Mochizuki Minetaro: Dragon Head / ドラゴンヘッド (manga; 1995)

Mochizuki Minetaro: Dragon Head / ドラゴンヘッド (manga; 1995)

Mi tennél, ha egy vonat baleset egyetlen túlélője lennél, és egy mindkét végén lezárt alagútban, korom sötétben kellene vegetálnod majdnem két hétig? Az ember azt gondolná, ha egy ilyen kilátástalan helyzetben rajta kívül még további két túlélőre bukkan, akkor lelki egyensúlya megmenekül. De nem. Mochizuki Minetaro a Legyek urát is hajazó pszichológiai horrorra kalauzol el bennünket egy ilyen szituációban. Legalábbis  így indul Dragon Head című, felejthetetlen, letehetetlen, és hajmeresztő kalandokon átívelő képregénye. A mű sikerességét mutatja, hogy live-action mozifilm kis készült belőle 2003-ban, Jouji Iida rendezésében, és Satoshi Tsumabuki, Sayaka főszereplésével.

Amikor a sötétség bekebelez

A 10 köteten átívelő történet 5 nagyobb fejezetre bontható. Az első részben megismerjük a tinédzser korú Teru Aokit, aki egy iskolai kiránduláson vesz részt. Barátaival, osztálytársaival azonban hirtelen szörnyű katasztrófa végez, egy végzetes földrengés teszi ronccsá a vonatukat. Mikor Teru magához tér, mindenkit holtan talál maga körül. A kétségbeesés, és az őrjítően kilátástalan helyzet közepette fedez még fel további két túlélőt, a kicsit zakkant Nobuo Takahashit, és az ájult, több sebből vérző Ako Seto nevű leányzót. A fiatalok ép eszét teszi kockára  ez a helyzet, és Nobu meg is őrül. Az őket körül vevő sötétség megbabonázza, és bennszülött rítusokkal, misztikus erővel ruházza fel őrült képzelete minden porcikáját, és saját társai életére tör. A magához tért Ako így egy hajmeresztő szituációban találja magát, ahol neki és Terunak menekülnie kell az elborult Nobu elől.

Egyszerű földrengés, vagy itt a világvége?

Miután Teru és Ako sikeresen kijut az alagutak hálójából, a két fiatalt még nagyobb csapás fogadja a felszínen. Mindent fehér hamu borít, tűz tornádók, árvizek pusztították el Japán nagy részét. De mi a helyzet Tokióval, a két fiatal szülővárosával? Hova tűntek az emberek, és mikor jön a segítség? Ahogy vándorolnak furcsábbnál furcsább bolyongó túlélőkkel találkoznak. Mikor egy elhagyatott városba jutnak, megpillantanak egy katonai helikoptert, melyben a megváltó segítséget látják. Ám segítség helyett a helikopter tagjai, fiatal bakák, akik Terut agyonverik, Akot pedig meg akarják erőszakolni. A véres kimenetelű összetűzést  egy tűztornádó beköszöntése zavarja meg. A kis katonák közül a pilóta Iwada (aki a legjózanabb gondolkodású a társai közül, és a kezdetektől fogva ellenzi értelmetlen viselkedésüket), valamint az élvhajhász, erőszakos Nimura kapitány dönt úgy kelletlenül, hogy Terut és Akot is megmentik a tornádó elől, ha már társaik mind életüket vesztették e végzetes kiruccanás során. De hogy mi az ördög történt Japánban? Atomot dobtak le rá? Mi okozhatta ezt a végtelen pusztítást, és miért lázadt fel így a természet rendje? Főhőseink egyre inkább ezt szeretnék kideríteni.

Az élőholtak városa

A nagy menekülések során Teru sebei elfertőződtek, és azonnal gyógyszerre lesz szüksége ahhoz, hogy életben maradhasson. Akonak nincs más választása, mint Nimura kapitánnyal együtt elmenni egy kietlen, árvíz sújtotta városba. A katonák azért szánják rá magukat az együttműködésre, mert az üzemanyaguk is elfogyott. Ám a városban maradt túlélők valami agyament ötlettől vezérelve mindenkit megölnek, aki gyermek, nő, vagy csupán egy egyszerű túlélő, még pedig azzal a céllal, hogy az apokalipszis jegyében közösen kövessenek el öngyilkosságot. Ako és Nimura így csak egymásra számíthat, hogy ebből a pokolból ép bőrrel meg meneküljenek. És így várhatóan kis csapatunk erősen összekovácsolódik. A későbbiekben meg tudjuk, hogy mi történt Tokióval, és hogy e négy túlélőnek mivel kell még szembe nézniük e embertelen körülmények között, és hogy sikerül-e életben maradniuk a végsőkig.

Végtelenségig nyújtott Road Movie, vagy igazi kalandtúra?

Természetesen örök főhőseink Ako és Teru, akik a sok viszontagság között kénytelenek hamar felnőni, és félelmeiken túl lépve bátran harcolni az életben maradásért, mely során egymás erős támaszai lesznek. Az ő fejlődésük figyelhető meg így a képregény lapjain, hiszen a családjuk melege iránti nosztalgia rádöbbenti őket korábbi hanyag, nem törődöm viselkedésükre, arra hogy nem voltak szüleik engedelmes, szerető gyermeke, és most lehet, hogy soha többé nem láthatják őket viszont. Teru eleve is hatalmas küzdő szellemmel, és kitartással tőr a túlélésre, de a bűntudat sokszor őt is meghátrálásra készteti. Ako eleinte a feladás, és a halál szélén ingadozik, nem akar küzdeni, egyre csak azt várja, hogy valaki megmentse. De sajnos hamar rá kell ébrednie arra, hogy Teru nélkül bizony már rég ott hagyta volna a fogát valahol, és neki is küzdenie kell, nemcsak magáért, hanem Teruért is.

A képregény épen emiatt nagyon hatásosan indul, sőt, az első három kötet egyszerűen letehetetlen, végig izgalomban tartja az olvasót. Sajnos a vége felé kicsit gyengül ez a lendület, már a 20. fejezetes elmélkedős résznél, kicsit unhatja az olvasó, hogy még mindig itt vannak, miért nem történik már megint valami. Meddig utaznak még? Mikor menekülnek meg? Így ami egy izgalmas túlélő túrának indul, lassan kezd nagyon elnyúlni, de ezt leszámítva a váratlan fordulatok felrázzák az olvasót, sőt, ennek ellenére merem állítani, hogy az egyik legjobb ilyen témájú képregény, amit mostanában olvastam. A grafikája is nagyon sötét, és komor,  éppen a hangulat miatt. Megint csak realisztikus, és élethű karakter ábrázolásokat kapunk, nincsenek chibi figurák, bár egy-két könnyedebb humorú jelenetet belecsöppentett az alkotó e tömény dráma közé. A hátterek részletesen kidolgozottak, a szereplők eltorzult arca, az erős fekete kontrasztok pedig erősítik a világvége hangulatot. Aki tehát egy pszichológiai-horror drámára vágyik, és nem bánja, hogy hőn szeretett Japánját romokban látja viszont, a természet szeszélyes erőinek kereszttüzében, annak nagyon izgalmas perceket szerezhet ez a képregény.

Adatok

  • Cím: Dragon Head / ドラゴンヘッド
  • Megjelenés éve: 1995-2000
  • Terjedelem: 10 kötet
  • Kiadó: Kodansha
  • Magazin: Young Magazine
  • Műfaj: seinen, dráma, akció, természeti katasztrófa, horror, pszichológiai, rejtély
  • Online fejezetek olvashatóak angolul: MangaFox.com (eng)
  • Linkek: Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng); ANN (eng); IMDb.com (eng)

(Visited 70 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mochizuki Minetaro: Dragon Head / ドラゴンヘッド (manga; 1995)

  1. a live-action movie az nagyon jó volt, szeretem a katasztrófa ill. világvége sztoris filmeket 🙂 én is csak ajánlani tudom mindenkinek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .