Im Sang-Soo: The Housemaid (2010; dél-koreai thriller)

Im Sang-Soo: The Housemaid (2010; dél-koreai thriller)

Im Sang-Soo: The Housemaid (2010; dél-koreai thriller)
The Housemaid (2010; dél-koreai thriller)
Gyilkos szenvedély

No ennek a filmnek az előzetese fogott meg annyira, hogy készítettem belőle egy AMV-ét (link) XD, legalábbis próbálkoztam vele. A filmet egyébként sokan várták, hiszen a cannesi filmfesztiválon is levetítették, valamint olyan szupersztár színészek játszottak benne, mint Jeon Do-Yeon (전도연), aki a 2007-es Secret Sunshine-ban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat Cannesben.

A The  Housemaid 2010 májusában debütált, ám a várakozásokkal ellentétben nem sikerült olyan jól, pedig egy 1960-as évekbeli filmnek a remakeje, mégpedig Ki-young Kim munkája eredetileg. Ezt magam is tapasztaltam. A zene és a látványvilág kiváló, a sztori is az lenne, ha nem lenne az a ha.

A történet főhősnője egy szegény lány, Eun-yi, aki szobalány állást kap egy luxus körülmények között élő családnál. Egész nap gazdái kívánságait kell lesnie, és nevelni csemetéiket. Az űrnője terhes, míg az  úr, folyton utazik, és legtöbbször házon kívül van. Ám a sok munka közepette egyszer csak megakad a csinos nőn gazdája tekintete, és szenvedélyes viszonyba bonyolódnak. A végén persze lepleződnek, és Eun-yi terhes is lesz. Ő meg akarja tartani gyermekét, de munkaadói erről másképp gondolkodnak… És ezzel veszi kezdetét a pszichológiai és lelki thriller, melynek célja, hogy végezzenek vele, illetve eltüntessék e szerencsétlen lányt.

Mi volt jó?

A zene és a főhősnő alakítása szemet kápráztató, a hangeffektusok, a gyönyörűen komponált jelenetekről nem is beszélve (pl.: mikor a ház ura legelteti a tekintetét a szobalányon, ahogy teljesen átázott egyenruhában mossa a fürdőkádat, miközben a másik szobában a férfi felesége szépítkezik.) Sok az éles fény hatás, és ami nagyon jó volt, az a film első fele. (Spoiler: egy öngyilkossági jelenettel indul az egész, ami teljesen úgy tűnik, hogy el van nyújtva, vontatott, az ember lánya már bealszik rajta, de a végén teljesen értelmet nyer, és egy keretet ad az egésznek, ráadásul a főhősnő lelkébe is bepillanthatunk ez által.)

Mi volt rossz?

Következetlen, logikai bukfencek, és túlzott szappanoperaiság. Először is, nem egyértelmű, hogy a szobalány végül miért enged az ura közeledésének? Mert a csávó fizet neki külön egy csomó pénzt, minden egyes aktus után, és borozgatnak együtt. Az nem jön át, hogy a lány beleszeretett volna (jó talán a vége fele, de akkor meg a túl sok dráma miatt értelmetlennek tűnik ez a heves fellángolás). Akkor oké, hogy a csaj csupán egy alávetett szolga, és meg kell alázkodnia, teljesítenie kell minden parancsot, de akkor is, egy csettintésre képes lefeküdni… Hmmm. A másik pedig, sajnos borzalmas minőségű angol felirattal sikerült megnéznem, ami mondjuk annyira nem számított, mert teljesen érthető volt így is a sztori, bár pár karaktert nem tudtam hova tenni. Harmadrészt, elolvastam, hogy mi volt a szitu az 1960-as eredetinek… Vajon a remakenek nem az a lényege, hogy ütősebb, modernebb legyen? Mert, hogy az eredeti sokkal megfogottabbnak tűnt az biztos. (Az eredetiben nem luxus villában játszódik a sztori, hanem egy középrétegbeli családban, ahol a szobalány kezdettől fogva bizarr, kicsit őrült, és tudatosan csábítja el a gazdát, és utána mindenkit ki akar nyírni kb.: mint A kéz, amely a bölcsőt ringatja című amcsi thrillerben.)

Összegezve, nem volt végül is olyan rossz, hangulatos volt, és kellemes kikapcsolódás, de a trailer alapján sokkal jobbra számítottam. Az erotika is egészen vissza fogott, mondjuk szép művészien ábrázolták, ami sok-sok piros pont neki, de a dramaturgia elhúz csöppet a mínusz felé. Azért nem akarom annyira lehúzni, bárki bátran megpróbálkozhat vele, lehet hogy csak az én kényes ízlésemnek nem feküdt annyira :D.

Előzetes

Adatok

(Visited 241 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Im Sang-Soo: The Housemaid (2010; dél-koreai thriller)

    1. Na, kíváncsi leszek hogy tetszik majd neked :). Azt hittem nagyon elvevős kedvűre sikeredett az írásom :D, de örülök, hogy nem.

  1. Nah sikerült időt szakítanom rá, de megérte várni 🙂
    Eléggé bejövős, van egy sajátos hangulata és hát az a luxus :-O meg tudnám szokni X’D

    1. Hát igen :D, ilyen villát én is bevállalnék :D. Örülök, hogy tetszett, mindjárt fel is nézek hozzátok, hogy mit írtatok róla :D.

    1. Voa, ilyet még nem mondtak nekem, nem minden „kaja” jön be mindenkinek. XD De elfogadom a viszonylag kulturáltan megfogalmazott kritikát.

  2. Szeretném megkérdezni, honnan tudnám letölteni a filmet és hozzá magyar feliratot?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .