Li Zhi: Gapz Garden (2003)

Li Zhi: Gapz Garden (2003)

Gapz Garden
Gapz Garden

Bár a világon a japán kéregény, azaz a manga hódít nagy teret magának, azért nem árt megkülönböztetni Ázsia más országainak képregényeit is. Ugyan külsőségekben nagyon hasonló mind a japán, a koreai és a kínai képregények rajzstílusa és történet vezetése, mégis lehet árnyalanyi különbségeket felfedezni. Ezt már az elnvezésekben is felfedezhetjük: a japán képregény manga, a koreai manhwa a kínai pedig manhua (漫画;) néven ismert.

A képregény rajongók, elsősorban a manga kedvelői előbb utúbb összefutnak pár kínai képregénnyel/manhuával is, velem is ez történt a héten (főleg hogy a legtöbb külföldi online „manga” adatbázis nem tesz különséget ezek között – legalábbis az általam ismertek közül). A Gapz Garden egy tipikus shoujo történet Li Zhi tollából, mely egy burkoltan megfogalmazott hamupipőke történet szappanopera feltéttel. Bár a pszichológiai jelző is szerepel mellette, én ezt annyira nem fedeztem fel benne, de a dráma és a romantikus dráma minden mennyiségben garantált.

Történet: A szegény családből származó ártatlan Julie-t örökbe fogadja a gazdag és tehetős Yee család. A családban három fiútestvér él együtt, akik nem épp tárt karokkal fogadják a nyitott és kedves, roppant egyszerű lányt. Ennek egyik oka, hogy a fiúk édesanyja öngyilkos lett, mielőtt Julie hozzájuk érkezett, így az édesapjuk szeretője lett az új anyukájuk. A fiúk betolakodónak tekintik a nőt, aki hogy megnyerje magának a testvéreket, Juliet használja fel. A fiatal lány első látásra barátságot köt a középső fiúval, Lance-szal, aki hosszabb időre Amerikába utazik. Ám Julie bármennyire is jó, se a saját családjában, se a fogadott új famílijájában nem ismerik el: csúnya békának tartják. Ráadásul a gyönyörű nővére, Lili árnyékában kénytelen élni. Az önző és számító Lili megtagadja szerető testvérét, és mindent megtesz, hogy a Yee család egyik fiú örökösét magába bolondítsa. Ahogy telnek, múlnak az évek, Juliet immár 15 éves szépségként látjuk viszont, aki beleszeret a legidősebb Yee fiúba, Ryan-be. Ám Ryan mostohaanyja miatt nem tudja teljes szívéből szeretni a lányt. A helyzetet bonyolítja, mikor a régen látott Lance visszatér, szívdöglesztően, és Julie iránti szerelemmel a szívében.

A manhua 2003-ban jelent meg, 3 kötettel és 14 fejezettel. A neveket a fentiekben az angol fordításban olvasottak alapján írogattam, de a képregény online változatának pár kötetében az eredeti kínai neveket használják pl.: Julie = Xiao Quao. Ez egy kis kavarodást okozott nekem a történetben XD, így is nehéz beazonosítani a karaktereket (grafikailag nagyon hasonlóak a fiúk), hát ha még teljesen más nevet is kapnak! Az érdekesség, hogy a rajzolást tekintve az egyszerűség jellemzi, sőt, néha elég torzak, elnagyoltak lettek a figurák, de ezt leszámítva vizuálisan letisztult és nyugtató érzést adnak a képek.

Aki egy terjedelmes és bonyodalmas romantikus drámára vágyik, sok-sok lelki vívódással, és egy kis sziruppal annak kellemes kikapcsolódást okozhat. Sok klisé található benne pl.: lakatlan szigeten reked a főhősnő a nagy Ő-vel, stb, úgyhogy túl sok újdonság nincs a történetben, de egész kellemes olvasmány.

Linkek:

(Visited 37 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .