Naoki Urasawa: Monster (2004; TV-sorozat és 1994; manga)

Naoki Urasawa: Monster (2004; TV-sorozat és 1994; manga)

Naoki Urasawa (1960-) talán napjaink egyik legnagyobb mangakája Japánban. Alkotásai rengeteg díjat sepertek be az elmúlt évtizedekben, még a Tezuka Osamu Kultúrális díjat is kétszer nyerte el. Olyan nagy sikerű, és kultikusnak számító seinen mangákkal írta be nevét a „manga történelembe”, mint a Monster, a 20th Century Boys, Master Keaton, Billy Bat, Happy! vagy a Pluto. A Monster egyik legkiemelkedőbb műve, nemcsak azért, mert anime adaptációt is megért, hanem szerte ágazó történetével rajongók sokaságát ragadta magával. Urasawa felnőtteknek készíti mangáit, és ez mind realisztikus rajzstílusán, és történetvezetésén is meglátszik. A Monster egy igazi fordulatos, rejtélyekkel teli pszichológiai dráma, nyomozással,  gyilkosági ügyekkel, az emberek minden jóságát és gyarlóságát felvonultatva.

A képregény 1994-2001-ig futott, és 18 kötetet ért meg. A 74 részes anime adaptációt az igényes, és elismert Madhouse stúdió vállalta be, hűen adaptálva szinte minden egyes képkockáját az eredeti mangának. Nincs olyan jelenet, párbeszéd, amit ne vittek volna át a „filmvászonra”. Ha valaki egy izgalmas, napjaink nyomozós sorozatait is lepipáló pszichológiai thriller-re vágyik, akkor tökéletes választás lehet számára a mű, akár képregényben, akár animében.

Az anime változatot, mely 2004-2005 között látott napvilágot, Masayuki Kojima rendezte, aki közre működött korábban a Gunslinger Girl-ben, a Gungrave-ben, a Samurai Champloo-ban, Trinity Blood-ban, Black Lagoon-ban, a Master Keaton-ban (Urasawa másik mangájának adaptálásában). A karakter dizájnt Shigeru Fujita készítette, aki hűen követi Urasawa rajzstílusát, így az eredeti képregény karakterei semmit sem veszítettek az animált változatban. Korábbi munkái: Nana, Ninja Scroll, Stink Bomb, Tokyo Godfathers, Gedo Senki, Metropolis, Vampire Hunter D: Bloodlust, Summer Wars.

A sorozat hátborzongató dallamaiért Kuniaki Haishima a felelős, aki korábban a Blue Gender, a Gasaraki, Macross Zero zenéit szerezte.

Az anime openingjében és endingjében nemcsak az animáció illik tökéletesen a sorozat hangulatához, hanem a zenék is. Míg a nyitó dalban egy fennkölt zeneművet köszönthetünk, addig az endingben groteszk „mesefigurák” jelennek meg, ezzel is fokozva a feszült légkört. Az anime kivitelezése egy sorozathoz képest rendkívül igényes, mégha mai szemmel nézve kevésbé árnyékoltnak tűnnek a karakterek. Azonban a hátterek, és a történelmi hitelességű helyszínek mindenért kárpótolják a nézőt.

Történet: 1986. Németország, Düsszeldorf. Dr Tenma Kenzou előtt fényes jövő áll, mint tehetséges idegsebész. Mindene meg van, amiről egy fiatal japán férfi csak álmodhat: vezető állás az egyik legnagyobb német kórházban, szerető mennyasszony, aki mellesleg a kórház igazgatójának lánya.

Ám ez a békés élet nem tart sokáig. Tenma szembe kerül az orvosi bürokrácia kegyetlenségeivel, és rájön, hogy feljebbvalói megkülönböztetésben részesítik betegeit származásuk, vagyonuk, politikai pozíciójuk alapján. Éppen emiatti frusztráltsága vezet ahhoz, hogy egy fejlövéssel behozott kisfiú megmentése mellett dönt, a szívrohamot szenvedett polgármester  műtéte helyett. Döntését a betegek sérüléseinek súlyossága, és érkezési sorrendje határozza meg. A kisfiút, Johant, csodával határos módon sikerül is megmentenie, de a polgármester meghal. Ezután mindent elveszít, amit korábban fontosnak hitt az életében: kecsegtető pozícióját, mennyasszonyát, és a kórház igazgatójának támogatását. De rájön, hogy mint orvos, minden életet egyenrangúként kell kezelnie, és bár szerényebben, de szakmájának szentelve élheti le életét.

Ez eddig szép és jó lenne, ha mindeközben nem történnének rejtélyes gyilkosságok körülötte: először a kórház igazgatójával, és a Tenma helyére pályázó sebészekkel végez valaki mérgezett cukorkákkal, majd 9 évvel később Tenma egyik betegét ölik meg a szeme láttára. A gyilkos pedig nem más, mint Johan, a kisfiú, akinek életét megmentette, és aki titokzatos módon eltűnt a kórházból műtéte után, és 9 évvel később, immár felnőtt férfiként kegyetlen sorozatgyilkosságokba kezd. Johan létezéséről senki sem tud, és a gyanú egyre inkább Tenma felé terelődik. Egy hirhedt detektív, Runge-szan pedig megszálottan próbálja Tenmára bizonyítani a gyilkosságokat.

Az egykor fényes jövő előtt álló Tenma menekülni kényszerül. Nem elég, hogy ártatlanul vádolják e gyilkosságok elkövetésével, még önmagában is elveszíti a hitét. Hogy megakadályozza további ártatlan emberek halálát, és jóvá tegye „bűnét”, az általa megmentett „szörny” nyomába szegődik, és mindent megtesz hogy Johant utolérve végezzen egykori páciensével.

A történetben további főszereplők is felbukkanak, akik Tenma harcát segítik. Ilyen Nina/Anna, Johan ikertestvére, aki ugyan kezdetben nem emlékszik fivére rémtetteire, de később Tenmához hasonlóan ő is üldözőbe veszi testvérét. A cselekmény előre haladtával olyan történelmi események, mint a berlini fal leomlása (1989.), vagy a kommunista Csehszlovákia összeomlása, meghatározó tényezőkké válnak, és az ikrek múltjára is egyre több fény derül ezzel párhuzamosan. Urasawa-sensei mesterien szövi bele történetébe e megtörtént eseményeket, miközben Európa városaiban, országaiban kalandozunk (München, Prága, Berlin, Frankfurt, stb).
Izgalmas, lebilincselő történet, mely mindig tartogat meglepést és újdonságot az ember számára. Igazi emberi karakterekkel dolgozik (a pszichopata gyilkosokon túl), megismerhetjük az emberek mérhetetlen jóságát, de ezzel ellentétben a szenny, mocsok, bűn mélységeit is feltárja (pl.: prostitúció, sorozatgyilkosok, bűnözők, árulók). Bár teljesen pesszimista hangulatban indul a történet, mindig ott van az a kis pozitív remény sugár, ami a legszegényebb negyedekben, a bűnben is megmutatkozik, legyen az akár az anyai szeretet, igaz barátság, vagy csupán a becsületesség.


Szereplők: Számtalan új szereplőt ismerhetünk meg a részek során, és sajnos gyorsan meg is halnak azok, akiket megszeretünk. Ezt leszámítva van azért pár szereplő, akik meghatározó elemeit képezik a történetnek, és több részen keresztül is főszerepbe kerülnek. Egyébként a történetre is jellemző, hogy nem mindig Tenma, Nina, és Johan van a középpontban, hanem más karakterek is előtérbe kerülnek. Akkor jöjjenek a fontosabb szereplők:

Dr Kenzou Tenma

Tenma-szan egy japán idegsebész, aki a történet kezdetén az Eisler Memorial Hospitalban dolgozik, Düsszeldorf-ban. Egyetemi tanulmányait is Németországban végezte. Japánnal való kapcsolata eléggé megszakadt, családjával nem tartja a kapcsolatot. Néhány visszaemlékezésből kitűnik, hogy szülőföldjén gyakran csúfolták gyávasága miatt, úgyhogy túl sok boldog gyermekkori emléke nincs.
Nagyon tehetséges sebész, és felfelé ívelő karrierjében a törtést az alaptalan gyilkossági vádak, és humánus döntései okozták. Eva Heinemann volt a jegyese addig az éjszakáig, míg úgy nem döntött hogy Johan életét menti meg, Eva édesapja utasítása ellenére. Ezután Eva apjának, a kórház igazgatójának kegyeiből is kiesik.
Jellemfejlődése elég gyorsan végbe megy, de Johan megmentését hibának tekinti, amiért önként vállalja az üldözött és leendő gyilkos szerepét. Ennek ellenére, hosszúra nyúló útja során sok emberi sorssal találkozik, és ahol teheti enyhíti az elesettek szenvedését. Ő a tipikus hős, aki mindig jót tesz, de emellett kételkedik önmagában, bűnbánata hatalmas teherrel nyomja a lelkét, és mindent egymaga akar megoldani. Mások biztonságát, és boldogságát még saját életénél is fontosabbnak tartja. Önfeláldozó, és végül igazán bátor „harcossá” válik.
Szinkronhangja
: Hidenobu Kiuchi.

Nina Fortner / Anna Liebert

Johan ikertestvére, és egyetlen sértetlen túlélője annak az estének, mikor nevelőszüleit és Johant meglövik különös körülmények között (az ikrek ekkor 10 évesek). Ekkor még Anna Liebert néven ismerjük meg a kislányt, aki Tenma kórházából, Johan műtéte után szintén eltűnik. 9 évvel később, immár egyetemistaként látjuk viszont Heidelbergben, aki nem emlékszik semmire a múltjából. A Fortner házaspár neveli saját lányaként, és Niná-nak hívják.

Azonban ahogy egyre közeledik a 18. születésnapja, egyre furcsább e-maileket kap egy „titkos hódolójától”. Mikor először meglátja Johant, lassan visszatérnek elfolytott emlékei fivére brutális tetteiről, és arról, hogy azon a 9 évvel ezelőtti éjszakán ő volt az, aki fejbe lőtte Johant. Amint Johan mostani „szüleit”, a Fortner házaspárt is megöli, elhazározza, hogy végez testvérével. Ninát a bosszú, és az a vágy hajtja, hogy megakadályozza Johan álmokfutását.

A Heidelberg Egyetem diákja, egyébként ügyvédnek készül, emellett Aikidót is tanult. Boldog életét a Johan utáni hajsza, és származása utáni kutatása (Ki is ő valójában?) kavarja fel. Szinkronhangja: Mamiko Noto.

Johan Libert

Johan Libert egy fejbe lőtt kisfiúként tűnik fel a történet elején. Ám ártatlanul szépséges külseje ellenére, ő lesz az az érzelmek nélküli gyilkos, aki utáni kutatás köré szerveződik a történet. Egy félre sikerült titkos katonai kísérlet eredménye ő, mely miatt nemcsak kettős személyisége alakult ki. A történet során „szörnynek”, magának az „ördögnek”, illetve következő „Hitlernek” is nevezik.
Dr Tenma
volt, aki megmentette e szörny életét, emiatt különös hálát érez megmentője iránt, ezért is öli meg az adott kórház igazgatóját (egyfajta hála kifejezése ez).
Nagyon karizmatikus, intelligens fiú, aki bárkit képes manipulálni. Egy titokzatos szervezet élére szánják, de ő magának senki sem parancsolhat. Képes más gyilkosokat „irányítani”, és kénye-kedve szerint megölni akárkit. Kezdetben különböző családokba férkőzik be, mint egyetlen gyermek, majd befogadó szüleit megöli mielőtt tovább áll. Később, ahogy kicsi gyermekkoráról való emlékei lassan visszatérnek, mindazon egykori politikai, katonai, alvilági fejeseket likvidálja, akik bármilyen módon kapcsolatban álltak a vele kapcsolatos kísérletekkel
Szinkronhangja: Nozomu Sasaki.


Eva Heinemann

Az Eisler Memorial Hospital igazgatójának elkényeztetett lánya, és Tenma ex-mennyasszonya. Kezdetben önző, nagyravágyó fúriakánt ismerhetjük meg, akit saját maga kényelmén, és kívánságainak teljesülésén túl semmi sem érdekel. Ám a Tenma körüli botrányok miatt otthagyja a férfit, és ettől kezdve fokozatosan süllyed le a lejtőn. Édesapja halála után mindent elveszít: vagyont, biztos megélhetést. Az alkoholba menekül, és Tenmához is megpróbálja visszakönyörögni magát – hiába. Ekkor jön rá, hogy egyedül Tenmát szerette igazán az életében, de már túl későn jutott ez el a tudatáig. Az alkohol és önsajnálat közepette bosszút esküszik Tenma ellen, és még a rendőrségre se megy el, pedig tisztázhatná Tenmát az őt ért vádak alól. Ahogy előre halad a történet, nagyon pozitív irányba fejlődik a személyisége, sőt, ő a legemberibb karakter az egész sztoriban. Szinkronhangja: Mami Koyama.


Detektíve (Heinrich) Runge

Egy különösen jó hírű, félelmetes nyomozó a BKA nevű rendőrségi egységtől. Őt bízzák meg a Tenma körüli gyilkosságok megoldásával. Bár nagyon mogorva, és elviselhetetlen karakter, és kezdetben teljesen meg van győződve Tenma bűnösségéről, végül ő is pozitív szereplővé válik.

A családját elhanyagolja, csak a munkájának él, még felesége is otthagyja, lányával sem tarja a kapcsolatot. Különleges ismertetőjegye, hogy mikor információkat gyűjt be, akkor ujjaival dobolva „gépeli” be őket agyi wincheszterébe. Ezt a gépies szokását a történet során fokozatosan elhagyja, ahogy rájön, hogy Tenmával kapcsolatban mekkorát tévedett.
Szinkronhangja: Tsutomu Isobe.

Dr. Julius Reichwein

Dr. Reichwein egy pszichológus, aki alkoholistáknak, és egyéb mentális betegeknek a kezelésével foglalkozik. A Johannal kapcsolatos ügybe úgy keveredik bele, mikor egyik páciense, Richard Braun magánnyomozó különös megbízatást kap egy gazdag milliomos elveszett gyermekének felkutatására. E milliomos mellett megjelenik egy titokzatos szőke fiú (Johan). A nyomozót nagyon foglalkoztatja egy öngyilkossági ügy, melyhez Johannak is köze lehet. Richard minden lépéséről beszámol a pszichológusának is. Ahogy egyre mélyebbre ás Johan múltjába, váratlanul „öngyilkos” lesz. Dr Reichwein biztos benne, hogy a betegét megölték. Ám az ő élete is veszélybe kerül, miután egyre többet tud meg Johanról. Később Tenmával is felveszi a kapcsolatot, és a távolból segíti „harcát”.
Szinkronhangja: Ichiro Nagai.


Dr. Rudy Gillen

Dr. Rudy Gillen kriminál pszichológus. A német egyetemen Tenma szaktársa volt egykor, és mindig is vetélytársaként tekintette a tehetséges sebészt. Ő is bekapcsolódik a Johan múltja utáni nyomozásba, mivel egyre több sorozatgyilkosnál vesz észre egy szokatlan motívumot, amit a gyilkosok egy „szörnyhöz”, „démonhoz” kötnek. Kiderül, hogy mindegyik gyilkos találkozott valamilyen módon Johannal, ami befolyásolta következő áldozatának kiválasztásánál. Rudy képes bizonyos szintig Johan elméjébe látni, és magyarázatot találni tetteire. Miután Tenmával is találkozik, és tisztáznak egy régi félreértést, igaz barátokká válnak. Kiemelkedő szerepe Dr Reichwein oldalán lesz, valamint Ninát is kezeli majd.
Szinkronhangja: Takayuki Sugo.


Dieter

Dieter egy 10 év körüli fiú, akivel Tenma találkozik hosszú útja során a Johan utáni hajszában. Mikor először találkoznak, Dieter egy Hartmann nevű férfi gyámsága alatt áll, aki folyamatosan bántalmazza testileg, és pszichológiailag kísérletezik rajta. Hartmann egy újabb Johant akar teremteni belőle, mivel ő is benne volt abban a titkos katonai kísérletben, mely során Johant és még számtalan más gyermeket tökéletes kémeknek neveltek. Ez egy árvaházban történt, a Kinderheim 511-ben. Tenma megmenti a fiút az elmebeteg nevelőjétől, és Dieter igazi „apaként” tekint Tenmára. Sokáig együtt utaznak, majd a fiú Dr Reichwein-nél marad egy ideig, sőt még Ninával is megismerkedik, és őt is elkíséri egy-egy útra.
Szinkronhangja: Junko Takeuchi.


Mr. Wolfgang Grimmer

Szabadúszó újságíró, aki a Kinderheim 511-ben elkövetett embertelen kísérletek után nyomoz. Véletlenül találkozik Tenmával, és mikor rájön, hogy Johan révén közös célhoz vezet az útjuk, egy rövid ideig segít is Tenmának.
A múltját homály fedi, és igazi neve is rejtély. Ő is a Kinderheim 511-ben volt árva. Kettős személyiséggel bír, berserk énje (mindent szétcincáló, extrém védekező mechanizmus) életveszély közeli helyzetekben bukkan elő. Az igazi drámát az ő személyisége hordozza, hiszen az árvaházban minden érzelmet kiöltek belőle, és kétségbeesetten próbálja visszaszerezni emberi énjét, és múltjának elfelejtett darabkáit (ezért is harcol oly kitartóan az emberi jogok védelméért, bár a berlini fal leomlása előtt kémként dolgozott).
Szinkronhangja: Hideyuki Tanaka.


Anime adatok:

  • Angol cím: Monster
  • Japán cím:モンスター
  • Írta/Történet: Naoki Urasawa
  • Rendezte: Masayuki Kojima
  • Karakter design: Shigeru Fujita
  • Megjelenés éve: 2004-2005
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 74 epizód
  • Műfaj: horror, pszichológiai, dráma, rejtély, történelmi, bűnügyi, seinen, thriller
  • Stúdió: Madhouse
  • Zene: Kuniaki Haishima
  • Opening: „Grain”~ Kuniaki Haishima
  • Ending: „For the Love of Life” ~ David Sylvian (1-32)”Make it Home” ~ Fujiko Heming (33-74)
  • Hivatkozások: Anime Addicts (hun), AoiAnime (hun), ANN (eng), AniDB (eng), AnimeNFO (eng), Hivatalos honlap (jap)
(Visited 920 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .