Occult Academy / Seikimatsu Occult Gakuin (Tv-sorozat; 2010)

Occult Academy / Seikimatsu Occult Gakuin (Tv-sorozat; 2010)

1. epizód: Maya’s Prophecy / マヤの予言
Occult  Academy / Seikimatsu Occult Gakuin (Tv-sorozat; 2010)
Occult Academy / Seikimatsu Occult Gakuin (Tv-sorozat; 2010)

Voa! Ez lesz számomra a Nyár Animéje! Féktelen vígjáték, eszement humorral, lökött karakterekkel, egy szadista, mogorva főhősnővel, és teljesen egyedinek tűnő koncepcióval, az A-1 Pictures Inc. és a Xebec stúdiójából. Az Occult Academy-re vártam a leginkább az idén, és már napok óta tűkön ölük, ugyanis pont ma, július 6-án vetítették le az első epizódját. A várakozásaimat is túl szárnyalta ez az első rész, úgyhogy jöjjön is, hogy mi történt:

A lány, egy halott igazgató, és az egyiptomi gyilkos kísértet

1999. július. Egy forró nyári napon érkezik meg a Matsushiro nevű városba Maria Kumashiro. A lány a Waldstein Akadémiára igyekszik. A Japán szerte hírhedt akadémiáról különös pletykák keringenek, melyekben szellemekről, szörnyekről, különös halálesetekről hallani, éppen ezért Okkult Akadémiaként is emlegetik az óriási, európai stílusban épült komplexumot. Mariának nem véletlenül az úti célja e kétes hírű intézmény, ugyanis édesapja, az akadémia igazgatója furcsa körülmények között halt meg. Maria éppen akkor toppan be az iskola aulájába, mikor édesapját, a hajdani Jun’ichirō Kumashirót búcsúztatják. A gyász ellenére fehér ruhát viselő, mogorva lány egyenesen bevágódik a neki kikészített székre, majd unottan hallgatja az igazgatóhelyettes hölgyemény megindító beszédét. A mókás öreg iga azonban halálában sem mulasztja el a természetfeletti dolgok istenítését, egy magnókazettát hátrahagyva búcsúzik tanítványaitól, majd véletlenül megidéz egy egyiptomi ártó kísértetet (saját szellemét akarta, csak eltévesztette a latin varázsigéket XD).

Ekkor elszabadul a pokol. Egy zöld förmedvény megszállja az iga mozdulatlan testét, és a diákok életére tör. Maria egy könnyed mozdulattal visszaütlegeli édesapja testét a koporsóba, majd lelkesen megragadja a mikrofont, és levág egy magasztos beszédet arról, hogy ez mind csak szemfényvesztés, és hogy a diákokat becsapták. Persze a szellem megint életre kell, és földbe döngöli kapálózó hősnőnket, a diákok korábbi nyugalma megint a semmibe vesz. Nos, Mariának adott a feladata, meg kell állítania az elszabadult szellemet.

Közben feltűnik Maria gyerekkori barátnője, Ami Kuroki-chan is a diákok között, aki pont Maria miatt jött ebbe a suliba. Ő és barátnője, a szemüveges Kozue Naruse segítenek Mariának közrekeríteni a kis bajkeverő szellemecskét. Ehhez a hajtóvadászathoz társul be Smile (technikus), az izomerő, és JK, az okkult zseni, aki a szellemek lokalizálásának mestere. Maria nagy pofavágások közepette követi a dilis csoportot, majd váratlanul a kísértet megszállja Kozue-chant is. Állati viccesen veti rá magát a fiúkra, és kezd el nyáladzani, egyéb ocsmányságokat hányni, majd Smile szépen kezelésbe veszi. (Smile:Attól, hogy megszálltak életedben először, ne ragadtasd el magad ennyire!” Kozue-chan: „Jaaj! Csak ne az arcomat üsd!”)

Persze Maria rögtön tudja, hogy hogyan kell végezni egy ilyen lénnyel (le kell fejezni az első testet, amit megszállt), hiszen az apja egész életét a természetfeletti jelenségek kutatásának szentelte. Eközben megismerjük Maria gyerekkorát is: kezdetben imádta az okkult dolgokat, hiszen a papája is ennek volt a megszállottja. De édesapja annyira a kutatásnak élt, hogy végül eltávolodott a családjától, és felesége szépen lelépett lányukkal, Mariával. Maria ettől kezdve gyűlölt mindent, ami az okkultizmussal kapcsolatos, és valójában azért tért vissza az akadémiára, hogy elpusztítsa azt! Nagy fejszecsapások közepette tehát véget vet ennek a nevetséges komédiának, majd a tetőre húzódik kicsit lenyugodni. Ám ekkor hirtelen egy mobiltelefon és egy fénycsóva csap le az égből, a fénycsóván keresztül egy meztelen fiú ereszkedik le elé. Maria arcán az undor és hitetlenkedés keverékével bámulja az ismeretlen jövevényt…

Ennyi volt az első rész, megismertük a fergeteges Mariát, aki a legjobb női anime karakternek tűnik, egyszerre undok, vicces, de minden helyzetben méltóságteljes, arról nem is beszélve, hogy két lábon járó okkult lexikon, csak tagadja erősen, hogy tényleg szereti ezt az elvont világot. Másrészt már elhintettek pár utalást egy háttérben meghúzódó kísérletre, mely során emberek halnak meg, úgyhogy nemcsak egy egyszerű komédiának ígérkezik. Remélem nemcsak 13 részes lesz, mert egy ilyen morbid hangulatú, poénokkal teli, mégis kliséktől mentesnek ígérkező műből több kell! 😀

Alkotók és kivitelezés

A karakter dizájn fenomális, nagyon egyedire, és stílusosra sikeredett a maga nemében. A színezés inkább nyers, az animáció részletes és gyönyörű. A hanghatások ütősek, egyszerre keltik egy klasszikus kísértet film illúzióját, és a hárdkór rock betétekkel vegyített féktelen zúzást (mikor Maria a székkel gyepálja megszállt édesapját, nem semmi egy jelenet!). Az opening és az ending is különleges, jó zenék, és külön animációk tűnnek fel. Az Op-t Shoko Nakagawa énekli, a dal címe: „Flying Humanoid (フライングヒューマノイド)„. Itt nagyon szép színes képeket, montázsokat láthatunk, kicsit szürreális, szecessziós hatások érezhetőek rajtuk. Az ending még szokatlanabb. Már régen láttam élőszereplős képeket felvonultató endinget animében, itt pedig  Mariát, és a főszereplő titokzatos fiút (Fumiaki Uchida) megformáló két gyermek fekszik a fűben. Gyönyörűen fényképezett, kicsi effekttel ellátott jelenetek ezek. Ezalatt a popos, „Kimi ga Iru Basho (君がいる場所)” szól, Ayahi Takagaki-tól. A szinkronhangok nagyon jók, egyszerre tudnak vicces, és hátborzongató hangokat kiadni a karakterek.

Az anime az Anime-no-chikara nevű projekt harmadik darabja, első volt a katonás Sora no Woto (2010. január), második a sanghaji/történelmi/kémes Senkou no Night Raid (2010. április). Az Aniplex, az A-1 Pictures és a TV Tokyo közös munkáját dicséri, és meg kell hagyni jól nyomják, nagyon színvonalas, viszonylag egyedi hangvételű műveket tudtak megalkotni. Az animét Tomohiko Ito rendezi, (korábban epizód rendezó volt a Kobatóban, a Death Note-ban, Kurozukában, Monsterben) az eredeti karakter dizájnt  Gatou Asou készítette (korábbi munkája: Moribito – Guardian of the Spirit), míg az animében Takahiro Chiba felelt érte (animátorként dolgozott a következő animékben: Innocent Venus, Honey and Clover, The Girl Who Leapt Through Time).

Összegezve nagyon pozitív élménnyel ért véget ez az első rész, ha lesz időm, blogolom a későbbi epizódokat is, mert nagyon megtetszett! Egyediségre, vagy okkultizmussal, ufókkal, telekinézéssel teli természetfeletti dolgokért rajongóknak ajánlom.

Adatok
  • Japán cím: Seikimatsu Occult Gakuin / 世紀末オカルト学院
  • Angol cím: Occult Academy
  • Eredeti történet: A-1 Pictures Inc.
  • Rendezte: Tomohiko Ito
  • Karakter design: Gatou Asou (eredeti); Takahiro Chiba
  • Megjelenés éve: 2010
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: természetfeletti, horror, vígjáték, iskolai élet
  • Stúdió: A-1 Pictures Inc., Xebec, Aniplex
  • Hivatkozások: ANN (eng), AniDB (eng), Wikipédia (eng), AnimeNfo (eng), Hivatalos honlap (jap)
Screenshots / Pillanatképek [nggallery id=36]
(Visited 85 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .