Furuya Usamaru: Short Cuts (manga; 1998-1999)

Férfiak vigyázzatok! Támadnak a „kogal”-ok!

Ezek a lányok világuralomra törnek! Nem is hús-vér emberek, hanem földönkívüliek, sőt, lehet hogy robotok! A kormány fejlesztette ki őket azzal a szándékkal, hogy a 40-en túli férfiak önbecsülését, és férfiasságát a sárba tiporják, miközben pénztárcájukat élvezettel fosztják ki! Miniszoknyáikkal, laza zoknijaikkal, és barnító krémmel bemaszatolt arcukkal csendes szubkultúraként indultak. Ők a kogal-ok, ha meg látsz egyet menekülj előle!

Szex, pénz, poén

Legalábbis Furuya Usamaru 1998-99 között megjelent, 2 kötetes Short Cuts című mangájában így néznek ki a kogalok. A végtelen paródia sorozattal teli képregény hol a fekete humor, hol a pajzán viccek tárházából vegyít, összeválogatva egy kis szado-mazo, állatias szexet a lengén öltözött, olykor valódi szörnyeteg csajokkal. A rekeszizmokat nem kímélő, fergeteges nevetőgörcsöket gerjesztő képregény 1, max 2 oldalas rövid, extrém sztorik sztárházából épül fel, többször is visszatérő szereplőkkel, mindig egy-egy helyzetre, csattanóra kiélezett rövid párbeszédek során, ahol a 18 éven felülieknek való témák mellett egy megszállott mangaka élete is megelevenedik.

Kogalok?

A szarkazmussal teli rajzok mögött ám egy igazi, Japánban ma is létező szubkultúra húzódik meg. A kogal lányok az 1990-es években szaporodtak el. A külső megjelenésükre jellemző a japán iskolai egyenruha, extra rövid szoknyával, laza zoknival. Arcukat barnítóval kenik ki, barnára vagy szőkére festhetik a hajukat, sőt, méreg drága kiegészítőket, ruhákat hordanak, egy tonna sminket használnak, szabadidejük fő tevékenysége a vásárlás, angol szleng szavakkal dobálóznak. Hogy az extrém cuccokat megengedhessék maguknak, gyakran pénzért mennek el idős férfiakkal randizgatni, vagy egyéb „aktív tevékenységet” végezni, legalábbis a rossz szájízű kritikusok ezt hangoztatják. De, hogy kik is igazából a kogalok? Ennek a kérdésnek a tisztázását rábízom a témában jobban jártas magyar, angol lelkes szubkultúra kutatókra (vagy vegyetek Mondo magazint, az egyik számban pont róluk volt szó ^^). (Kogalokról: Wikipedia (eng); Street Fashion (hun); Japán divat fajtái (hun);)

Furuya Usamaru fergeteges mangáját e minimális ismeret birtokában, a kogal alapvető jellemzőinek tudatában is lehet maradéktalanul élvezni, főleg, hogy a fejezetek végén maga a mangaka is kitér egy-egy fogalom konkrét magyarázatára. A Short Cuts ugyanis a kogal jelenségének kisarkított, eltúlzott elemeit emeli ki, és teszi a poénok bonc asztalára, kiegészítve a japán társadalom egyéb deviáns megnyilvánulásainak kifigurázásával.

„Melyiket választanád? Szex egy A) sellő lánnyal vagy B) halfejű nővel?”

Képtelen helyzetek, képtelen karakterekkel, pl.: perverz tanárnéni, aki egyik diákját mindig félre érti, és a kislány szavait gyakran helyettesíti intim kifejezésekkel, illetve pozitúrákkal (mindenki szabadon engedheti a képzeletét, mert itt lehet bármi ^^). Egy különleges, járkáló plüss maci, akivel minden kogal le akar feküdni, egy pick-on-me robot, melyet az iskolai kiközösítések és gúny céltáblájaként vezet be az igazgatóság, de végül a robot védelmére külön csoportok jönnek létre, mely iskolai háborúhoz vezet. Egy kogal csaj, aki egy cipzárral képes lefejteni a bőrét, és csini csontvázát közszemlére tenni. Egy detektív iroda, ahova felvesznek egy újonc, kogal csajt, kinek panty-flash lesz a beceneve (bugyi villantó) :D, és egyértelmű, hogy az iroda munkatársait, Toplesst, Gorillát, Ocho-sant hogyan kell öntudatlanul munkára ösztönöznie. Aztán ott van a fiatal Mai-chan, akinek trottyos ősei valójában szexi idolok, és ezt a sokkot nem képes feldolgozni. „Shibuya falu” ahol öreg kogal nénik rohangálnak, és szexi pózokat produkálnak a tatáknak, na meg egyéb szolgáltatásokkal színesítik minden napjaikat.

Akkor lehet főhősünk akár egy középkorú, sörhasú családapa, aki egy különleges italnak hála szexi kogal lesz, csak éppen a saját fia fog emiatt beleszeretni, ami nem várt családi drámákhoz vezet. A reménytelen, szerencsétlen hősszerelmes fiúk közül pedig Zero Boy a manga történelem legönfeláldozóbb alakja, a szerelme mellett öregedett meg, úgy hogy közben a csaj férjhez ment, gyerekeket szült, és sose vette észre, hogy a srác ugyanúgy mellette alszik, és gondoskodik a gyerekeiről. A manga kultúra legőrültebb mangakája pedig Usamaru, a plüss nyuszi, aki mellékállásban a TV-shoban reklámozza szado-mazo játékait, pl.: hogyan korbácsoljunk szex előtt, emellett beavat a manga készítés nagy rejtelmeibe is. A színes karakterek sora bárhonnan jöhet, bárkiből, bárhol képes Furuya Usamaru poént csinálni, és a sztorik 2-3 napig is képesek így lekötni az olvasót, mert a viccek mindig frissek, aktuálisak, és változatosak.

Kogalok evolúciója

Mikor az ember lejött a fáról, már akkor is léteztek kogalok. Sőt, tudósok megfigyelték, hogy az ókori Egyiptom piramisainak falán is már kogalokat imádtak a fáraók. Michelangelo a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóin Jézus helyett a kogalok nemzettségét, és szent családfáját örökítette meg eredetileg, melyet a Vatikán utasítására a mai napig titkolnak. Ehhez hasonló, tabukat feszegető témák kerülnek elő a Short Cuts során, aki kellemes, szórakoztató kikapcsolódásra vágyik, annak nagyon maradandó élményt nyújthat a manga, és mivel nincs lényegében egy konkrét története, csak helyzetkomikumok sora ez, így bármikor, bárhol kinyithatjuk, és csemegézhetünk Furuya Usamaru különleges, egyedi „vicces képein”.

Adatok

  • Megjelenés éve: 1998-1999
  • Terjedelem: 2 kötet
  • Kiadó: Shogakukan
  • Magazin: Young Sunday
  • Megrendelhető: japán, angol nyelven
  • Olvasható online formában: MangaFox.com (angol fordítás)
  • Információk: Baka-Updates Manga (eng); ANN (eng)
(Visited 62 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .