Shinrei Tantei Yakumo (TV-sorozat; 2010)

Shinrei Tantei Yakumo / Psychic Detective Yakumo (TV-sorozat; 2010)

„Szellemekkel suttogó”

Végre jött valami izgi, szellemes utánpótlás a Ghost Hunt, Kara no Kyoukai és a Ghost Hound óta. Bár pszichológiai mélységeket nem kell tőle várni, látványos akció jeleneteket sem, de egy spirituális kis utazásnak ígérkezik az emberi drámák és halál körforgásán. A Shinrei Tantei Yakumo (Psychic Detective Yakumo) sok feldolgozást tudhat magának: eredetileg regény volt, utána jött hozzá 2 manga, 1 live-action sorozat, 1 színdarab, és még további három mellék sztori novellában. Na de mi is ez?

Főszereplőnknek, Yakumo Saitounak különös képessége van, gyönyörű szemeivel látja a holtak lelkét, és kommunikálni is képes velük. Hűvös és szűk szavú figura, sötét múlttal megáldva, aki jó pénzért vállal szelleműzést, jóslást, mi egymást. Különös képességei miatt nincs sok barátja, egyébként is elég magának való. Egy nap azonban felkeresi Haruka Ozawa, egy vele egykorú egyetemista lány, akinek a barátai furcsa mód halnak meg sorra. Haruka elmeséli, hogy egy hírhedt kísértetházba látogattak el, ahol mintha megszállta volna legjobb barátnőjét egy sötét lélek. A lány Yakumo segítségét kéri, hiszen barátnője mentálisan teljesen összeomlott, kórházba is került. Yakumo kelletlenül elvállalja az ügyet. Mint kiderül, a szellemek, kik beköltöztek barátnője testébe, meggyilkolt nők lelkei, akik addig nem nyugszanak, míg gyilkosuk meg nem bűnhődik. De ki ölte meg őket? És miért halnak meg Haruka barátai?

Yakumo története kicsit sötét hangulatúnak ígérkezik, és úgy tűnik Haruka még sokáig ott marad a főhős fiú oldalán. Mellé kapunk még majd a sorozat szempontjából meghatározó gonosz ellenséget is, akinek a kilétét egyenlőre homály fedi. Amit tudni lehet, a rossz fiúk vezére is látja vöröslő szemével a lelkeket, csak ő éppen az élő embereket kínozza, és különböző rém tettekre kényszeríti őket, mint pl.: gyilkosság.

Nekem az első rész maga a hangulat, és a főhős fiú karaktere miatt nagyon megtetszett, bár tény, hogy nem volt éppen must see indítású ez a kezdés. Ahogy utána olvasgattam, remélem olyan jót fognak kihozni belőle, mint mondjuk az élőszereplős sorozatból, vagy a mangákból. Nem ígérkezik nagy moralizáló, akció dús műnek, de az emberi élet, a szeretteink elvesztésének feldolgozása talán jó pont lehet az oldalán, a Yakumóban rejlő tragédia pedig még többet sejtet. Az animáció nem rossz, pedig a Bee Train csinálja, lehetett volna szebb is, pedig azt hinné az ember, hogy aminek ennyi feldogozása van, azt magas költségvetésből finanszírozzák. Az opening itt kifejezetten tetszett, jó kis látványos animációt kapunk, kicsit gótik feelinggel megspékelve, a zene is tetszetős ez alatt: a „Key”  című dal szól Daisuke Onótól. Ha már zene, az ending is dallamos, a „Missing You” csendül fel Lisa Komine előadásában.

Az anime adaptáció alkotói és előzményei

Az animét Tomoyuki Kurokawa (Murder Princess, Wolf’s Rain) rendezi, a karakter dizájn egy igazi csapatmunka eredménye: Manamu Amasaki (Halo Legends), Minako Shiba (.Hack/Sing, Kuroshitsuji), Yukiko Ban (Avanger). A zene R・O・N (Kure-nai) komponálásában kel életre.

Az eredeti regény sorozat 2004-ben indult, és eddig 8 kötetét adták ki. A könyveket Katoh Akatsuki illusztrálja még ekkor, míg a könyvkiadó a Nihon Bungeisha. A jelenleg is futó sztori teljesen a rejtély jegyében íródott. Az ebből készült 13 részes tv-dráma adaptáció 2006-ban készült el a TV Tokyo jóvoltából. A népszerűség miatt, már 2007-ben megjelent egy kiegészítő side story, az egyik kiemelkedőbb karakter főszereplésével – Secret Files Kizuna alcímmel. Ezután egy másik sorozat szál is útjára kelt, mégpedig 2008-ban, és ennek a sorozatnak még mindig nincs vége. Az eddig 5 kötetes mű illusztrációit immár Yasushi Suzuki készíti, a regény pedig a Kadokawa Bunko kiadónál fut. 2009-ben pedig visszatért a szerző a Secret Files Kizunához, amikor is a Kodawa Bunkónál egy újabb kiadást ért meg eredeti mmunkája.

Egy jó regény nem sokáig húzza manga adaptáció nélkül sem. Egyenlőre kétféle feldolgozása létezik a képregények világában. Először Ritsu Miyako 2007-2008 között készített egy mindössze 2 kötetes munkát. A manga soujo célközönségi preferenciával íródott, és a Hana to Yume magazinban futott. A második változat már Suzuka Oda tollából jelent meg, szintén shoujo formában, 2009-ben. Az anime adaptáció is az ő karakter tervei alapján készül. Mangája az Asuka Magazinban fut, és egyenlőre 2 kötetet számlál magának.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=80]
Adatok
  • Japán cím: Shinrei Tantei Yakumo / 心霊探偵八雲
  • Angol cím: Psychic Detective Yakumo
  • Eredeti történet: Manabu Kaminaga (regény)
  • Eredeti karakter dizájn: Suzuka Oda
  • Rendezte: Tomoyuki Kurokawa
  • Forgatókönyv: Hiroyuki Kawasaki
  • Zene: R・O・N
  • Karakter dizájn: Manamu Amasaki; Minako Shiba; Yukiko Ban
  • Megjelenés éve: 2010
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: seinen, dráma, fantasy, rejtély
  • Stúdió: Bee Train
  • HivatkozásokANN (eng),  Wikipédia (eng), AniDB.net (eng); My Animelist (eng);
(Visited 109 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .