Kotegawa Yua: Anne Freaks / アンネ フリークス (manga; 2000-2002)

Kotegawa Yua: Anne Freaks / アンネ フリークス (manga; 2000-2002)

Kotegawa Yua: Anne Freaks / アンネ フリークス (manga; 2000-2002)
Kotegawa Yua: Anne Freaks / アンネ フリークス (manga; 2000-2002)

Rossz útra tért fiatalok, akik a normális gyerekek életét képtelenek élni, de egy valaki mágnesként vonzza őket. Ő Anne, a gyönyörű lány, aki nem habozik gyilkolni célja elérése érdekében, amely cseppet sem világmegváltó vagy igazságosztó jellegű: csak az édesapjával akar végezni minden áron.

Gyilkos tinik egy szekta ellen

Véletlen belepillantottam egy viszonylag népszerű mangába, az Anne Freaks-be (végül is magyarul is olvasható, le is tölthető, sokan dicsérik, sokan nem, szóval elég vegyes fogadtatású képregény). A történet főhőse Yuri Kitagawa, akit a manga első oldalain meg akar ölni a saját édesanyja, de véletlen maga a nő lesz az áldozat. Az összezavarodott, ideges Yuri nem hív segítséget, és megpróbálja eltüntetni egykori anyja holttestét. Gödör ásó akcióját azonban egy gyönyörű lány feltűnése zavarja meg. A lány, Anne hideg szavakkal ajánlja fel segítségét a holttest eltüntetéséhez, cserébe annyit kér, hogy Yuri tartson vele, és támogassa a lányt édesapjának levadászásában. Az amúgy is kirekesztettségben élő Yuri elfogadja az ajánlatot, főleg, hogy első látásra beleszeret Anne-be. Gyilkos duónk kiegészül egy harmadik féllel is, Mitsuba-kunnal, akinek a családját egy furcsa szekta írtja ki. A magára maradt fiút is megkörnyékezi Anne, és miután Mitsuba is vérrel szennyezte kezét, nincs más választása, velük tart. Ám szeretteit pont az a terrorista akciókat végrehajtó szekta végezte ki, amelynek Anne apja is a vezetője. Így indítja el a három főre bővült csapat személyes bosszúhadjáratát, mely során lassan elveszítik emberségüket, és igazságérzetüket, az emberek pedig sorra hullanak körülöttük – jók és rosszak egyaránt.

Vélemény és egy kis spoiler

A 4 kötetes manga eredetileg a Kadokawa Shoten kiadó Shounen Ace magazinjában futott. 2000-2002-es alkotáshoz képest a grafika változó minőségű. A karakterek szépek, Anne és Yuri kifejezetten tetszettek, bár a többi szereplővel elég hasonlatosak, főleg az utolsó kötetben látható sok szereplő vizuálisan gyakran egybe olvad.  A hátterek elég elnagyoltak, inkább a szereplők reakcióin van a hangsúly.

A történet az első két kötetben elég kiszámíthatóan halad, de a manga végét pont úgy sikerült lezárni, ahogy nem vártam volna. Egy elég sötét és lehangoló fordulat után úgy ér véget, hogy még várjuk a folytatást, és a mangaka teljesen ránk bízza, hogy képzeljük el ezután mi is történhetett kedvenc főszereplőinkkel. A manga vége így érdekes. Az tetszett, hogy egyáltalán nem lett klisés, teljesen más fordulatra számítottam. Meglepő volt, és elég pesszimista zárlat, és lényegében a végső üzenet az lett, hogy aki rossz útra lépett, az sosem térhet onnan vissza, így Yuri és Anne nem szabadul ki a sötét oldalról, sőt, egyre több ártatlan áldozatuk is lesz. Ebből a szempontból talán reálisabb, mert sok fiatal bűnöző nem tud a családi háttere (erre is volt pár zord példa a mangában), sem a felnőttek irányítási vágya miatt megjavulni, főleg, ha egy nagyon erős érzelmi kapocs tartja fogva.

Ami plusz pont még a manga oldalán, az a sok aranyos, humoros jelenet, amelyek a legváratlanabb pillanatokban tűnnek fel pl.: mikor éppen végeztek pár szekta taggal, és az örökké éhes Anne nagy lakomát csapva perlekedik társaival, persze chibi (SD) testbe zárva. Yuri talán az egyetlen fehér bárány a társaságban, hiszen ténylegesen nem ölt meg senkit, és végig él az olvasóban a remény, hogy ő legalább megmenekül. Mitsuba ezzel szemben a tipikus morgolódó suhanc, aki mindig titkolja igazi érzéseit, vad, és verekedős, de azért próbál jót cselekedni. Így a jó és a rossz közötti határvonal tipikusan mangásan mosódik össze, végül már a nagy rossz fiúkból álló szekta sem tűnik velejéig gonosznak, és itt tör be pár negatívum a cselekménnyel kapcsolatban: végül nem derül ki kik voltak a fő ellenségek, és hogy ez a titkos szervezet miért is jött létre, így sok jól megindult szál elvarratlan marad a képregény végére.

Egy seinen mangaka

Az Anne Freaks mangakája, Kotegawa Yua (小手川 ゆあ) 1975-ben született, főleg a seinen manga berkeiben alkot, eddig a Line (2003) című mangát olvastam tőle, ami szintén elég bizarr szituációról szól. A Line hősnője, Chiko, talál egy mobiltelefont, amin egy rejtélyes idegen elmondja neki, hogy hova kell mennie ha öngyilkosságra készülő emberkét akar látni. Ekkor indul meg a verseny az idővel, mivel Chiko meg akarja menteni az öngyilkos jelöltet, és nem egy-kettő van belőlük, hanem egyre több. És az esetek hátterében egy titokzatos személy áll, a mobiltelefon pedig egyre többet csörög. A mangaka további pszichológiai drámái az Arcana Soul (2000), Kimi no Knife (2009) vagy a rejtélyekkel teli Ottori Sousa (1995).

Az Anne Freaks hangulata a groteszk humoron túl elég horrorisztikus, hiszen a megölt áldozatok, főleg Yuri esetében az édesanyja lelke visszatér és kísérti a fiatalokat. Emellett van akció, dráma és persze romantika pár erős pillanat erejéig. Úgyhogy fiúk-lányok, aki lövöldözős de érzelmes képregényre vágyik, az beleleshet, mivel rövid (4 kötetes), a vége pedig nem egy tipikus The End-del zárul.

Manga borítók / képek [nggallery id=99]
Manga adatok
  • Eredeti cím: アンネ フリークス
  • Angol cím: Anne Freaks
  • Rajz/történet: Kotegawa Yua
  • Terjedelem: 4 kötet
  • Megjelenés éve: 2000-2002
  • Elérhető: japán, angol nyelven
  • Műfaj: dráma, horror, pszichológiai, romantikus, krimi, akció, vígjáték
  • Kiadó: Kadokawa Shoten
  • Magazin: Shounen Ace
  • Célcsoport: Shounen
  • Link:  Baka-Updates Manga (eng); MangaFox (eng); Anime News Network (eng); Wikipedia (eng); MANGAzin (hun); My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); AnimeAddicts (hun)
(Visited 44 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .