Taichi Yamada: Idegenek

Taichi Yamada: Idegenek

Taichi Yamada: Idegenek
Taichi Yamada: Idegenek

A vizsgaidőszak végeztével, és a szerencsétlen új órarendem miatt (két óra között van mindig 1-2 óra hézag), megint van időm olvasni. A vámpíros sztorikból egyenlőre csömöröm van, úgyhogy visszatértem kedvelt japán szerzőimhez. Taichi Yamada Idegenek című könyvét már fél éve próbálom utol érni a könyvtárban, és végre sikerrel is jártam. 🙂

Taichi Yamada (1934-) elismert író hazájában, Japánban. Rengeteg irodalmi díjat, és forgatókönyvet tudhat maga mögött. 1934-ben született Tokióban, 1958-ban diplomázott japán nyelv és irodalomból. Az egyetem után az Ofuna Studio Production nevű televíziós sorozatokat gyártó társaságnál helyezkedett el, mint forgatókönyvíró, de 1965-ben kilépett a cégtől, és szabadúszó író lett.
Megnyerte a „New Talent Award” díjat nagysikerű tv-drámájáért, a „Sorezore no Aki„-ért (Pieces of Autumn). Ezt még számtalan irodalmi és tv-és dráma díj beseprése követte. Leghíresebb regénye, az Ijintachi to no natsu (異人たちとの夏), melyet 1987-ben írt meg, és először angol nyelven 2004-ben jelent meg, immár Strangers néven. A Strangers-t, immár magyarul is olvashatjuk a Trivium Kiadó jóvoltától, mely 2007-ben adta ki a könyvet, Idegenek címmel.

A regény főhőse egy elmagányosodott forgatókönyvíró, a 48 éves Harada-szan. A feleségével elváltak, egyetemista fia gyűlöli. A munkának szenteli életét, de egyszercsak felébred békés illúziójából, és rádöbben, hogy megbukott mint férj, mint apa, és otthonában csak a sötét magány várja. Ám mikor visszalátogat gyerekkori városába, különös élményben lesz része: 36 éve elhunyt szülei szellemével találkozik, akik ugyanolyan fiatalon, őnzetlen szeretettel veszik körül. Mindeközben furcsa viszonyba bonyolódik egyik lakótársával, a titokzatos Kei-jel. Harada pedig napról napra elveszíti egészségét, egyre soványabb, öregebb lesz… Míg ismerősei riadtan szemlélik testének lassú sorvadását, őt földöntúli boldogság, és béke járja át, hiszen megtalálta mindazt, amire ój régóta vágyott: egy szerető család, és igaz szerelem.

Egyszerű, hétköznapi történet ez, kis drámával, és természetfeletti erővel, melyet a jellegzetes japán szellemiség, és finoman árnyalt jellemek hatnak át. Kellemes és elgondolkodtató olvasmány.

További információk az íróról, és műveiről: Good Book’s Guide.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .