Summer Wars (mozifilm; 2009)

Summer Wars (mozifilm; 2009)
Summer wars
Summer wars

Mit tennénk, ha egy matek zseni középiskolás srác bőrében élnénk, egy Oz nevű virtuális valóságban lennénk moderátorok, és egyszer csak a nálunk idősebb, csini iskolatárs lány egy hétvégére meghívna a családjához? Naná, hogy kapnánk az alkalmon, főleg ha a csaj azzal fűz meg minket, hogy pár napig játszuk el a barátját! 🙂

Kenji Koiso is ugyanígy tesz, kockaságát feladja egyetlen hétvégére, hogy a csodált Natsuki-nak segítsen. A lány ugyanis megígérte nagymamájának, hogy 90. születésnapja alkalmából bemutatja „szerelmét”. A bökkenő csak az, hogy Natsuki családja olyan mint egy jól szervezett maffia hálózat, a társadalomban minden szinten ott vannak, a katonaságtól kedzve a politikáig. A befolyásos család, egy ősi nemesi szamuráj klán sarja, mely szigorúan őrzi a hagyományokat, és a befolyásos pozíciók mellett hatalmas terjedelemmel is bír.

Kenjit először csak a család monumentális rezidenciája kápráztatja el, majd a mindent megélt nagymama, a jelenlegi családfő, aki biztos kézzel irányítja családja életét. Ám Kenji nemsokáig élvezheti a békés családi légkör szeretetét. Egyik este egy furcsa e-mailt kap telefonjára, tele számokkal, melyet sikeresen meg is old.

Ám másnap jön csak a fekete leves… a tv, a rádió, minden létező hírcsatorna Kenjit mutatja, és mint körözött bűnözőt keresik, azzal vádolva, hogy feltörte és vírussal fertőzte meg az Oz világát. Miközben minden megbolondul az emberek körül, és káoszba torkollnak a technikai vívmányok (pl.: jelző lámpák mebolondulnak, a virtuális rendszerek összeomlanak, atom reaktorok lépnek működésbe), Kenji és Natsuki együttes erővel próbálja kis családjával legyőzni a galiba tényleges okozóját, egy adatlopó, feltörő programot.

A történet nagyon aranyos, említenem sem kell, hogy a Toki wo Kakeru Shoujo (The Girl Who Leapt Through Time) alkotóinak újabb munkája ez, így ez az egész estés mozifilm magán viseli ennek a korábbi alkotásnak mind a vizuális és történet vezetésbeli stílusjegyeit is. A sztori könnyed, tipikusan happy end végződésű, aranyos poénokkal teli, a karakter dizájn pedig a megtévesztésig hasonlít a Toki wo Kakeru Shoujo-éhoz. A család központúság, a gyermeki szeretet, az idősek tisztelete, és az ártatlan szerelem körül forog a történet.

A Summer Wars anime premierje előtt két manga adaptációt publikáltak az alkotók, a történetről infó cseppek 2008-ban a Tokiói Nemzetközi Anime Fair-en folytak el, majd 2009 áprilisában jelent meg az első előzetese. Az animét jelölték a 2009-es Arany Leopárd díjra, majd 2010-ben meg is nyerte Japánban az Academy Prize for Animation of the Year-t.

Az animét a híres-neves Madhouse stúdió készíti (Hellsing OVA, Death Note, Kurozuka), Mamoru Hosoda rendezte. Aki egy kellemes kikapcsolódást nyújtó, lebilincselően aranyos, és izgalmas családi animére vágyik, annak tökéletes választás lehet. (Ui.: A vígjáték oldalát elfelejtettem kihangsúlyozni, pedig Natsuki családjában lököttebbnél, lököttebb figurák bújnak meg, melyek felejthetetlenül humoros perceket tudnak szerezni. Igazán szórakoztató mű volt ;).)

Adatok

  • Japán cím: サマーウォーズ
  • Angol cím: Summer Wars
  • Történet: Satoko Okudera
  • Rendezte: Mamoru Hosoda
  • Karakter design: Masaru Hamada (OZ), Mina Okazaki(OZ), Yoshio Okazaki(OZ), Yoshiyuki Sadamoto
  • Zene: Akihiko Matsumoto
  • Megjelenés éve: 2009. nyár
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 114 perc
  • Műfaj: vígjáték, akció, sci-fi, családi, virtuális világ
  • Stúdió: Madhouse
  • Hivatkozások: ANN (eng), AniDB (eng), AnimeNfo (eng), Hivatalos honlap (japán), Wikipédia (eng)
(Visited 93 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .