Hanazawa Kengo: Ressentiment / ルサンチマン (manga; 2004)

Hanazawa Kengo: Ressentiment / ルサンチマン (manga; 2004)

Hanazawa Kengo: Ressentiment / ルサンチマン (manga; 2004)
Hanazawa Kengo: Ressentiment (2004)
Öreg vagy és magányos? Próbáld ki új szolgáltatásunkat: itt a virtuális barátnő! Jobb, mint az igazi!

Ha unott 30 évesként, 100-nál is több kilókkal küzdve, nők, és igazi élet nélkül tengeted az életed, akkor a Ressentiment a Te mangád! Egy tipikusan „ronda”, de finom 2004-es képregény ez, mely egy igazi lúzer főhőssel lopta be magát a szívembe.

Takuro Sakamoto élete maga a megtestesült sivárság. Egy papír újrafeldolgozó cégnél dolgozik, 30 éves létére még mindig szüleivel él, életében eddig csak prostik álltak vele szóba. Dundi, kopasz, szemüveges, a tipikus elhanyagolt léha fekete lyuk, akinek nincs életcélja, jövőképe. Ám egy nap megérkezik életébe az isteni csoda! Játék őrült, egy szóval igazi kocka barátja, a flúgos, hasonló kaliberű Echigo, bevezeti szerencsétlen főszereplőnket a virtuális világba, ahol senki sem az, ami valójában: A legrondább ember itt a leghelyesebb lehet, saját pénzén vehet magának az ember 3D-és lányokat, akár egy egész háremet is. És ami a legjobb, minden teljesen valósághű, ugyanúgy lát, érzi a tárgyakat, a szagokat, mint a valóságban.

Takurónakannyira megtetszik a dolog, hogy szürke munkájába igazi éldolgozóként veti magát, hogy megvehesse élete első virtuális barátnőjét. Be is szerzi a szoftvert, igaz a legolcsóbbat, de teljes eksztázisba kerül, mikor elindítja. A „lány” neve pedig Tsukiko, olyan mint egy tamagocsi, gondozni kell, etetni, ruházni, foglalkozni vele, mert ha meghal, akkor nem lehet visszahozni. Ám van egy bökkenő. Az édes Tsukiko nem éppen egy „engedelmes” program. Egy lakatlan sziget az otthona, és első lépésként megharapja a rávetődő, perverz Takurót, majd közli vele, hogy neki bizony már van szerelme, így a srácnak semmi esélye. (Takuró saját megjelenítő képének a középiskolás énjét választotta – pár száz kilóval könnyebben, elviselhetőbb külcsínnel.) Takuro a falba veri a fejét. Hát már a virtuális világban is örök vesztesként kell élnie? Erre haverja, még jobban ráijeszt: lehet, hogy Tsukiko egy legendás program, melynek a netes neve „Moon„. „Moonegy olyan mesterséges intelligencia, mely önálló életre kelt, sőt, aki megszerzi, és tudja is használni, az lesz a virtuális világ ura.

Takuro elszörnyed, de a cuki Tsukikót csak nem tudja magára hagyni, sőt, lassan bele is szeret a „lányba”, így még segíteni is hajlandó neki. A lány ugyanis elvesztette igazi „szerelmét”, akit nagyon szeretne megtalálni. A béna Takuró, a maga tökkelütött módján pedig megpróbál neki segíteni. A gond csak annyi, hogy Tsuikóval kapcsolatban mindig a szexre következtet egyből, és Tsukikó rejtélyes pasija utáni nyomozás helyett, azon gondolkozik állandóan, hogyan tudná Tsukikóval való kapcsolatát az intimitás területére terelni. És hogy végül elnyeri-e lökött hősünk a főnyereményt, Tsukikó digitális szívének képében? Nos, a négy köteten át folyó kalandutazásból ki fog derülni, amint fekete humorú seinen mangából, egyre inkább iskolai románcba megy át a dolog.

A „kicsit malacka” Takuró, éppen aggódik, és testnedvezik ezerrel :D.

Morbid, néha kicsapja a biztosítékot, mégis gusztusos
Takuró szokja a virtuális "élvezeteket".
Takuró szokja a virtuális „élvezeteket”.

Pár, divatos szóval élve polgárpukkasztó jelenet ellenére, a fekete, sötét humor sosem pihen. Takuró deviáns vágyai, és hasonszőrű férfi társainak intim szokásain át, egy elborult felnőtt szórakoztató iparba csöppenünk bele, ahol a való élet csalódásai elől, mindenki a játékok világába menekül. Itt-ott van egy kis társadalomkritika, egy kis filozofálgatás, hogy ez most normális, vagy nem, érezhet-e valami valódi érzelmeket, attól függetlenül hogy virtuális jelekből épül fel. Ha valaki egész életében a hátsó padon ül, mások levegőnek nézik, vagy éppen gúnyolódnak rajta, tényleg érdemes eldobni a való életet, egy a szenvedő alany által szabályozható álom világért? És pont ez adja meg a manga pikantériáját, mert pont az, amit végső menekülésnek, és a könnyebb választásnak gondolunk, kiderül, hogy valójában nem igazán rózsaszín, és fenékig tejfel. Erős függőséget, antiszocializációt, teljes testi leépülést von maga után a játék függőség, bár jelen esetben Takuró kicsit fejlődik, ha csak nem esik át a ló túl oldalára a sztori végére.

A grafika. Hmmm. Érdekes. Néhol kifejezetten ronda, főleg a „koros” férfi karakterek, elég groteszk figurák, úgyhogy a nagy szemű, idealizált manga pasikat kedvelők messze kerüljék el, mert itt bishikből túl sok nem terem a fán. Lényegében nagyon karakteresek a figurák, és igazi élmény végig nézni Takuró „szenvedéseit”, a lányok között is megtalálunk mindent a pajkos játékostól, a tsunderéig. Tsukikó nagyon kawaii, ártatlan szemeivel, és szeretetével rögtön Takuróban látja meg a reményt, a magány és az elhagyatottság szigetén, bár hogy tényleg kit is szeret ez a furcsa digi lány, az kiderül pár fejezet után.

A sztori tetszik nagyon, a karakterek is jópofák és viccesek, csak néhány fordulat bökte eddig az orrom. Néha váratlanul behoz a mangaka új karaktereket, akik a semmiből tűnnek fel, és rögtön gonosz világuralomra törnek, persze csak virtuálisan. Azért minden napra jó volt elalvás előtti olvasmányként, na jó, nem azért, mert altató lenne, hanem mert leköti az embert, és megnyugtat a maga furcsa módján. Úgyhogy seinen manga dögivel, ízig-vérig teli ecchi jelenetekkel, és megmosolyogtató szereplőkkel, a beteg szitukról nem is beszélve. Hanazawa Kengo stílusa egészen megtetszett, úgyhogy a későbbiekben megnézek még pár más művet is tőle, pl.: I am a Hero (2009) című pszichológiai horrorját, vígjáték mentesen, vagy a Boys on the Run-t (2005), mely egy seinen sport manga, romantikával, és a dráma elemek vígjátékával.

Takuró és Tsukikó első szívet melengető pillanata. A virtuális Takuró sokkal menőbb ugye? Bár fodrászhoz elmehetett volna…”

Manga Borítók [nggallery id=68]
Adatok
  • Eredeti cím: ルサンチマン / 老处男的春天
  • Angol cím: Ressentiment
  • Rajz/történet: Hanazawa Kengo
  • Terjedelem: 4 kötet (befejezett)
  • Megjelenés éve: 2004
  • Műfaj: romantikus-dráma, seinen, vígjáték, sci-fi, ecchi
  • Célcsoport: seinen
  • Kiadó: Shogakukan
  • Magazin: Big Comic Spirits
  • LinkMangaFox (online fejezetek angolul); Baka-Updates Manga (manga); ANN (mangaka); Otaku Works (mangaka munkái); My Anime List (mangaka)
(Visited 40 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .