Kuragehime / 海月姫 〜くらげひめ〜 / Jellyfish Princess (TV-sorozat; 2010)

Kuragehime / 海月姫 〜くらげひめ〜 / Jellyfish Princess (TV-sorozat; 2010)

Kuragehime (TV-sorozat; 2010)
Kuragehime (TV-sorozat; 2010)

A világ oly kegyetlen! Vannak gyönyörű nők, és vannak rondák, vannak közöttünk őrülten megszállott otakuk, és vannak tökéletes barátnő jelöltek. Ha nő vagy, és apácaként bújod a mangákat, akkor bizton azonosulhatsz az új sztár jelölt anime sorozat, a Kuragehime bolond főhősnőivel, akik a férfiaktól 1000 lépés távolságot tartva kockulnak sötét szobájukban.

A világ legszebb nője egy fiú?!

Már sok érdekes hóbortot láthattunk animében: van akinek a tini lányok alsóneműinek gyűjtése okoz féktelen extázist, valaki csak a plüss figurák halmozásában éli ki ferde hajlamait. Hol van itt a bélyeg- és szalvétagyűjtés silány hétköznapisága? Ám Tsukumi Kurashi tud még megdöbbentőt produkálni. A 18 éves lánynak nem elég, hogy súlyos lelki problémát okoz a divat fellegébe, Shibuyába tett kiruccanás, de ráadásul egy elvont medúza rajongó. (Igen, a tengerben lebegő kis szúrós izék, amikből meglepően sok fajta létezik.) A lány emellett egy igazi otaku, kis tréning szerelésben, szeplős arccal próbálja a csillogóan szépséges emberek társaságát elkerülni. Bár ha illusztrátorként szándékozik dolgozni az ember lánya, néha ki kell mozdulnia kis odújából. Az önértékelési, és kisebbségi problémákkal küzdő hősnőnknek, pedig tökéletes lakóhely egy olyan apartman, ahol hasonló sorstársakkal oszthatja meg a csúnya nők örök komplexusait.  A hölgyemények eleve apácáknak titulálják magukat, és kis bunkerükből ki van tiltva minden ami hím nemű, vagy szép és divatos.

Tsukumi barátnői között minden devianciára találunk tökéletes példát: először ott van a megszállottan yaoi mangát (a yaoi rajongókra is van már kifejezés = ők a fuyoshik, yaoi fandomok, ami „rotten girl”-ként fordítható, elég negatív jelentése van Japánban, mint az otakunak is)rajzoló NEET (‘Not in Education, Employment or Training’ – angol szakirodalomból származó kifejezés, Japánban ennek is van negatív töltete) hölgyemény, aki már 5 éve nem lépett ki szobájából. Van itt egy Romance of the Three Kingdomsos otaku, aki minden mini figurát gyűjt az animéből, sőt, még egy japán baba mániást is megismerhetünk, aki csillogó szemekkel nyáladzik minden gyönyörű ruhakölteményre. Ebbe a világba csöppen bele az álmokkal teli, de félénk Tsukumi Tokió szívében, akit egy nap hősiesen megment egy szépséges lány. A megmentés lényegében egy állatkereskedés csöpp medúzájára vonatkozik, amit az állatvédők elveivel ütköző körülmények között tartanak. Tsukumi így hazavisz egy medúzát, és egy „tiltott személyt” is a szépséges idegen képében, és mielőtt kitessékelné jótevőjét otthonából, az kényelmesen elalszik a szobájában. Más nap reggel jön csak az igazi leleplezés! A szép csaj, ugyanis valójában fiú, név szerint Shú Koibuchi, aki azt leszámítva, hogy lánynak öltözik (tranvesztita?), teljesen normális  nemi preferenciájára nézve (a lányokat szereti naná). És miután kellően összetörte főhősnőnk maradék önbecsülését a rettegett kijelentéssel: „Hadd találjam ki… te még szűz vagy!” – Tsukumit már talicskával sem lehetne összeszedni. És hogy mi lesz ezután? Az ígéretesnek tűnő folytatásból kiderül.

Képregény és anime

A sorozat természetesen egy manga adaptációja, ami érdekes, hogy az aranyos, és édesen humoros sztorit még nem fordították le angolra 1-nél több fejezetét (igaz, már Olaszországban kiadják a mangát). Pedig a manga sorozat már 2008 óta fut, és eddig 5 kötetet tudhat magáénak. A mangaka pedig Akiko Higashimura, aki ezzel a munkájával megnyerte a Kodansha Manga Awardot, legjobb shoujo kategóriában. Ahogy elnéztem, azért inkább josei célközönségnek szánt képregény ez, de a laza sztori miatt kortól függetlenül bárki neki eshet. Az hogy a domináns erősebbik nem örömét leli-e benne? Talán igen, mert a rajongói hóbortok, és vicces szituációk mindenki számára érthetőek, főleg ha még a szerelemmel is hadilábon áll az illető. A karakter dizájn igazán kawaii, a ronda nők mind karakteresek, van itt az afro frizurájú mókás pöttömtől, a nyúlánk szembe lógós hajas lányig minden. A Kiss magazinban futó képregényt a Brains Base hozta el nekünk animében idén ősszel. Az első rész alapján egyenlőre úgy tűnik, hogy teljesen követi a mangát, hogy hány részes lesz, egyenlőre rejtély, de 11 epizódot biztos megél.

Az animét Takahiro Omori rendezi, őt már ismerhetjük a Koi Kaze tiltott tesó románcáról, vagy a Durarara!!! és a Baccano! pörgős tech. vs slice of life szériáiról, melyet szintén ő rendezett. A karakter dizájnere Kenji Hayama, aki nagy névnek tűnik, mivel kulcskocka animátor volt korábban a Patlaborban, vagy a Stink Bomb és a Ninja Scroll mozifilmekben. A muzsika aranyos, igazi hangulat keltő, ezt Makoto Yoshimori (Baccano! (TV), Durarara!! (TV), Gakuen Alice (TV)) szerzi.

Nem is kell több egy fura, de fincsi sorozathoz. Hogy milyen romantikus pillanatok bukkannak majd fel szerencsétlen hősnőnk és „fiúja” között, majd még kiderül, de viccesnek ígérkezik a dolog. Emellett az aranyos pofavágásoktól, édes chibi figuráktól, és viszonylag klisés sztori vezetéstől mentes sorozatnak tűnik a Kuragehime, úgyhogy aki teheti ízlelje meg.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=89]
Adatok
  • Japán cím: 海月姫 〜くらげひめ〜 / Kuragehime
  • Angol cím: Jellyfish Princess
  • Rendezte: Takahiro Omori
  • Eredeti manga: Akiko Higashimura
  • Zene: Makoto Yoshimori
  • Karakter dizájn: Kenji Hayama
  • Megjelenés éve: 2010
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 11? epizód
  • Műfaj: vígjáték, romantikus
  • Stúdió: Brain Base
  • HivatkozásokANN (eng);  Wikipédia (eng); AniDB.net (eng); AnimeNfo (eng); Baka-Updates Manga (eng)
(Visited 202 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .