lány a főhőse -; a többi munkája meleg párkapcsolatokkal operál egyre különlegesebb szituációkban. Itt is (Bukottak Angyala) van tiltott szerelem, átoktól kínzott halhatatlan mágus, és egy fiú aki látja a démonokat. A fantasy történetekben így vannak újszerű fordulatok a sablonos karakterek mellett, de a rövidség miatt nem tudnak kibontakozni.

Nem mondom, a rajzstílusa csodaszép, főleg a manga borítói gyönyörűek, de a képregény belső lapjain kár, hogy nem kapjuk meg ugyanezt a minőséget. Pedig a Bukottak Angyalát ha nézzük, egy kötetes az egész, bár nem tudom mennyi ideje volt rá a hölgynek, de személy szerint jobban élveztem volna egy vizuálisan kidolgozottabb művet, ha még a történetek néhol kuszák és katarzis mentesek is. Egyszeri olvasmánynak jó volt, a polcomon is jól mutat a romantikusan szomorkás borítójával, de sajnos nem adott egy maradandó élményt. A Fumax 2009-ben jelentette meg a mangát magyarul.

Manga adatok
  • Japán cím: Daten no Tsuki / 堕天の月
  • Angol cím:  Fallen Moon
  • Magyar cím: Bukottak holdja
  • Történet + Rajz: Hasumi Toui
  • Terjedelem: 1 kötet
  • Megjelenés éve: 2004
  • Elérhető: japán, angol, magyar nyelven
  • Műfaj: fantasy, romanikus, shounen ai
  • Kiadó: Biblos (Japán); Gentosha (Japán); Blu (USA); Fumax Kiadó (Magyarország)
  • Célcsoport: Josei
  • Linkek: ANN (eng); Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng); My Animelist (eng); Wikipedia (eng); Gamestar.hu (hun); Fumax (hun)
(Visited 458 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .