Az utolsó szabadtéri mozielőadás / Electric Shadows (kínai filmdráma; 2004)

Az utolsó szabadtéri mozielőadás / Electric Shadows (kínai filmdráma; 2004)

Az utolsó szabadtéri mozielőadás / Electric Shadows (kínai filmdráma; 2004)
Az utolsó szabadtéri mozielőadás / Electric Shadows / Meng ying tong niant / 電影往事(kínai filmdráma; 2004)

Rövid, éppen nyaralásnak nem mondható, de hirtelen jött kellemes családi programok után, éppen holt fáradtan akartam elaludni a tv-én, mikor véletlen a Duna Televízióra kalandozott az ujjam, a távkapcsoló nyomkodása közben. Végül elaludni nem tudtam, mert egy nagyon jó filmet sikerült elkapnom, pedig biz isten, egész nap az álom manó röpködött a fejem felett. (Megjegyzés: a Dunát érdemes lesz figyelni, mert ezen a héten vasárnap, hajnali 1kor lesz az Erőszakos zsaru, Takeshi Kitano filmje.)

No, egy fiatal kínai rendező, Jiang Xiao filmjét, a magyarul Az utolsó szabadtéri mozielőadásként fordított (elnevezett) Meng ying tong niant / 電影往事 (Electric Shadows) alkotást sikerült megnéznem. A film nagyon szép, családi dráma, mely két fiatal főszereplésével indul, az életvidám Ling Ling és a bohókás Mao Dabing visszaemlékezéseivel. Mao Dabing egy kétkezi munkából, napról, napra élő fiú, akinek minden vágya, hogy mozielőadásokra járjon Pekingben. Amint megkapja fizetését, már viszi is elkölteni a legújabb akció filmek egyikére.

Egy nap azonban, hazafelé biciklizve, véletlen neki hajt egy téglarakásnak. Az esés után, egy furcsa lány fejbe vágja téglával. Mao Dabing legközelebb már csak a kórházban tér magához, ahol a lányról faggatják, de ő számára is rejtély marad sokáig, hogy mi is történt, ki ez a lány. Később, véletlen összetalálkozik a lánnyal, akiről kiderül, hogy néma,  korábbi tette miatt pedig a pszichiátriára zárják, így megkéri a fiút, hogy etesse meg az otthon maradt halait.

Ahogy Mao Dabing belép a lány lakására, egy teljesen új világban találja magát. Mindenütt filmtekercseket, posztereket lát, és egyre inkább kíváncsi, hogy ki ez a furcsa lány. A választ kutatva rábukkan a leányzó naplójára, mely egy kalandos utazásra, és egy rég elfeledett gyerekkori baráthoz vezeti vissza főhősünket, a mozifilmek elvarázsolt bűvöletén át, családi drámákkal, és szomorúsággal karöltve. A lány neve pedig Ling Ling.

Nagyon aranyos családi dráma volt, a kulturális forradalom (1960-as évek) utáni időkbe repítette vissza a nézőt, ez adott neki egy kis történelmi szájízt, amit a sok propaganda, vörös gárdistás filmek, majd a teljesen újdonságnak tekinthető külföldi filmek megjelenése színesített meg. Ha nagyon filozofikus akarok lenni, akkor egy tipikus be nem teljesülés drámát kapunk, ahol a főszereplők mindig távoli álmaik után futnak, jelen esetben a színészi pálya, és éppen emiatt nem jönnek rá arra, hogy a közvetlen környezetükben hever az igazi boldogság. A csillogás, és reflektorfény helyett mindegyikükre a bánat, szenvedés, hibák elkövetésének sorozata köszönt, melyet a történet végén old fel szépen a rendező, és így kapunk egy felemelő befejezést.

YouTube-on fenn van a film végig angol felirattal

Végszó – Ajánló

Talán ezért tetszik sok nézőnek, mert olyan elcsépelt fordulatok vannak benne, amiket egy amerikai filmben végig unnánk/nevetnénk, itt mégis az újdonság erejével hatnak. Bár nem sikerült még mélyen a kínai filozófiában, és kultúrában elmerülnöm, de eddigi olvasmányaim alapján, szerintem teljesen átjön rajta az a kínai szemlélet, hogy az ember életében a legfontosabb a család, és a siker, csillogás utáni vágy, egy olyan (kapitalista) méreg, mely tönkre teszi az emberek életét. De nem kell ilyen mély elgondolásokba belemerülni, hogy élvezhessük e kellemes alkotást. Úgyhogy, aki egy szép filmre vágyik, csapjon le rá nyugodtan, szerintem nem fog csalódni benne.

Adatok
  • Eredeti cím: Meng ying tong nian / 電影往事
  • Angol cím: Electric Shadows
  • Magyar cím: Az utolsó szabadtéri mozielőadás
  • Rendező: Jiang Xiao
  • Forgatókönyv: Qingsong Cheng, Jiang Ziao
  • Műfaj: történelmi, dráma, családi
  • Terjedelem: 95 perc
  • Bemutató dátuma: 2004
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Kína
  • Linkek: IMDB.com (eng); Port.hu (hun); Cineasia.blog (olasz v spanyol?); Avistaz.com (eng); Infoplease.com (eng); flixster.com (eng); foreignmoviesdll.com (eng)
(Visited 101 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Az utolsó szabadtéri mozielőadás / Electric Shadows (kínai filmdráma; 2004)

  1. Nagyon jó film :), nem lehet valahonnan megvenni magyarul vagy letölteni? :$

    1. Hmm ez egy jó kérdés…láttam valahol magyarul is, csak nem tudom, hogy dvd-én volt-e, vagy keleti filmhéten reklámozták. Szerintem tuti megjelent dvd-én is, ha már magyar szinkronnal adták a tv-ben. Sztem videotékában érdemes szétnézni, vagy a Tescóban :D. Én ott szoktam pár száz forintért ilyen gyöngyszemeket találni, vagy még a Corában. Letöltést nem tudok hozzá :(.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .