Ryuho Okawa: The Rebirth of Buddha (japán mozifilm; 2009)

The Rebirth of Buddha (mozifilm; 2009)

The Rebirth of Buddha (mozifilm; 2009)
The Rebirth of Buddha (mozifilm; 2009)
Szeretet, bizalom, és a fény
– mely mindenkit megtisztít

Ryuho Okawa (1956- ) újabb regényét adaptálták animére, ezúttal a Rebirth of Buddha személyében. Az író maga a Happy Science vallásos szervezet, és a Happiness Realization Party politikai párt alapítója. A New Yorkban tanult írót, politikai pártja, és hívei magának az újjászületett Buddhának tartják. Okawa-szan 3 könyvben írta meg vallási szervezetének működési elveit, szabályait, ezek a The Laws of the Sun, The Laws of Enternity, The Golden Laws (mindhárom „főkönyvből” anime adaptáció is készül/t, 2000-ben a The Golden Laws-ból, 2003-ban, a The Laws of the Sunból, és 2006-ban a The Laws of Enternityből (link)  is a Toei Animationtől. Emellett 1997-ben jelent meg a Hermes – Winds of Love című mozija is).

Különös vallási nézeteit regényein át közvetíti, összesen kb 500 könyvet írt eddig, melyeknek főszereplői Jézus, Buddha, Konfucius és Mohamed. Már műveinek anime adaptációjából is kitűnik, hogy az örök érvényű szeretetet hirdeti, és eltöröl minden nemű határt a vallások között, a fő cél a hit egy magasabb, jóságos erő létezésében, és önmagunkban, a szeretet erejében.  Emellett történeteiben vegyíti a tudományos technikát, és a történelmi korok főszereplőit, pl.: Egyiptom, polgárosodó Anglia, stb. Célzott propaganda lenne minden egyes műve? Egyértelműen igen, de ha elvonatkoztatunk ennek negatív utóízétől, nagyon kellemes és egészen egyedi animés élményben lehet részünk, ha megpróbálkozunk egyik művének adaptációjával, jelen esetben, a The Rebirth of Buddhával, mely 2009 októberében került be a japán mozikba.

A démonokat látó lány – a gonosz  mindenkiben ott rejtőzik

A történet főhősnője a középiskolás Sayako Amanokawa, akinek különleges képessége, hogy látja az ártó szellemeket. Egy nap majdnem a metrósínek közé rántja nem rég öngyilkos lett családi ismerősük, amikor is ex-barátja, Yuuki váratlanul megmenti. A fiú titkolózva ugyan, de megpróbálja a dolgot elmagyarázni a lánynak, így Sayako meg is lepődik, hogy a srác rögtön beveszi a szellemszerű lények létezését. Viharos elválásuk után, Sayako otthonában egy különös tv műsorra lesz figyelmes. Egy vallási szekta vezetője hangoztatja, hogy ő az igazi Buddha reinkarnációja, és látja, a lányhoz hasonlóan, a gonosz lelkeket, valamint egy apró baleset miatt, élőadásban menti meg a riporter életét, feje felett lebegtetve a rázuhanó lámpát. Sayako el is határozza, hogy részt vesz a különös férfi egyik előadásán, Yuuki hiába is próbálja megakadályozni benne. Ám Sayakót követi a gyűlésre minden lében kanál kis öccse is, sőt Yuuki is idegesen siet elrángatni onnan a lányt. Sayakó rájön, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel a szektával, különös szorongó érzés fogja el, a szinte hipnotizált áhítattal figyelő tömegben, ráadásul szeretett öccsét is megszállja egy sötét lélek, szörnyű fájdalmakat okozva neki. Ezután egy sokkal nagyobb veszéllyel kell szembe néznie a lánynak: az emberek végzetét jelentő sötétség egyre közeledik, és csak az igazi Buddha tud segíteni. Mi is ez a sötét erő valójában? Maga a sátán? Mi köze van a gyakori öngyilkossági esetekhez? Ki is valójában Yuuki?

Pazar látványvilág és még mi?

Izgalmas, fordulatos történet, kicsit keverednek benne a földönkívüli és ördögi lények, és a velük szemben megjelenő angyalok. Az én ízlésemnek néhány jelenet túl giccsesre sikeredett, főleg a vége felé. Az emberi bűnök, mint harag, bosszú, féltékenység kerülnek terítékre a kis sötét lelkek révén, és kapunk egy jó adag filozofálgatást, ami elég megindítóra sikeredett, így aki nyitott érzelmileg az ilyen dolgokra, annak nagyon kellemes kikapcsolódást nyújthat. Az animáció nagyon szép, főleg a város pusztítós jeleneteknél (ha valamihez hasonlítanám, akkor a Függetlenség napja és a Világok harca sejlett fel nekem néhány jelenet erejéig), sőt, kapunk egy igazi cunamit is, úgyhogy katasztrófából nincs hiány. A romantika szerelmesei sem érezhetik magukat elhagyatottan, hiszen a történet fókuszában a szerelem áll még ezeken túl,  mint az erős emberi érzelmek egyik aduásza. Az animáción érződik erősen a CGI, főleg az angyalokat készítették ilyen technikával, melyet ha egyik oldalról nézzünk, nagyon bájosak, és kidolgozottak, de másik oldalról tekintve erősen elütnek a korábbi animációtól, ami zavaró lehet.

Az animét egyébként Takaaki Ishiyama rendezte, aki a 2008-as Chaos;Head-et, 2006-os Fairy Musketerst, vagy a Sakura Wars OVA-t is. Ennek köszönhető, hogy a mozifilm első 20 perce nagyon horrorosra sikeredett, félelmetes hanghatásokkal és effektekkel borzolták a kedélyeket, ami kissé félrevezetően hat a későbbi „könnyedebb” sztorivonal miatt, de egyből a képernyő elé szegezi a nézőt, úgyhogy ebből a szempontból nézve hatásos. A kicsit horrorisztikus kezdés után igazi kaland történet bontakozik ki előttünk, és aki szereti a vallási elemekkel, kísértés, és a gonosz hatalomra törésével szembeni tipikus jó küzdelmét, annak nagyon jó élmény lehet a film, persze van néhány sötét pontja, de egyszeri élvezetért ezeken túl léphetünk. Anekdota, és tanítójellegű történet, olyan igazi családi közös programnak teremtve.

Pillanatképek [nggallery id=44]
Adatok
  • Japán cím: 仏陀再誕 / Buddha Saitan
  • Angol cím: The Rebirth of Buddha
  • Eredeti történet: Ryuho Okawa
  • Rendezte: Takaaki Ishiyama
  • Írta: Ryuho Okawa
  • Megjelenés éve: 2009
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 114 perc
  • Műfaj: misztikus, dráma, filozófiai, romantikus, családi
  • Stúdió: Group TAC
  • Hivatkozások: ANN (eng),  Wikipédia (eng), Asian Media Wiki (eng); Animekon (eng)
(Visited 252 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .