Durarara!! (Tv-sorozat, 2010)

Durarara!! (Tv-sorozat, 2010)

Durarara!!

Még egy jó sorozat 2010 januárjából. A Durarara!!-ban kellően keveredik az abszurd humor, és a személyes kis drámák, egy csöppnyi társadalom kritikával, és örültséggel. A Baccano! alkotóinak újabb munkája ez, melyet a Brains Base animációs stúdió készít.

A 24 részesnek ígérkező sorozat eredetileg egy light novel sorozat volt, melyet Ryhogo Narita (Baccano) írt, és Suzuhito Yasuda illusztrált. 2009. júliusában 6 része jelent meg, majd ezt követte a 2009 augusztusi manga adaptáció megjelenése az ASCII Media Works jóvoltából.

A rendezői székben Takahiro Omori foglal helyet, korábbi munkái pl.: Baccano!, Jigoku Shoujo szériák, Koi Kaze, Ex-driver, Gakuen Alice. A zenei aláfestésért Makoto Yoshimori felel, a szerzeményeit hallhattuk már a következő animékben: Gakuen Alice, Baccano!, Koi Kaze.

A Durarara!! eredeti karakter dizájnját Suzuhito Yasuda készítette. (Yozakura Quartet, Kamisama Kazoku című mangák megalkotója ő.) A tv animére  Takahiro Kishida adaptálta a karakter dizájnt (animációs munkái: Ah! My Goddess! movie, Baccano!, Aquarion, Applesseed,  Macross Zero, Earth Girl Arjuna, Nadia – Secret of Blue water, Moein, stb.) Mint látható egy jól össze szokott gárda felel, nemcsak az igényes animációért, hanem a szokatlan és érdekes történetért is.

Történet: A csillogó, emberek tömegét elnyelő Ikebukuro negyedbe (Tokió)  érkezik tanulni a középiskolás Mikado Ryugamine. Őt gyerekkori legjobb barátja, a lökött, és nagyszájú Masaomi Kida fogadja. Mikadót elvarázsolja a városban pörgő élet, és a városi legendák sokasága. Ikebururóban ugyan mindig történik valami, de nem árt óvatosnak lenni, különben furcsa alvilági figurák gyűrűjébe keveredhet az ember. Mikadó nemcsak az utakaon száguldó, fej nélküli motoros lánnyal találkozik, hanem a városszerte hirhedt verőlegénnyel, Shizuo Heiwajimával, és a város fölötti uralmat átvevő Dollars nevű bandával is. Persze egy igazi sztoriból nem hiányozhatnak a különféle szerelmi szálak sem, melyek a legmeglepőbb módon szövik át a történet.

A két fiún kívül, rengeteg más szereplőt ismerhetünk még meg, és mindegyik epizódban más karakter elmesélésében látjuk a történteket. Az érdekesség, hogy a kezdeti látszólagos szereplő kavalkád egy jól szervezett rendszerbe fogható, hiszen mindenki kapcsolatba kerül valamilyen módon a másikkal, vagy régi iskolás barátságok, vagy a véletlen folytán. A sorozat érdekessége még, hogy minden egyes részben láthatunk egy online chat beszélgetést, ami fontos találka helye az anime szereplőinek,   illetve a helyi legendákat is itt vesézik ki.

Karakterek:

Celty Sturluson: avagy a fejnélküli motoros. A beszélni nem képes lány valójában egy Dullahan, azaz ‘tündér”, aki Írországból érkezett e messzi földre. Célja, hogy megtalálja az elvesztett fejét. A teste természetfeletti, mivel egy fekete massza tartja össze, és pillanatok alatt képes regenerálódni.
Hazájában lovas kocsin utazgatott, de mivel Japánban sokkal praktikusabb járműre volt szüksége, így kreált magának egy vagány motort. A feje utáni hajsza mellett futárként/szállítóként dolgozik, és a legkülönfélébb kéréseket teljesíti. Általában mobiltelefonján pötyögve kommunikál másokkal.
Majdnem 10 éve él együtt egy Shinra Kishitani nevű dokival, aki jövendő feleségének tekinti e „lányt”. A doki -srác mániája a furcsa, megmagyarázhatatlan dolgoknak a tanulmányozása, így Celty mellett Shizuo Heiwajima ember feletti erejét is boncolgatja.

Shizuo-kun állandóan pultos szerelésben látható, komoly tekintetét napszemüvege mögé rejti. Könnyen kihozhatja bárki a béketűrésből, és agressziójának nem tudván gátat szabni, előszerettel hajigál a kellemetlenkedő emberekre automatákat, és útjelző táblákat. Az öccse híres filmszínész, de ő csak egy egyszerű pénzbehajtó. Esküdt ellensége Izaya Orihara.

Izaya Orihara: Shizuo-val állandóan lerombolják a félvárost, ha összefutnak. A kezdetektől fogva utálják egymást. Sajátos hobbija, – mikor éppen nem Shizou-ra ken valamilyen bűncselekményt,  hogy a kétségbeesett, szerencsétlen emberek utolsó önbecsülését is szétrombolja, és az öngyilkosságba kergeti őket rideg logikájával. A yakuzával is kapcsolatban áll, valamint információkat árul a kedve szerint kiválasztott célszemélyeknek. A chat-en általában lánynak adja ki magát, így sokkal könnyebben az emberek bizalmába férkőzhet. Kiválóan bánik a késekkel. Ha Ikebukur-ban jár az ember, nem árt messzire elkerülni.

Mikado Ryugamine: Az első részben megismert, középiskolás fiú. Legjobb barátjával, Masaomi Kida-val, különféle kalandokba kerülnek a városrészben. Az új iskolájában beleszeret az osztály titkárba, Anri Sonoharába. A fordulat, hogy Masaomi is beleesik a csajba (szerelmi háromszög rulez). Sonohara-szan azonban nem épp hétköznapi problémákkal küzd, amellett, hogy az egyik tanár molesztálni próbálja, kétségbeesetten keresi eltűnt barátnőjét. Ráadásul eltűnt barátnőjének a szerelméért, Seijiért is aggódik, aki egyik napról a másikra bejelenti, hogy nem jár többé iskolába. Seiji valójában megtalálta egykori kedvesét, aki valami okból kifolyólag nem beszél, és egy műtéti heg van a nyakán. Ráadásul Seiji orvos nővére egy szerv kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást vezet.

Simon Brezhnev: a legmókásabb karakter! Kicsit akcentussal beszéli a Japánt, és amellett hogy Oroszországból jött, még fekete is. Egy nagy melák, aki származása ellenére egy szusi bárban dolgozik, és az utcán próbálja csábítani a népet egy-egy ebédre, nem túl nagy sikerrel. 😀

Rajtuk kívül van még pár szereplő, pl.: fontosabb még a Dollars banda egyik 4-es fogata, amely a hirtelen haragú Kadotából, az otaku (anime/manga fan) Walker-ből és barátnőjéből, Erikából, valamint a csendesebb Togusából áll.

Összegzés: Nekem nagyon tetszik, mind a történet, mind a változatos karakterek miatt. A sztori mozgalmas, mindig történik valami váratlan benne, a bomba poénokról nem is beszélve. Az op és az ed is piros pontot érdemel, nagyon jó kis pop számokat hallhatunk a Theatre Brook (dal cím: „Uragiri no Yūyake”) tól és Yuuya Matsushitától (dal cím:„Trust  me”), sőt, az animáció is ötletes itt, melyben az összes fontos szereplőt bemutatják.

Anime adatok:

  • Angol cím: Durarara!!
  • Japán cím: Durarara!! / デュラララ!!
  • Írta/Történet: Ryohgo Narita
  • Rendezte: Takahiro Omori
  • Eredeti karakter dizájn: Suzuhito Yasuda
  • Karakter design: Takahiro Kishida
  • Megjelenés éve: 2010. január
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: akció, romantika, vígjáték, misztikus, természetfeletti, online társadalom
  • Stúdió: Brains Base
  • Zene: Makoto Yoshimori
  • Hivatkozások: ANN (eng), AniDB (eng), Official site (jap), AnimeNfo (eng), Wikipédia (eng)
(Visited 204 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .