Hitomi Kanehara: Önregény / Autofiction (könyv; 2006)

Hitomi Kanehara: Önregény / Autofiction (könyv; 2006)
Hitomi Kanehara: Önregény / Autofiction (könyv; 2006)
Hitomi Kanehara: Önregény (könyv; 2006)

Az Akutagava-díjas Kanehara Hitominak (1983- ) újabb kedélyeket borzongató, nihilista regénye jelent meg magyarul, a Pirszinget a kígyónak című műve mellett. E korábbi, 2003-as rövid regénye, egy 19 éves lány, Lui önpusztítását, és elállatiasodását követte nyomon, Tokió sötét bugyraiban, a szexuális szabadosságon, és testi fájdalom kutatása közben. A lány szenvedélyes viszonyba keveredett egy pirszingeket, tetoválásokat készítő fiúval, a kígyónyelvű Amával. Obszcén, állatias viszonyukat testük eszközként való használata, és a japán mitologikus kirin feltűnése, rejtélyes gyilkosságok tetőzik meg.

Újabb regénye, az Önregény, követi a Pirszinget a kígyónak stílusát. Megint csak egy fiatal lány, in medias res kezdéssel ránt be minket sajátos világába, melyet skizofrén, önpusztító, romboló cselekedetek, gondolatok töltenek ki. A regény 22 éves főhősnője Rin, a Japán szerte ünnepelt fiatal írónő, aki az alkohol és a érzelemmentes szex rabja, állandó hisztiivel borítja ki környezetét, és sajátos, kapkodó gondolatmenete révén ismerjük meg eddigi életét visszafele,  22-től 15 éves koráig haladva. A főhősnő sorsán keresztül megismerjük egyrészt a japán fiatalok oly rétegét, mely iskola helyett a szórakozást, az alkoholt, és az utcai életet választják, gyűlölik testüket, mégis eszközként használják a másokkal való kapcsolatteremtéshez, személyiségük instabil, állandó bizonytalanság hatja át őket. A folytonos dühkitörésekkel küzdő, lelki beteg Rin,  gondolatai hangyaszerű hemzsegésébe nyerünk betekintést, melyben a groteszk képzelet, a félelem, és másoknak való megfelelés, és a halálra ítélt párkapcsolatok versengenek egymással, az obszcén, gyakran trágár kifejezések indulatában.

A regény erősen olvastatja magát, egyszerűen nem lehet letenni, az elbeszélő érzelemvilágának csapongásai, pedig olyan erősen ütik arcul az olvasót, hogy önkéntelenül is azonosulunk zaklatott lelkű elbeszélőnkkel, Rinnel. A lány folyamatosan kívánja a világ, és önmaga pusztulását, állandóan kombinál, mögöttes szándékokat feltételez a vele kapcsolatba lépő emberekről.

Linkek: Wikipedia (eng); Magvető Kiadó (hun); Irodalmi szemle (kritika a Pirszinget a kígyónak című művéről); Libri.hu (hun)

(Visited 90 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .