Hó hull a cédrusra / Snow Falling On Cedars (1999)

Hó hull a cédrusra / Snow Falling On Cedars (1999)
Hó hull a cédrusra (1999)

A mi nap egy gyönyörű amerikai filmmel volt szerencsém találkozni. A Hó hull a cédusra egy romantikus-dráma, mely egy fiktív tengerparti kis faluban játszódik az 50-60-as évek derekán. A történet az amerikai-japán kultúrális ellentétre alapoz, mely a falu japán-amerikai közösségét zilálta szét a második világháború idejétől kezdve. A történetet eredetileg David Gutterson amerikai író álmodta meg, a Hó hull a cédusra című regénye 1994-ben jelent meg.

A történet egy halász furcsa halálával indul. A rendőrség rögtön az elhunyt ellenlábasát gyanúsítja  a meggyilkolásával. Ám a „feltételezett” tettes egy japán fiatalmeber, Kazuo, így a rendőrség, a halottkém minden bizonyítékot úgy állít be, hogy ez az ártatlan japán tűnjön a bűnösnek. Egyedül egy újságíró, Ishmael, tudná bizonyítani a férfi ártatlanságát. De Ishmael a japán férfi felesége, Hatsue iránt érzett viszonzatlan szerelme miatt, bosszút akar állni az asszonyon, ki egykor a szeretője volt. Azonban Ishmael mint újságíró, egyrészt kötelességének érzi az igazság nyilvánosságra kerülését, másrészt édesapja örökébe lépve elkötelezetten ki kell állnia a japán kisebbség oldalán. Ishamel lelkében vívódik. Mi a fontosabb számára: a bosszú vagy újságíró kötelezettsége?

A filmet nem véletlenül jelölték Oscar-díjra 2000-ben operatőri kategóriában. Gyönyörű, kontrasztos képeket láthatnuk mindvégig. A történet hol a japán házaspár, hol Ishmael szemszögéből elevenedik meg. Mindegyikük visszaemlékezik a múltra: Ishmael és Hatsue tiltott gyermekkori szerelmére, a japán családok deportálására a faluból, és a második világháborúban való életre. Szép dráma ez, melyben az események lassan csordogálnak előre, míg a főkarakterek lelkébe, érzelmei viharába nyerünk bepillantást. A főszerepekben: Ethan Hawke (Ishmael Chambers), Rick Yune (Kazuo / Ninja Assansinban is szerepelt), Youki Kudoh (Hatsue Miyamoto / L: Change the world, Egy gésa emlékiratai – Pumpkin), Anne Suzuki (Fiatal Hatsue Imada / Moon Child, Returner).

Linkek: Port.hu (hun), Wikipédia (eng), IMDB.com (eng)

(Visited 215 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .