Takahashi Tsutomu: Sky High / スカイハイ (manga; 2001-2002)

Takahashi Tsutomu: Sky High / スカイハイ (manga; 2001-2002)
Takahashi Tsutomu: Sky High / スカイハイ (manga; 2001-2002)

A Sky High című mozifilmen belelkesülve gondoltam neki látok a mangaka, Takahashi Tsutomu eredeti képregényének is. És meg kell hagyni, sokkal jobb, elgondolkodtatóbb, mint maga a mozifilm, sőt, teljesen más szálon is fut. Takahashi Tsutomu egyébként 1965-ben született, képregényrajzoló pályafutását a Jiraishin című művével kezdte, melyet az Afternoon című magazin lapjain olvashattak a rajongók, a Kodansha kiadó jóvoltából. Ezután vált igazi ikonná hazájában, következő, hazánkban is megjelent remekműve az ALIVE már a Shueisha kiadónál debütált, amit az újabb siker gyanús Tetsuwan Girl című sport mangája követett. Stílusa nagyon egyedi, a történeteiben előszeretettel ábrázolja az emberek groteszk, „szörny” oldalát, így a nyílt erőszakot, a szexualitást. Művei, mint a gyilkosságokkal teli Blue Heaven erősen játszanak az emberi psziché tűrés határaival. A Sky High is követi ezek vonalát, kiegészítve olajfestményszerű rajzstílusával, melyek a karakterek körvonalainak, árnyalásainak festményszerű megjelenítésében, szabálytalan, gyakran erős hullámzó vonalak, torz, mégis valós ember ábrázolás jellemzik a mangát.

A Halál után mi jöhet?

Életünk elvesztésének körülményei meghatározzák, hogy hova jutunk a halál beálltának pillanata után. Ha betegségben, végelgyengülésben hunytunk el, akkor irány a Mennyország, ha öngyilkosok lettünk, vagy életünkben gyilkoltunk, akkor egyenes az út a Pokolba, de ha erőszakos halált halunk, valaki megöl bennünket, vagy balesetet szenvedünk, akkor a Harag Kapujában kapunk 3 választási lehetőséget.

A kapu őre, Izuko kalauzol el bennünket életünk elvesztésének utolsó pillanatai között, és döntésünkhöz adja meg a három alternatívát: 1) elfogadjuk halálunkat, és megbékélve eddigi életünkkel elmegyünk a Paradicsomba, ahol a megváltó újjászületés vár ránk. 2) Nem fogadjuk el halálunkat, és örökre a Földön maradunk szellemként. 3) Megölhetünk egy embert. De a gyilkosság után Pokolra, és örök szenvedésre jutunk.  A két kötetes képregény 10 fejezeten át, különböző emberek döntéseit, és halálának körülményeit mutatja be, van itt női féltékenység, gyermek gyilkosság, kapzsiság, félreértés, bosszú, és tévedésből elkövetett ember ölés.

Dráma és gyűlölet

Mindegyik karakter drámájában a gyűlölet, és a bosszú került előtérbe, és sokszor esik a választás a gyilkolásra, ezzel is igazolva az emberi lélek esendőségét, hogy pillanatnyi, heves érzelmeink milyen meggondolatlan tettekre képesek rávenni bennünket. A holtak lelkei nehezen tudják elfogadni életük végét, és keservesen ragaszkodnak sokszor korábbi életük maradványaihoz, talán ezért is döntenek a bosszú eszköze mellett, mellyel utolsó, meghatározó nyomot hagyhatnak magukról az élők világában. Nem könnyed olvasmány, mivel sok az erőszakos jelenet benne, ezért 18 éven aluliaknak nem ajánlott az elolvasása. A képregény témája ismerős lehet, kicsit a Jigoku Shoujo (Hell Girl) hangulatát idézi, így aki kedvelte ezt az alkotást, annak Tsutomu Takahashi műve is tetszeni fog. A képregényt több folytatás is követte: 2 kötetes Sky High Karma, majd ezután jöt a 4 kötetes Shinshou alcímmel ellátott képregény 2003-ban, idén pedig kijött a Sky High 4 is. A képregényből készült egy mozifilm 2003-ban, és két élőszereplős tv-sorozat, először 2003-ban 10 epizód, majd 2004-ben 9 rész jelent meg, melyet a TV Asahi sugárzott.

Komolyabb, elgondolkodtató művek kedvelőinek ajánlom. A grafika nagyon szép, és néhol sejtelmes, de erős realizmus jellemzi az alkotó stílusát, a festményszerű megjelenítés pedig első osztályú vizuális élményt ad. A karakterek haragját a sűrű, szabálytalan vonalak hemzsegése teszi élővé, mozgalmassá.

Részletes, aprólékos és realisztikus rajzstílus.

Adatok

  • Cím: Sky High / スカイハイ
  • Megjelenés éve: 2001-2002
  • Terjedelem: 2 kötet
  • Kiadó: Shueisha
  • Magazin: Weekly Young Jump
  • Műfaj: seinen, dráma, pszichológiai, természetfeletti
  • Online fejezetek olvashatóak angolul: 1000 manga (eng); AnimeAddicts (hun)
  • Linkek: Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng); ANN (eng); Wikipédia (hun); OneManga (eng)
(Visited 67 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .