Perhaps Love – Ru guo Ai / 如果.愛 (hongkongi film; 2005)

Szerelmi háromszög lírai dallamokkal és könnyekkel
Perhaps Love / 如果.愛 (HK; 2005)

Kedvenc, félig japán származású színészemtől, Takeshi Kaneshirótól (filmjei: Returner, Sweet Rain, K-20: Legend of the mask, Confession of pain, Repülő tőrök klánja) már régóta meg akartam nézni a Perhaps Love című hongkongi romantikus-drámáját, mely egy film a filmben, helyesbítve musical a filmben szálon fut. A szerelmi háromszöget feldolgozó, dallamos muzsika betétetekkel, és drámai dalokkal bíró jelenetek a Moulin Rouge és a Chicago hangulatát idézik. Bár sok hasonlóságot fel lehet fedezni az amerikai musicalek világából, azért megmaradt tipikusan kínai ízűnek e mű, melyet „kanto-pop balladákkal” telítettek, amelyre tangót, bécsi keringőt, dögös táncot járnak a harisnyakötős szépséges kínai, illetve más nemzetiségű nők. Ugyanis a film zenés betéteinek táncos koreográfiáját, az indiai Farah Khan (munkái: Don, Krrish, Bluffmaster) készítette, és rajta kívül rengeteg külföldi táncos figyelhető meg ezeknél a jeleneteknél.

A történet röviden annyi, hogy egy híres rendező, Nie Wen (Jacky Cheung) elhatározza, hogy készít egy musicalt szerelme főszereplésével, a gyönyörű Sun Na-val (Zhou Xun). Az immár kínai szupersztár leányzó mellé a hongkongi színész zsenit, Lin Jian-dongot (Takeshi Kaneshiro) kéri fel az elhagyott szerető megformálására, ugyanis a musical történetében egy szerelmi háromszögbe bonyolódott cirkusz igazgató, artista lány, és a lány múltjából visszatérő szegény fiú románca elevenedik meg.

Ám a rendező nem tudja, hogy két színésze 10 évvel ezelőtt Beijingben egy párt alkotott. Az egykori rendező tanonc Lin Jian-dong beleszeretett az energikus, szenvedélyes kabaré énekesnőbe, Sun Na-ba. A szegénységben, és névtelenségben élő fiatalok egymás támaszai, és sorstársai az álmaik megvalósításához vezető úton. Már éppen az esküvőt tervezik, mikor a lány egyik napról a másikra otthagyja kedvesét, hogy nagy álmát valóra váltsa: világhírű színésznő akar lenni, és legfőbb vágya eljutni Hollywoodba. A fiú sose tudta elfelejteni kedvesét, és a rendezéssel felhagyva színésznek állt. Most váratlanul, immár 10 évvel idősebben újra találkoznak, fellángolnak a régi érzelmek, és Sun-Nának választania kell: a rendező mellett marad, aki sztárrá tette, vagy visszamegy egykori igaz szerelméhez.

A két színész közös múltja, és jelenlegi szenvedései a musical jeleneteinek forgatása során elevenednek meg. A musical története ugyanúgy bonyolódik, mint főhőseink élete, és a visszaemlékezések során a készülendő filmben felcsendülő dalok fokozzák az érzelmeket. A gyönyörű operatőri munkáknak hála, a musical felvételei élénk színekkel, káprázatos ruha költeményekkel teliek, míg a színészek való életét bemutató jelenetek fakóak, szürkék, életlenek, mégis látványos kompozícióval készítettek.

A musical hangulata a századforduló idején játszódó, sanghaji világot örökíti meg, kiegészítve élénk sminkes színésznőkkel, és rengeteg CGI-vel, ami pl.: a zuhanós, vagy artistás jeleneteknél figyelhető meg. Aki egy érzelmi hullámvölgyre vágyik a szerelmi bánat tengerében, mely mellé gyönyörű slágereket kap díszítésként, annak tökéletes választás e mű, bár a végén a szerelmesek szenvedése már sok lehet, de az érzelmes darabok, zenék kedvelőinek igazi ínyenc falat lehet ez. (Életemben nem hallottam ilyen gyönyörű kínai dalokat, még édesanyámnak is megtetszett, pedig nem szokta szeretni azokat a „furcsa” zenéket, amiket folyton hallgatok :B.)

Előzetes

Az alkotók és díjak

A rendező, Peter Chan jó részt a romantikus-drámák nagy mestere korábbi filmjei pl.: Who’s The Woman, Who’s The Man (1996); The Love Letter (1999); The Warlords (2007); Waiting (2009). A női főszerepet alakító Zhou Xun megnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat e alakításáért, meg kell hagyni tényleg jól játszotta a szenvedő, sokáig döntésképtelen, mégis álmainak élő, sokszor csalódott lányt. Korábbi szerepei: Ming Ming, True Legend, Confucius, Painted Skin. A rendezőt, és egyben a cirkusz igazgatót is alakító Jacky Cheung elsősorban énekesként ismert hazájában, de az ő játéka is nagyon tetszett, mondjuk a mogorva, kicsit agresszív, féltékeny szerepéből nem nagyon kellett ki lépnie. A film emellett megkapta a legjobb rendezésért, kosztümért, sminkért járó díjat a 25. Hongkongi Film Díjátadón, valamint Zhou Zun a 43. Golden Horse Díjat is beseperte alakításáért. Összegezve szép szerelmi dráma ez, nagyon kellemes, fülbemászó muzsikával, gyönyörű képi világgal.

Screenshottok / Pillanatképek
[nggallery id=14]

m

Adatok

  • Angol cím: Perhaps Love
  • Eredeti cím: Ru guo – Ai
  • Rendező: Peter Chan
  • Műfaj: dráma, romantikus, zenés
  • Terjedelem: 108 perc
  • Bemutató dátuma: 2005
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Hongkong, Kína
  • Linkek: Wikipedia (eng); lovehkfilm.com (eng); IMDb.com (eng); Ázsiafilm.hu (hun);
(Visited 43 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .