Ima, Sokoni Iru Boku / 今、そこにいる僕 (TV-sorozat; 1999-2000)

Ima, Sokoni Iru Boku / 今、そこにいる僕 (TV-sorozat; 1999-2000)

„Csepp a tengerben”

Életünk mozgatórugója a víz. Víz nélkül nem lenne élet, nem lennének növények, állatok, és mi emberek. De mi van akkor, ha a az egész világ egy sivatag, és egyetlen kislány kezében van a víz hatalma? A kislányért megindul a gyilkolás, a háború, az emberek egymást irtják, és mikor elfogynak a férfiak, a gyerekek kerülnek sorra. Az Ima, Sokoni Iru Boku (angolul: Now and Then, Here and There) egy ilyen apokaliptikus hangulatú, kegyetlen világba kalauzol el bennünket, egy egyszerű kisfiú időutazásán át.

„Néró, a véres császár.”

Shuzo Matsutani, röviden csak Shu, egy tipikus kis srác. Lelkesen jár kendo órákra, hisz a győzelemben, a barátságban, és mindenkire jóindulattal tekint. Egy nap, miután keményen kikapott egyik kendo küzdelmén, orrát lógatva bandukol haza, mikor megpillant egy furcsa lányt, egy elhagyatott gyártelep kéményén. A lány, a lenyugvó nap fényében gyönyörködik, és az éppen mellé mászó Shuról, és annak kérdezősködéseiről nem is vesz tudomást, nagy nehezen csak a nevét árulja el: Lala-Ru. Hirtelen a semmiből furcsa gépszörnyek, és egy komoly nő tűnik fel, akik megragadják Lala-Rút. Shu tanácstalanul áll a történtek előtt, de meglátva a lány kétségbeesett segítségkérését, úgy dönt megmenti őt. Sikerrel ugyan nem jár, helyette a támadókkal, és Lala-Rúval egy másik világba kerül. Legközelebb a Hellywood nevű építmény fedélzetén találja magát Shu, ahol kegyetlenül megkínozzák. Lala-Rút pedig az uralkodó,  az őrült Hamdo elé vezetik, aki már régóta üldözte a lányt.

Lala-Ru ugyanis különleges képességgel bír: vizet tud varázsolni. A hisztérikusan kegyetlen király világuralomra tör, és ehhez fegyverként akarja felhasználni a lányt. Ám a varázslathoz szükséges nyaklánc, mely mindig a lány nyakán volt eddig, a kalamajka során eltűnt. Hamdo, Shun próbálja kicsikarni a nyaklánc hollétét, de persze a fiú erről mit sem tud. Embertelen kínzásai során megismerkedik egy másik fogollyal, a szintén Földről jött Sarával. A szerencsétlen lányt Lala-Rúhoz való kísérteties hasonlósága miatt fogták el, és most sorozatos nemi erőszaknak van kitéve. Shu azonban bármily szörnyűséggel, embertelenséggel kerül szembe, hihetetlen lelkierővel, és optimizmussal próbál küzdeni e őrült világban, és minden erejével azon van, hogy kiszabadítsa Lala-Rút.

Vélemény

Sok erőszak, értelmetlen mészárlások, ártatlan életek kioltása, gyerekek katonává képzése. A komor hangulat teljesen adott, melyet kiegészít egy leheletnyi filozófiai kitekintés az ember önpusztításáról és mérhetetlen hatalomvágyáról. Igazi, emberi sorsok, mély karakterek kerülnek elénk a főbb- és mellékszereplők személyében egyaránt, mindegyikük lelki mozgatórugóit, tetteik okát kifejtik a képsorok. Nagyon realisztikus anime, melynek mai szemmel nézve talán egyedül az animációja a gyenge pontja, de az első pár rész után úgy megszokja az ember, hogy már nem is akar jobbat, ez így tökéletes a maga nemében, és mondanivalójával egyetemben.

A 13 részes sorozat alatt nincsenek üres járatok, az izgalmat végig fenntartják a jelenetek, a váratlan fordulatok. Én eleve úgy készültem rá, hogy elég megrázó, érettebb nézőknek szóló mű lesz, de annyira nem is lett brutális, már maga az, hogy az erőszakot nem mindenütt ábrázolták nyíltan, csak sejtették, talán még megrázóbb hatást értek el vele. A zene nagyon hatásos, gyönyörű, lírai klasszikus zenék, pl.: zongora szólók szólalnak meg alatta, melyek még tovább gerjesztik a szorongó, szánalommal, félelemmel teli jeleneteket. Szép, erős, és megrázó anime, erős idegzetűeknek ajánlott, olyanoknak, akik nem riadnak vissza a valósághoz hű kilátástalan, és nem éppen happy end-del végződő kálváriáktól.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=53]
Adatok
  • Japán cím: Ima, Sokoni Iru Boku / 今、そこにいる僕
  • Angol cím: Now and Then, Here and There
  • Forgatókönyv: Hideyuki Kurata
  • Rendezte: Akitaro Daichi
  • Zene: Taku Iwasaki
  • Karakter dizájn: Atsushi Ohizumi, Rie Nishino
  • Megjelenés éve: 1999-2000
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: dráma, seinen, sci-fi, kaland, katonai, pszichológiai, apokaliptikus
  • Stúdió: AIC, WOWOW, Pioneer LDC
  • Hivatkozások: Aoi Anime (hun); ANN (eng),  Wikipédia (eng), Anime Addicts (hun); Anime Nfo (eng); AniDB.net (eng); IMDb. com (eng)
(Visited 93 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .