Ryu Murakami: Audition (könyv; 1999)

Ryu Murakami: Audition (könyv; 1999)
Ryu Murakami: Audition (1999)

Egy özvegy férfi magánya, és egy 24 éves fiatal lány gyermekkori megrázkódtatásai hoznak össze két szívet, mely látszólag a kölcsönös szerelem és megértés jegyében kezd kivirágozni. Ám az élet nem mindig szép és egyszerű, mint a mesekönyvekben…

A megrázkódtató, groteszk, mégis letehetlen regényeiről ismert Murakami Ryu, a Nyakig a miszóban (1997) című, szintén elborult thriller alkotójának újabb művét köszönthetjük az Audition személyében. Az egyenlőre csak angol nyelven beszerezhető regény újabb hátborzongató utazásra kalauzol bennünket az emberi kapcsolatok és psziché mélységeibe.

Míg a magyar nyelven is olvasható, Nyakig a miszóban című alkotásban egy fiatal japán srác éjszakai munkáját kísérhettük végig, amint külföldieknek mutatta meg az izgalmas tokiói éjszakákat, bárokat, lokálokat, és az élvezetek egyéb tárházát, míg egy olyan külföldivel nem hozta össze a sors, aki sorozatgyilkosként kezdte el áldozatait szedni az éjszakai életben, veszélybe sodorva főhősünk életét is végül.

Az Audition a maga csendes és visszafogott módján egy megható romantikus-drámának indul, középpontjában egy 40 éves özvegy férfival, Aoyamával, aki immár 8 éve vesztette el hőn szeretett feleségét. A magányba, és a munkába menekült férfi az elmúlt 8 évben, egy nőre sem nézett rá, és egyre inkább elzárkózott a való élettől. Barátai, fia, Shige pedig egyre ösztönzik, hogy találjon már valakit magának, hiszen nem állapot ez, amit művel. Egyik legjobb barátja erre kapva kap az alkalmon.

Amikor Yoshikawa azt tanácsolja, hogy rendezzenek egy kamu filmnek szereplő válogatást, és a jelentkező hölgyek közül válasszák ki Aoyama jövendő kedvesét, főszereplőnk kezdetben húzódzkodik az ötlettől, de végül beadja a derekát, barátja unszolásának hála. Ám a válogatáson Aoyama által nem várt dolog történik. Aoyama megismerkedik a gyönyörű, egykori balerinával, Yamasaki Asamival, kinek bája, finom modora, lényének tünékeny kisugárzása magával ragadja a férfit. Mire észbe kapna érett főhősünk, már a szerelem áldozatául esik. De az idilli pillanatok, meghitt randevúk hátterében valami sötét és bizarr dolog húzódik meg. Míg Aoyama egyre inkább elmerül szerelme iránti rajongásában, addig barátai óva intik, és figyelmeztetik a lány körül lengő furcsa aurára…ami végül nem várt tragédiákhoz vezet.

Az izgalmas, kicsit véres pszichológiai horror nem várt fordulatokat tartogat az olvasó számára. A regény érdekessége, hogy Takashi Miike 1999-ben készített belőle egy filmes adaptációt is. A regény ugyanebben az évben jelent meg Ōdishon (オーディション) címmel. Az idén 58 éves regényíró, első regényét, az Almost Transparent Blue-t 18 évesen írta meg, és Japán egyik legrangosabb irodalmi díját sikerült ezzel be is zsebelnie, majd több millió példányban kelt el hazájában. Hazájában a modern reneszánsz embernek nevezik, mivel évekig dobolt egy rock bandában, készített filmeket, vezetett TV-showkat.

Linkek: Wikipédia (Murakami Ryu); Wikipédia (Audition); Audition a film (eng); Nyakig a miszóban (hun)

(Visited 168 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Ryu Murakami: Audition (könyv; 1999)

  1. Ez a könyv néked megvan esetleg pdf-ben? Mert a Miszót tökre bírtam, szívesen elolvasnám ezt is, ha lenne valahol neten. 🙂

  2. Ó, Librinél vannak tényleg idegen nyelvű könyvek.. eszembe juthatott volna. Hány magyar királyi forintért vetted? Átnéztem a japános könyvajánlókat, és rájöttem, hogy még 1-2-t nem olvastam, de nyárra nem lenne rossz valami. 🙂 Ja, és Xinran-nak jó az Asszonysorsok Kínában c. könyve? Muszáj megszereznem, mert a Sky Burial tök jó volt. 🙂

    1. Jaja Xinrannak nagyon jó az Asszonysorsok című műve, nem vagyok általában érzelgős, de ezen nagyon meghatódtam, durva sztorik vannak benne. A Sky Burialt én később olvastam, de ütős volt az is, emiatt is vettem éppen ma egy Tibetes könyvet. ^^ Huh az Audution azt hiszem kb 2500 körül lehetett, nem volt olyan vészes :).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .