Asano Inio: Solanin (manga; 2005-2006)

Asano Inio: Solanin (manga; 2005-2006)
Asano Inio: Solanin (manga; 2005)

Egy kis szerelem, és reménytelen pályakezdő fiatalok, akik a főiskola/egyetem után se találják még a helyüket a társadalomban. Sorra követik el életük kisebb-nagyobb hibáit, mégis van kiút, és remény, önmaguk megtalálására. Asano Inio 2005-ös mangája, kicsit drámai, kicsit humoros, de elsősorban a hétköznapi élet nagy gondjait bemutatva szól mindezekről nekünk, akik vagy hasonló cipőben járunk, vagy csak egy kellemesen megható olvasmányra szomjazunk.

A manga aktualitása azért is érdekes, mert pont idén, 2010-ben jelent meg dvd-én a live-action változata, azaz élőszereplős feldolgozása Takahiro Miki rendezésében, Aoi Miyazaki és Kengo Kora főszereplésében.

Dolgozni unalmas, inkább szórakozzunk

A Solanin két főszereplője, a 24 éves Meiko és Taneda két éve végzett az egyetemen. Már hat éve járnak, és egy éve élnek együtt egy kis lakásban Tokióban. A két fiatal semmilyen konkrét cél nélkül kezd neki a felnőtt életnek. Míg Meiko OL-ként (= Office Lady – vállalati alkalmazottként) dolgozik, addig Taneda alkalmanként illusztrációt készít egy kiadó cégnek, de ezt leszámítva szinte egész nap otthon lebzsel, „gamel”, és csak úgy van. A megélhetésük tehát Meikón múlik, ám a lány halálra unja magát a munkahelyén, és egy sor kellemetlen incidens után felmond.

Döntésének a végső lökést Taneda adja meg, mondván ha nem szereti azt amit csinál, akkor egyszerűen lépjen ki, majd lesz valami. Meiko így kapva kap az alkalmon, és megkönnyebbülten, a régóta vágyott szabadság jegyében lesz munkanélküli. Sajnos a túl nagy szabadság, és az állandó félelem attól, hogy nemsokára elfogy a megtakarított pénze, egyre nagyobb teherként nehezedik rá. A feszültségek párkapcsolatára is kihatnak, egyre többet veszekednek Tanedával.

Meiko a felmondás előtt, éppen "elmélkedik" munkaidőben. ^^

Mindemellett Taneda hobbiból indult,  amatőr rock bandája is a képbe kerül. Meiko ráveszi Tanedát, hogy próbáljon meg profi zenésszé válni, és barátaival, Billel és Tanmával elkezdik komolyabban venni a gyakorlást. De a lemezszerződések nemcsak úgy pottyannak az ember ölébe a semmiből. A további konfliktusok, veszekedések, és egy komoly baleset fogja megváltoztatni gyökeresen két főhősünk, és barátaik életét.

Hétköznapiság vs érzelmek

Meiko és Taneda egyik meghitt pillanata.

Miért is érdemes a kíváncsi manga olvasónak a kezébe vennie e művet?

Egyrészt a főszereplők mellett a mellékszereplők is fontos mozzanatoknak lesznek részesei, és az ő érzelmeik is kifejeződnek, nemcsak a főhősnő hullámzó lelkivilága, vagy Taneda problémákkal teli vívódásai. A baráti körön belül a barátság, az egymás mellett való kiállás, és támogatás a bajban, ugyanúgy előtérbe kerül, mint a szerelem, vagy a hétköznapi helyzetekben való helytállás.

Másrészt kellemes, és pozitív kikapcsolódást nyújt, főleg, ha magunk is hasonló cipőben járunk, mint főhőseink, nem tudjuk, hogy mit akarunk még az életünkkel kezdeni, vagy éppen tanácstalanok vagyunk valami miatt. Ha egy kis útmutatásra, vagy pozitív lökésre vágyunk valamilyen fontosabb döntés meghozatalában, ehhez is ösztönzőleg hathat. Persze nem kell feltétlenül az olvasó jelenlegi állapotára aktualizálni, hogy bele tudjuk élni magunkat a szereplők helyzetébe, mivel nagyon ember közeliek, és tipikus problémákkal küzdenek. Aki csak egy megható drámára vágyik, aminek a középpontjába kerül még az érzelmek mentén a zene szeretete is, annak is tökletes választás lehet.

Az érzelmek könnyebb kifejezése miatt a karakterek nagyon reálisak, mind a kinézetüket tekintve, mind a háttereket nézve. Reális testarányok, szemek, arc kifejezések, sok az alsó, felül nézeti kép, illetve a környezet nagyon részletesen és pontosan van lerajzolva, ami a drámaiságot még tovább emeli, pl.: mikor a tökéletesen elhagyatott szobában Meiko egyedül, magányosan gubbaszt, holott a körülötte lévő tárgyak mind Tanedára emlékeztetik. A természeti, és tájképek is részletesek, jól árnyaltak. A mozgalmas jelenet viszonylag kevés, de a hangulatot az extrém „kamera állásokkal”, képkivágásokkal erősíti a mangaka, és férfia létére sok romantikus pillanatot örökít meg a képkockák során.

Meiko magányosan gubbaszt a szobában.

A képregényt Asano Inio 2005-2006 között készítette, terjedelme két kötet. A Shogakukan kiadó Weekly Young Sunday című magazinjában futott ez idő alatt. Maga a mangaka 1980. szeptemberében született, és saját generációjának problémái a kedvelt témája képregényeinek, ez érvényesül a Solanin-ban is. A csendes, hétköznapi történetek mellett azonban a pszichológiai horrort sem veti meg, pl.: Nijigahara Holograph. 2001-ben megnyerte a GX versenyt fiatal mangakáknak, ugyanebben az évben debütált az „Uchû kara konnichi wa” című munkájával.

Meiko és Taneda egyik romantikus pillanata.

Adatok

(Visited 104 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Asano Inio: Solanin (manga; 2005-2006)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .