Highschool of the Dead (manga; 2006 és TV-sorozat; 2010)

Highschool of the Dead (manga; 2006 és TV-sorozat; 2010)

„Az nap, amikor minden véget ért, megöltem a legjobb barátom, és életemben először megöleltem azt a lányt, akit szerettem.”

E megkapó sorokkal indult 2010. június 26-án a Highschool of the Dead fergeteges horror  mangájának anime adaptációja. A karakter dizájn csoda szép, ugyan fanservice a köbön érvényesül benne (nagy mellek, szakadó ruhák, rengeteg alsónemű, félreérthető szituációk), ennek ellenére már az első epizód a képernyő elé szegezett, a hihetetlenül ütős opening és ending dalokkal egyetemben.

Az eredeti manga változat 2006-ban indult, jelenleg is tartó képregénysorozat, melynek történetét Daisuke Sato írta, az illusztrációkat Shouji Sato készítette. Az edig 5 kötetes terjedelmű mű a Monthly Dragon Age című magazinban fut, mely shounen célcsoportba sorolható. Az anime feldolgozás egyenlőre 13 részesnek tűnik, a csodás animációt a Madhouse készíti, rengeteg számítógépes effekttel tele tűzdelve, ami cseppet sem ront az élvezhetőségen. A zenei aláfestés piros pont, és még a romantika is helyet kap a túlélő roadshow mellett. Az egész hangulata a Resident Evilt idézi (ha az ismertető végére értek rájöttök, hogy miért), teljesen világvége, apokaliptikus komorság uralkodik mind a képregényben, és a animében is. Az anime a képregény fejezeteit ülteti át képernyőre, kisebb-nagyobb változtatásokkal a cselekményben, de azért viszonylag hűen követve elődjét.

Apokalipszis most! Avagy támadnak a zombik!

Egy nap a 17 éves Takashi Komuro életében sors döntő változás áll be. Miközben szerelmi bánat gyötri gyerekkori barátja, Rei Miyamoto miatt (a lány kiskorában bevallotta a fiúnak az érzelmeit, de azóta nem közeledett a lányhoz, amit barátságuk sínylett meg, végül a csaj Takashi legjobb barátjával, Hisashival kezdett el randizni). Takashi váratlanul furcsa jelenségekre lesz figyelmes az iskola udvarán. Egy furcsa alak sorra öli meg a tanárait, majd a halott tanárok is felkelnek, és tovább gyilkolásszák egymást, akár a zombik.

A srác eszeveszetten rohan vissza az osztályába (éppen lógott az óráról), majd magához rántja Rei-t, mondván, hogy azonnal le kell innen lépniük. A mit sem sejtő Rei védelmére kell Hisashi is, aki Takashi beszámolójának hatására, hisz barátjának, és hárman lelépnek az óráról. Ám közben megkezdődött a vérengzés. Kitör a pánik, mindenki sikítozva menekül, egymást tapossák az emberek, miközben a segélyhívó vonalak mind foglaltak. A három jó madár végül a tetőn köt ki, ahol Hisashit megharapja egy zombi, és ő is megfertőződik. Nincs mese, legrosszabb rémálmaik egyike vált valóra, és sajnos itt nincs menekvés olyan könnyen, mint a filmekben. Miután Hisashi meghal, az összetört Reit Takahashi vonszolja magával, hogy valahogy kijussanak, és segítséget találjanak e pokolból. Ám nem tudják, hogy mire is vállalkoznak igazán…

Első útjuk a tanári felé vezet, ahol további túlélőkkel találkoznak:  a szintén osztálytársuk Saya Takagival (a zseni, szexi szemüveges lánnyal), aki magával vonszolta az osztály duci, fegyver mániás fiúját, Hiranót is. Melléjük szegődik Busujima Saeko, a kendo klub vezetője, és a butuska, ügyetlen (oltári nagy keblekkel megáldott) Shizuka-sensei. Ők hatan indulnak neki a túlélő túrának, bízva abban, hogy épségben haza jutnak szüleikhez. Ám nem számítanak arra a káoszra, mely Japán utcáit elöntötte…

Eközben a kormány összeomlik, a média hisztérikus pánikot kelt, mindenki új járványról, és támadásról beszél. De nemcsak Japánban tűnnek fel ezek a zombik, hanem az egész világon. Itt a világ vége? Az emberek állatokká válnak, és csak a túléléssel törődve kezdenek neki a fosztogatásnak, értelmetlen gyilkolásnak. És hogy főhőseinknek sikerül-e túlélnie e kaotikus állapotokat? Reméljük kiderül a történet végére.

Képek az anime/manga karakterekről [nggallery id=35]
Az animéről még

A manga is, és az anime is, nagy fanservice hatásvadász, ami talán az egyetlen gyenge pontja a szériának, de ezt leszámítva a történet pörgős, és látványosan megrajzolt. Az események jól komponáltak, és az izgalom végig fokozódik. Tipikus túlélő mangához/animéhez hasonlóan rengeteg drámai pillanat van benne, a vígjáték csak visszafogottan érvényesül. Sajnos a fanservice néha feleslegesnek, és erőltettetnek tűnik (pl.: bugyi villantás minden rugásnál, esésnél, tipikus lányos közös fürdés mell tapizással,  stb.), de ha pozitívak akarunk lenni, legalább felfedezhetjük benne a női test esztétikai csodáit (azért van pár aránytalanul nagy mell méret, ami még az én szemem is jócskán böki, de a sztori miatt megbocsájtható). A drámai, vagy inkább világvége hangulatú jeleneteknél a hátterek nagyon realisztikusak, a szereplőknek pedig elég kifejező az arcjátéka (pl.: félelem, kétségbeesés).

Az anime legerősebb pontjai az opening és az ending dalok. Nagyon jó kis rock számok csendülnek fel bennük, megfelelően hangulatkeltő, esztétikus animációval. Az op-ben a „HIGHSCHOOL OF THE DEAD” című dalocska szól Kishida Kyōdan és a The Akeboshi Rockets előadásában. Ez egy jó pörgős, dögös szám, mely alatt főleg a lengén öltözött lányokat láthatjuk szexi szenvedés, vagy ruha szakadásos harci jelenetek közepette. Az ending már szomorkásabb rock muzsika, szintén női énekessel, mégpedig Maon Kurosakitól a „Major Doubt!„. Itt már egy fali hirdetésekhez hasonló „Eltűnt személyt keressük” feliratok között láthatjuk a szereplők fotóit (ez lehet gyerekkori kép is). Az animében külön kiemelendő a szinkronszínészek játéka, különösen a Reit alakító Marina Inoue lenyűgöző, nagyon illik a hangja Reihez. Az epizódok végén az Angel Beats!-nél már látott előzeteshez hasonlóan a szereplők sikolyait, és félmondatait vágták össze, még tovább fokozva a bizarr hangulatot.

A gyönyörű animációt a Madhouse stúdió készíti, a rendező Tetsuro Araki (Aoi Bungaku, Death Note, Kurozuka – eddig kíváló animéket rendezett, úgyhogy várhatólag miatta is érdemes lesz nézni az anime adaptációt), a karakter dizájner Masayoshi Tanaka (Toradora, Katekyo Hitman Reborn!), a zenéért Takafumi Wada (Ride back) felel.

Összegezve tipikus karakterek, tipikus helyzetben, de nagyon jó hangulattal, zenével, animációval, seiyuukkal megfűszerezve, úgyhogy talán a nyár egyik legjobb akció animéje lesz. A műfaj kedvelőinek, és a zombis lövöldözős játékok rajongóinak nagyon ajánlom! 😀

Karakterek
Takashi Komuro
Takashi Komuro

A főszereplő, 17 éves srác. Régóta szerelmes gyerekkori barátjába, Rei Miyamotóba, de nem mert érzelmeihez hűen cselekedni, és vállalni kapcsolatát Rei-jel. Bár féltékeny Hisashira, amiért az Rei-jel jár, mégsem tesz ellene semmit, ugyan bevallotta érzelmeit a lánynak, de az rövid úton visszautasította a fiút, mondván, hogy elkésett az őszinteséggel. Egyébként Takashi azért is bánkódik, mert a lány kis elemis korukban megígérte, hogy a felesége lesz (kis cuki szerelem ^^), úgyhogy szerelmi bánatban sínylődik hősünk dögivel. Erre egyik pillanatról a másikra egy abszurd helyzetbe kerül, melyben fogalma sincs, hogy mit is kéne tennie. Bár kezdetben gyámoltalannak tűnik egy kicsit, hamar kinyílik a csipája, és igazi férfihez méltón fog bátran küzdeni.

Mikor Hisashit megharapja egy zombi, a srác megkéri Takashit, hogy ölje meg, mielőtt átváltozna ő is egy ilyen szörnyeteggé… Takashi sokáig hezitál, és nagy fájdalmak közepette teljesíti legjobb barátja utolsó kívánságát. Ám Rei-jel való kapcsolatát ez még tovább bonyolítja. De egyenlőre a fő célja, hogy Reit minden áron megvédje, és hogy haza jussanak épségben. (Takashi nagyon aggódik általános iskolai tanár édesanyja, és édesapja miatt is.)

Szinkronhangja: Junichi Suwabe

ú

Rei Miyamoto
Rei Miyamoto

Rei régen szerelmes volt Takashiba, de mivel érzelmei felé elutasítással, tartózkodással felelt a fiú, ezért Hisashinál lelt vigaszra. Kapcsolatuk harmonikus volt, csak a fiú a történet első részében meg is hal. A lány először haragot érez Takashi iránt, hiszen ő adta meg a végzetes csapást barátjának, de később nagyon is ragaszkodó lesz. Sőt… Szerelmének elvesztése nem nagyon kínozza sokáig (mondjuk nincs is túl sok ideje elmerülni a melankóliában, hiszen a támadó zombiktól egy perc nyugalmuk sincsen). A kérdés már csak az, hogy régi érzelmei vajon újra felélednek főhősünk irányába? Ugyanis sok erre utaló jel akad: egy hóbortos éjszaka, amikor egy kis alkohol befolyása alatt megcsókolja a fiút, vagy amikor féltékenyen lesi a csapatukba került többi lányt, ahogy közeledni próbálnak az egyetlen elérhető jóképű pasi felé a zombi szörnyek között.

Ugyan külsőre gyámoltalannak, és törékenynek tűnik, nem nagyon kell félteni, hiszen profi harcművész, és még a fegyverekkel való bánásmódot is elég gyorsan elsajátítja. Takashi mellett a végsőkig kitart, és egy pillanatra sem akar elszakadni tőle… Szerelem, szerelem, mi a manó?

Szinkronhangja: Marina Inoue

R

Hisashi Igō
Hisashi Igō

A fekete öves karate bajnok sajnos nem húzza sokáig a történetben. Már az első részben egy zombi megfertőzi és lelke kiszáll a testéből. Egyébként Rei pasija, és Takashi legjobb barátja. Az a tipikus vezéregyéniség, talpig férfi, aki mindig tudja, hogy mi a helyes. Rei-ért gondolkodás nélkül megtenne bármit, mikor pl.: a suli tetejére menekülnek a zombik elől, puszta kézzel zúzza be annak a fejét, aki rátapadt Rei-re. Hősies alkat, és sajnos ez lesz a veszte.

A történet során sokszor felemlegetik szegényt, de ennél meghatározóbb szerep nem jut neki. Talán egy kis lelkiismeret furdalást kelt Takashiban, mivel mielőtt elvesztette emberi énjét, még megkérte legjobb barátját, hogy segítsen neki meghalni. Először azt javasolja, hogy dobják le a tetőről, de utána Takashi egy baseball ütővel vágja fejbe. (Megjegyzés: a zombik akkor válnak végleg harcképtelenné, ha bezúzzák a fejüket. Mellesleg nem látnak, és csak a hangokra reagálnak.)

Szinkronhangja: Mamoru Miyano

m

Kōta Hirano
 

Hirano

Takashi és Rei kicsit túlsúlyos, szemüveges osztálytársa. A lúzer kinézetű srác bele van zúgva a cicababa, domina hajlamokkal megáldott Saya Takagiba. Ám Hirano-kun nem olyan béna, mint ahogy első látásra tűnik. Valójában igazi sztárok a szülei (ha jól emlékszem mesterszakács apuka, és színésznő vagy modell anyuka szerelem gyermeke), és az USA-ban részt vett egy gyorstalpaló katonai kiképzésen, ahol igazi fegyver mániás lett. Nos, mindez az adottság jól is jön a zombi invázió alatt, és szinte új életre kell a korábban szánalmas srác (talán még Saya szívét is meghódítja?).

A zombik megjelenése előtt ő volt az, akit mindenki bántott, kihasznált. Mikor megjelentek a zombik, akkor Saya magával hívta, hogy lépjenek meg, és nagyon jó két fős csapatot alkotnak. A kis magabiztos, bátor, fegyver zseni, katonai énje lassan kibontakozik, és néha már nehéz eldönteni, hogy Saya parancsolgat neki, vagy pont fordítva. XD Jah, és az első közösen túlélt zombi likvidálás után megkéri a lányt, hogy járjon vele (sajnos a válasz egyértelmű). A fegyvereihez hisztérikusan ragaszkodik, Takashival pedig jó kis bajtársias viszonyba kerül.

Szinkronhangja: Nobuyuki Hiyama

m

Saya Takagi
Saya

A tipikus szépség, összeférhetetlen személyiséggel, heves természettel. Valószínűleg szerelmes Takashiba (ő is a srác osztálytársa). Kicsit elkényeztetett hercegnő, ami nem véletlen, a családja nagyon gazdag, és az édesapja egy katonai-politikai csoport vezetője. Nagyon kötekedő, ugyanakkor rettentően okos, kész stratéga. A fiúkat előszeretettel ütlegeli, főleg Takashit, amiért ennyire hülye, no meg Hiranót, aki mindig lassan engedelmeskedik neki. Megszokta, hogy minden az ő akarata szerint történik. A zombi harcból azért kiveszi a részét, és kitartóan tud küzdeni (a túlélés nagy úr), de ő jön rá a legtöbb mindenre a zombikkal kapcsolatban.

Egyedül az ő szüleiről derül ki hamar, hogy épek és egészségesek a hirtelen jött zombi invázió óta. Emiatt elég depis lesz, mert a családja egy kész erődítményben lakik, és ahogy kitört a baj, nem indultak a lányuk megmentésére, hanem sokkal „fontosabb” dolgokkal foglalkoztak (aminek volt is értelme, mivel hosszabb távra szervezték meg a túlélésüket.) Az édesapja igazi diktátor hajlamokkal megáldott, kérlelhetetlen egy személy, éppen ezért ő maga is elég kemény csaj.

Szinkronhangja: Eri Kitamura

m

Busujima Saeko
Saeko

A tipikus csendes, mindig nyugodt, felnőttes gondolkodású leányzó, a kendo klub bajnoka, és vezetője. Báj vonzalmának irányulása néha kérdéses, mert Takashira is irulgat-pirulgat, de a lányokkal is elég védelmező. A komoly lány, nagyon könnyen zavarba jön, emellett a tökéletes, hagyomány tisztelő japán nő megtestesülése: kiválóan főz, viseli a kimonót, és tisztában van a kötelezettségeivel.

A szülei üzleti úton vannak, így annyira nem siet haza, inkább a többiek biztonságát tartja szem előtt. A tipikus anyáskodó karakter, aki minden problémát könnyedén megold, az ígéreteit mindig betartja. (Nem véletlen, hiszen tradicionális értékeket valló családból származik.) Szeret moralizálni, és nem habozik a bátor tettek véghezvitelénél (pl.: segít azokon a még emberi tudattal rendelkező zombi jelölteken, akik emberként szeretnének még meghalni…).

Szinkronhangja: Miyuki Sawashiro

m

Shizuka Marikawa – sensei
Shizuka-sensei

Shizuka-sensei Takashi sulijának suli orvosa / nővérkéje. A zombik támadásakor éppen vizsgálgat egy már halott zombit, és tudományosan próbál magyarázatot találni a „működésükre”. Szakmai felkészültsége ellenére nagyon komolytalan, igazi kis üresfejűnek tűnő, óriási keblekkel megáldott, kétbalkezes nő, aki még egy buszt sem tud rendesen elvezetni. Ám megbízhatatlan külseje mögött tud ő komoly is lenni, és ha kell, kiáll a csapat többi tagjáért (bár azért csendesebben nyilvánul meg, mint a többiek).

Először Saekóval találkozik a suliban, éppen az orvosi szobában várja, hogy pár zombi felfalja, mikor betoppan a katanás lány, és elegáns mozdulatokkal megmenti a nőt. Shizuka-sensei imádja az italt, és a sorozat egyik fő humor forrása (gyengéi a női mellek XD). Takashit sokszor hozza zavarba (nem is tudom miért XD). Szeret aludni, gyenge fizikumú, a harcokból annyira nem is veszi ki a részét, inkább a háttérből koordinál, vagy vezet, illetve alszik.

Szinkronhangja: Yukari Fukui

m

Minami Rika
Minami Rika

A dögös Rika, Shizuka legjobb barátja. A rendőrségnél szolgáló, speciális kommandós lány, profi mesterlövész, és rengeteg (illegális) fegyver van felhalmozva  lakásán. A zombi zűrzavar kitörése idején beosztják a közeli reptér védelmére, de miután leléptek a nagy fejesek, úgy dönt megkeresi ügyefogyott barátnéját (Shizuka még magáról is nehezen tud gondoskodni címen XD).

Mellesleg a kis csapat (Takashi és a többiek), pont az ő spéci lakására menekülnek, miután sikerül egy iskolabusszal meglépniük a suliból. A kérója kész erődítmény, és egy spéci katonai terepjárója is van. Hiranó egyenesen a fellegekben érzi magát, mikor megpillantja a nő fegyver gyűjteményét, le is nyúlja a legértékesebb darabokat. Ám kis csapatunk nem maradhat sokáig pihenőn e komfortos lakásban, mivel a zombik megint támadnak.

Szinkronhangja: Junko Takeuchi

m

Arisu Maresato
Arisu

A kis általános iskolás lány újságíró édesapjával kényszerül menekülni a zombik elől. Ám mikor éppen menedéket kérnének, a riadt emberek megölik az édesapját. Így Arisu magára marad, egyedül kis harapós kutyája, a cuki Zeke védelmezi. Mikor hangos sírásra fakad, rengeteg zombi veszi körül, már közel a vég számára, ám szerencséjére Takashi és Hiranó a segítségére sietnek. Míg Hiranó Rika erkélyéről ad le sorozatlövéseket, megtisztítva az utat Takashi előtt, addig főhősünk egy motorbiciklin száguldozik a kislány felé. Arisu megmenekül, és Takashi a szárnyai alá veszi.

Bár lelkileg nagyon gyenge, és állandóan fél, erősnek, bátornak, és legfőképp vidámnak próbálja magát mutatni, ám nem mindig jön össze neki. Leginkább Takashival és Hiranóval van együtt, de mikor anyai ölelésre vágyik, akkor Shizuka-sensei karjaiba menekül. A jelenléte garantálja a kislányos fanservicet.

Szinkronhangja: Ayana Taketatsu

m

Kōichi Shidō
Shidou-sensei

Takashiék egyik szadista tanára, aki szintén életben marad a zombi támadások során. Először ráakaszkodik főhőseinkre, majd manipuláló, és agresszor-szekta ösztönei működésbe lépnek, és a csoport vezetője akar lenni. Rei valami oknál fogva különösen gyűlöli a tanárt, ezért leugrik arról az iskolabuszról, amivel közösen menekülnek, csak hogy ne kelljen együtt lennie vele. Takashi persze követi rögtön a lányt. A többiek csak később csatlakoznak hozzájuk.

Shidou egyébként mindig is előszeretettel terrorizálta a diákjait, és most van igazán elemében. Egy elvakult, okkult szektát akar létrehozni az életben maradt, könnyen manipulálható, riadt diákjaiból, akiket szexre, és erőszakos cselekedetekre vesz rá. A későbbiek során sok gondot fog okozni főhőseinknek. Rendkívül egoista, és saját túlélése érdekében bármit hajlandó megtenni, még gyilkolni is képes.

Szinkronhangja: Kishô Taniyama

m

Adatok
  • Japán cím: 学園黙示録 / Gakuen Mokushiroku
  • Angol cím: Academy Apocalypse / Highschool of the Dead
  • Eredeti történet: Daisuke Sato
  • Eredeti manga: Shouji Sato
  • Rendezte: Tetsuro Araki
  • Karakter design: Masayoshi Tanaka
  • Zene: Takafumi Wada
  • Megjelenés éve: 2010
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: pszichológiai, dráma, horror, természetfeletti, akció, kaland, ecchi, hárem, romantikus, shounen, seinen
  • Stúdió: Madhouse
  • Hivatkozások: ANN (eng), AniDB (eng), Wikipédia (eng), MangaFox (eng), Baka-Updates Manga (eng), Hivatalos honlap (jap)
Screenshots / Pillanatképek [nggallery id=34]
(Visited 705 times, 1 visits today)

12 thoughts on “Highschool of the Dead (manga; 2006 és TV-sorozat; 2010)

  1. nah ennek neki is esek rögtön 😛 az egyetlen manga amit olvasok, imádom nagyon, már kíváncsi vagyok milyen lett az anime^^

  2. 😀 vigyázz a zombikkal! 😀 nagyon élethűek lettek a hangeffektek, kb olyan mintha mellettünk toccsannának szét a testrészek :D. A mangában még csak a 12. fejezetnél tartok XD, akkor te már tudsz spoilereket is :D.

  3. hát ez isteni volt 😀 nagyon átjön a hangulata, és egy az egyben visszaadja a mangáét! már imádomXD

  4. Mondjuk én először láttam ezt az első ep-t, utána kezdtem el olvasni a mangát, de tényleg nagyon additív :D. Aztán remélem nem veszi el az idődet a jó kis ázsiai filmektől ;). 😀 Nekem most nincs időm mozizni XD.

  5. és a második rész még jobb volt :3 Hirano nagyon állat, ha rájön a RAGE. 😀

  6. Hol lehet megnézni ??? csak az első részt láttam de már most imádom de a többi nincs sehol ! :'(
    vagy nekem jó lenne az is ha magyar lenne a mangája …xD

    1. Hát torrenten (ha tudod kezelni) le lehet tölteni innen, csak utorrent nevű progit kell hozzá beszerezni, és angol felirattal van fenn a második ep is. A manga fenn van AnimeAddicts-on is magyarul, az első 2 kötet (itt a link hozzá).

  7. google-ba írjátok a címet és hogy magyar felirat, mivel még nincs leszinkronizálva, indavideo és ha megnéztétek a 12. részt, elvileg az az utolsó az 1-ső évadba, de van 1 bónusz 13. rész ahhoz azt kell beírni hogy ova, a második évad talán jövőre kijön elv,vagy hamarabb vagy később, én már végignéztem az egészet, pár részt többször is, nagyon ajánlom remélem nektek is tetszeni fog mert nekem ez lett az új kedvencem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .