Kim Mi-jung: Antique Romance / 소녀화첩 / The Picture Album Girl (manhwa; 2006)

Kim Mi-jung: Antique Romance / 소녀화첩 (manhwa; 2006)

Kim Mi Jung: Antique Romance / 소녀화첩 / The Picture Album Girl (manhwa; 2006)
Kim Mi Jung: Antique Romance / 소녀화첩 / The Picture Album Girl (manhwa; 2006)

Kicsit különleges, és sötét shoujo manga akadt a virtuális kezeim közé tegnap este. Valahogy nem tudtam abba hagyni e koreai képregény (manhwa) olvasását. Elsősorban a nosztalgia miatt, a régies, viktoriánus korban játszódó drámákat juttatta eszembe, másrészről a gyönyörű, részletes karakter dizájn, ruhák, tájak realisztikus, és aprólékos ábrázolása fogott meg. Nem elég, hogy egy szép, romantikus dráma ez, hanem még az esztétikai élmény is magához ragasztott. Úgyhogy szinte száguldoztam a „lapokon”” keresztül egy újabb szemet gyönyörködtető képkockáért, jelenetért. Na, de hogy mi is ez?

Egy báb szerelme

Az Antique Romance (소녀화첩 / The Picture Album Girl), Kim Mi-jung koreai képregény rajzoló 4 kötetes munkája, mely ha japán ‘társaihoz” kellene hasonlítanom, akkor Kaori Yuki sötét, és kegyetlen világát ötvözi a tipikus shoujo romantikával, a tiltott románcok során. A történet szereplőit, akár a francia Nyomorultakból (Victor Hugo) is szalajthatták volna, az Antique Romance főhősnője tiszta  Cosette sors hasonmás, még a nevük is összecseng, szintén árva kislányunk a Suzette nevet viseli. És így a gazdag jótevő sem hiányozhat, lord Ian Mackpolt személyében.

Ian Mackpolt gazdag kereskedő, aki frissen szerzett nemesi címével próbál beilleszkedni a felső tízezer önző, pletykákkal teli, versengő világába. Első lépésként, csillagászati összegért megvásárol egy árverésen egy különleges „műtárgyat”, a világ egyetlen élő leány festményét. (A képregényben rubellel fizetnek, ami Oroszország pénzneme, de utalás nem sok van arra, hogy melyik országban játszódik a sztori, szóval keveredik benne a nyugati nemesi világ, egy kis keleti utóízzel). A gyönyörű kislány testére csodaszép festményt pingált (később kiderült, hogy faragott :/) egykori édesapja. A kislányt, Suzettet, kezdetben vele nem sokat törődve, többi műkincse közé helyezi a fiatal nemes. Ám ahogy telik az idő, a kis ártatlan leányzó lassan belopja magát „gazdája” szívébe, kedvességével, törődésével, és sötét múltjával.

Ugyanis Ian is, Suzettehez hasonlóan, korán elvesztette szüleit, sokáig árvaként tengődött, így a magány és egyedüllét hideg, sivár fogságába került. A kislány azonban bájával, életszeretetével, és őszinteségével végre igazi „családias” hangulatot teremt a korábban rideg kastélyban, és Ian is kezdi levetkőzni fagyos magatartását. A két fiatal között egy meghitt szerelem is kezd kibontakozni, de környezetük nem nézi jó szemmel ezt a románcot. Ugyanis szegény Suzette korábban egy világhírű bordélyházban tengődött, ahol tehetős, öreg férfiak lelték örömüket testében, Ian pedig  nem akar vissza élni a fiatal teremtés bizalmával.

Suzette és Ian
Suzette és Ian

Tragikus románcukat barátaik támogatják egyedül, mint Ian egykori szeretője, a szintén kurtizánként dolgozó kisasszony, vagy Ian fiatal pártfogoltja, a tehetségtelen poéta. Melléjük szegődik később Jones úrfi is, aki Suzettettel jár „egy iskolába” (Ian beíratja a lányt egy „úrinő” képzőbe, melynek van egy fiú testvér iskolája, így ismerkedik meg  két fiatal). Jones fülig szerelemes lesz Suzette „kisasszonyba”, és bolondos, sokszor komikus magatartásával csal mosolyt az arcunkra. Így a sok drámai, szomorkás jelenet között akad azért bőven egy-egy apróbb humor forrás, amit a poéta és Jones úrfi folytonos torzsalkodása, vagy Suzette édes kislányos magatartása kelt. Sajnos Ian és Suzette szerelmét egy váratlan rokoni látogatás szakítja meg, látszólag végleg, Ian nagynénje, és unkaöccse, Philip személyében, akik a nemesség legalja, embertelenség, és önzőség tekintetében.

Borítók [nggallery id=65]
Lélek remegtető és fenkölt
Suzette és Ian
Suzette és Ian: Kicsit gótikus, és sötét románc.

A látványvilág nagyon bájos, és érzelem dús, a drámai, megható jelenetek igazi szenvedélyt sugároznak, melyeket a totál képekkel, valamint egy adott mozdulat szinte másodperces lelassításával ér el a rajzoló. Az egész képregényt belengi egy szomorkás, tragikus légkör, melyet egy extra külön kis oneshot sztori is erősít, mely két árva gyerek tiltott, és végzetes szerelméről szól egy cirkuszban. Sok benne a nemi erőszakra, és prostitúcióra utaló jelenet, bár a verésen kívül, és a fájdalmas sejtetésen túl ebbe nem megy bele az ábrázolás részletesen. A szereplők baba arcai, óriási, érzelem dús szemei, egyfajta légies könnyedséget adnak a jeleneteknek, de rengeteg egész alakos, vagy arc közeli jelenet van, amelyek főleg a szomorkás pillanatokban tűnek fel.

Azért a cuki chibi figurákat sem kell hiányolni,  a komikus szitukban nagy aranyosak a karakterek, főleg a jók, akik szerethetőek maradnak. A cselekmény végig fenn tartja a figyelmet, sőt, mikor eljutunk a tetőpontra, igazi katarzis sejtetődik (mikor Suzette először megcsókolja Iant, de a férfi elutasítja a közeledését), itt hirtelen felgyorsulnak az események, és az addig teljesen pozitív légkör egy csapásra összetörik. Ettől kezdve a lelki vívódás, az önmarcangolás kerül előtérbe, és a képregény is kezd egyre inkább eldurvulni, korábbi ártatlanságát levetkőzi. A kihasználtság, szorongás, társadalmi különbségek, megalázás, vissza élés a  gyengék/szegények cselekvő képtelenségével igazi szánandó jeleneteket sorakoztat fel. Az a pár színes kép, melyet aquarelle (vízfesték hatású) színezéssel ért el a művésznő, egyszerűen mesterű, és egyedi.

Aki kíváncsi a szerző további műveire…

Sajnos csak oneshottokat olvashatunk tőle angolul, de talán ez sejteti, hogy szereti a happy endeket, így az Antique Romance-nál reménykedhetünk egy pozitív végkimenetelben (még nem olvasható végig mind a 4 kötete).

Ba-thump Ba-thump Diary 2005-os  rövid manhwája, melynek teniszező női főhőse váratlanul balesetet szenved, és a lelke elhagyja a testét. Egyetlen megbánni valója marad hátra: nem vallotta be érzelmeit az elutazni készülő sempai-jának. Romantikus érzéseit egy naplóban örökítette meg, amit most minden áron vissza akar szerezni, nehogy „rossz” kezekbe kerüljön.

A Good-bye, My 19 year Old Self szintén egy 2005-ös műve, melyben egy fiú beleszeret a bátyja barátnőjébe. A lány is végül gyengéd érzelmeket kezd el táplálni a fiatalabb testvér iránt, ezért szakít a bátyuskával, és kilép mindkét fiú életéből örökre. Ám a három fiatal különös viszonya után nem várt tragédia történik.

The Fairy and the Hunter egy mindössze 4 oldalas, gyönyörű, légies kis rövid szösszenet Kim Mi-Jungtól. A festményszerű, valószínűleg aquarelle rajzok egy rövid fogócskáról szólnak a jóképű vadász, és a szépséges tündér között.

Adatok
  • Eredeti cím: 소녀화첩
  • Angol cím: Antique Romance: The Picture Album Girl; The Living Doll
  • Rajz/történet: Kim Mi-jung
  • Terjedelem: 4 kötet
  • Megjelenés éve: 2006
  • Műfaj: romantikus, történelmi, dráma
  • Célcsoport: shoujo
  • Kiadó: Seoul Cultural
  • Magazin: Wink
  • LinkMangaFox (Antique Romance); Wikipedia (Kim Mi-jung); Baka-Updates Manga (Kim Mi-jung); Baka-Updates Manga (Antique Romance)
(Visited 177 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .