Házi Ninja 2. / Mail Order Ninja volume 2. (amerikai manga; 2006)

Házi Ninja 2. / Mail Order Ninja volume 2. (amerikai manga; 2006)

Házi Ninja 2. / Mail Order Ninja volume 2. (amerikai manga; 2006)
Házi Ninja 2. / Mail Order Ninja volume 2. (amerikai manga; 2006) – Mangattack kiadó

Cseresznyésvölgy békés városában sötét erők ólálkodnak, és egy általános iskoláson múlik, hogy a gonosz uralma tartós marad-e. A kis humorzsák srác küldetését legyőzhetetlen shinobija, Dzsiró segíti. Vajon milyen lehet, ha valakinek egy külön bejáratú házi nindzsája van? Főhős kis suhancunk, Timmy, tudja a választ.

A „Nagy Nővér” hatalomra tőr

A Tescóban érdemes néha vásárolgatni. Amint a könyvek között bóklásztam, váratlanul megpillantottam egy mangát, persze ahogy közelebbről megnéztem, rájöttem, hogy mangás stílusú amerikai képregény, de hát ilyeneket is jó olvasni néha. Úgyhogy gondoltam egyet, és megvettem (az sem mellékes, hogy le volt akciózva erősen). Igaz, hogy nem az első kötetnek kezdtem neki, de indításnak ez is megteszi, mert így elsőre nagyon megtetszett ez a lökött humor bombákkal teli kis szösszenet.

Mivel a köteteket úgy látszik egymástól függetlenül is lehet olvasni, ezért nézzük miről is szól az alap sztori: Cseresznyésvölgyben járunk, ahol főszereplőnk, Timmy éli iskolás minden napjait. A fiú az iskolai zaklatásoknak kitett lúzer banda tagja, Herm nevű barátjával együtt, és hogy elejét vegye a további testi-lelki terrornak, rendel magának postán egy igazi nindzsát Japánból. A második kötetben azonban az ellenséges fehér nindzsa klán birtokában tör a kis városka hatalmára egy afro frizus, csoki csajszi. A Felicity névre hallgató bájos szörnyeteg, foglyul ejti Timmy tökéletes harcos nindzsáját, Dzsirót. Ezután orwelli állapotok között építi ki a milliomos lányka saját diktatúráját, ahol a szülőket agymosással gondolkodni képtelen zombikká teszi. Hogy e gonosz „Nagy Nővér” figyelő szemeit hogy tudják Timmy és barátai kikerülni, és visszaállítani a békét? Kiderül a kötet végére.

Mosoly dömping csókokkal

A történet jópofa szituációkkal, és lökött beszólásokkal teli. Apró megjegyzések, poénok követik egymást, ráadásul akcióhős nindzsánk egyik különleges tulajdonsága, hogy egy mukkot sem beszél. Mégis Timmy csini tanárnőjét sikeresen elcsábítja, pedig a nagy sármőrnek csak dögös szemei látszanak ki fekete szereléséből. A grafika is aranyos, a kis gyerkőcök igazi mangás figurák, a háttereken meglátszik, hogy számítógépes grafikával nyúltak bele, de ettől még jó a látványvilág. Különösen tetszettek a kicsit egyedi panel beosztások pl.: mikor Dzsiró – a nindzsa – elkezd bugizni egy partin Timmy tanárnőjével, Miss M-mel, irtó ötletesen oldották meg a mozgással párhuzamosan hullámzó kereteket.

Dzsiró-szan in action! Jaj nektek fehér nindzsák!
Dzsiró-szan in action! Jaj nektek fehér nindzsák!

Így a mozgás ábrázolása is inkább mangás stílusban lett megoldva, a harcok pörgősek, főleg Dzsiró minden rugós, kardozós mozdulata ki van dolgozva (persze egy eredeti mangában még ennél is részletesebb lenne). A karakterek jól megrajzoltak, de a háttér el van nagyolva, van amikor több oldalon át csak a fehér-fekete háttér dominál, valahol pedig néhány vonallal szemléltetik a környezetet. Végül is a karakterek pofa vágásain, és lökött reakcióin van a hangsúly, úgyhogy ettől eltekinthetünk. Ami „bad” (rossz) pont a képregényben, hogy a magyar fordítás néhol magyartalan, és van egy-két betű kihagyás, értelmetlen mondat benne. A humor faktor szempontjából olvastam már viccesebb mangát is, de egész szórakoztató volt, úgyhogy aki kíváncsi Timmy és nindzsája kalandjaira, az csapjon le rá.

A Házi Ninja alkotói
A kedvenc részem: Bugizós Nindzsa-szan, aki mellesleg nagy nőcsábász. :)
A kedvenc részem: Bugizós Nindzsa-szan, aki mellesleg nagy nőcsábász. 🙂

A „mangát” Erich Owen rajzolja, és Joshua Elder írja a történetét. A Házi Ninjával megnyerték az amerikai Tokyopop kiadó 5. Rising Stars of Manga versenyét, így jelenhetett meg ez a közös művük. Joshua Elder (1980- ) a Northwestern Egyetem film szakán szerzett alapdiplomát. Ma elég sikeres angol nyelvű manga alkotó (OEL = Original English – Language). Workshoppokat is tart képregény alkotásról könyvtárakban és egyetemeken országszerte. Jelenleg Chicagóban él. Erich Owen szintén amerikai születésű, szabadúszó illusztrátorként dolgozik 1997 óta. 2000-ig digitális retusálásból élt, majd volt flash karakter tervező, dolgozott játékokon, gyermekkönyveken, comic srtippeken. Jelenleg a Tokyopopnál munkálkodik és a Házi Ninja következő kötetein készíti elő, hiszen a 2006-ban indult képregény még mindig fut hazájában. Összegezve, a Házi Ninja aranyos, és szórakoztató, üdítő kikapcsolódás volt kézbe venni.

Adatok
  • Eredeti cím: Mail Order Ninja volume 2.
  • Magyar cím: Házi Ninja 2.
  • Rajz: Erich Owen
  • Történet: Joshua Elder
  • Terjedelem: 3 kötet eddig (hazájában) – magyarul 2 kötete jelent meg eddig
  • Megjelenés éve: 2006
  • Elérhető: angol, magyar nyelven
  • Műfaj: akció, vígjáték
  • Kiadó: Tokyopop (USA); Mangattack (Magyarország)
  • Link:  Wikipedia (eng); Mangattack (hun)
(Visited 121 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .