Norman Mailer: Meztelenek és holtak (1948)

Norman Mailer: Meztelenek és holtak (amerikai háborús regény, 1948)

Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Norman Mailer: Meztelenek és holtak

A Pulitzer díjas Norman Mailer (1923-2007) egyike a legtehetségesebb amerikai íróknak, és az „Új újságírói” mozgalom tagjának tekintik Truman Capote, Joan Didion, Hunter S. Thompson, Tom Wolfe és John McPhee mellett. Jellegzetességük, hogy valós tényeken alapuló történeteket ötvöznek a fikcióval, illetve az általuk megteremtett „tényregény” műfajában alkotnak.

Mailer élete során 40 könyvet írt, 11 regényt publikált.  Első, egyben best sellerré vált műve a Meztelenek és a holtak, mely 1948-ban jelent meg. A legjobb második világháborús regénynek tartják a kritikusok. Ennek egyik fő oka, hogy maga Mailer is katonaként szolgált a második világháború idején, és ugyan éles bevetésekben nem vett részt (szakácsként tevékenykedett végig), mégis saját bőrén tapasztalta meg a háború borzalmait.

Regénye érdekes életkép egy szakasz sikertelenségre ítélt küldetéséről, mely Anopopej szigetén játszódik. Az amerikai hadsereget Cummings tábornok irányításával a japánok által megszállt szigetre küldik. A siker éhes, nárcisztikus tábornok, a hidegvérű szakaszvezető (Croft) és bajtársai, akik között az őshonos amerikaiak mellett mexikóiak, zsidók is harcolnak, közösen próbálnak meg bódogulni az embertelen körülmények között. A gyilkolástól már kiégtek a szereplők, és minden vágyuk, hogy a háborúnak vége legyen. Mindegyikük életét egy-egy epizód erjéig megismerhetjük, pl.: a nőcsábász, élvhajhász Wilsonét, vagy a milliomos csemete, Hearn hadnagy életét.

A férfiak között a 18-30 éves korosztály található meg. A történet különlegessége, hogy nem hősi eposzként számol be a „dicső amerikai” nemzet küzdelméről, hanem igen nyílt, és realisztikus módon vázolja fel többek között a szakasz tagjai közötti ellentéteket, a széthúzást, az érzéketlenséget bajtársaik iránt, az értelmetlen gyilkolást (a magukat megadó japán katonák lemészárolása), mely már megszokottá! vált, a fáradságos, végeláthatalan menetelést a tikkasztó dzsungelben, és a hadsereg morálját, a tisztek és a szakaszok, századok közötti ambivalens viszonyt. Bepillantást nyerhetünk a „háború művészetébe”, hogy egy agyafúrt tábornok, milyen körmönfontan, és szívtelenül kényszeríti hadseregét az élet-halál  harcra, hogy saját becsvágyát kielégítse. A szereplők mindegyike egy önálló, nagyon karakteres jellem, sokban különböznek egymástól, mégis a közös feladat, egyfajta bajtársiasságot is kialakít bennük, bár ez inkább a kötelesség szintjére süllyed, és nem igazi érzelmi kötődésről beszélhetünk, egy-két kivétellel, hiszen a szakasz tagjai egymásra vannak ítélve, és csak egymásban bízhatnak a túlélés reményében.

Rövidre fogva, mesteri mű, amit minden történelmi regény kedvelőnek ajánlok. A könyv 700 oldalas, egész bő mennyiségű, de letehetetlen. Mailer stílusa nagyon életközeli, szinte úgy érezzük, hogy mi is ott vagyunk a csatatéren, mi is izgatottan, és félve várjuk, hogy a japánok bármikor ránk törhetnek, bármikor meghalhatunk, és az igazi emberi félelmen túl, a végkimerültségtől megőrült karakterek sorsát is nyomon követhetjük.

Hazánkban megjelent további művei: Amerikai álom / An American Dream (1965); A hóhér dala I-II / The Executioner’s Song (1966), Várkastély a vadonban / The Castle in the Forest (2007); Marylin / Marilyn: a Biography (1973); A kemény fickók nem táncolnak / Tough Guys Don’t Dance (1984); Szarvaspark: regény / The Deer Park (1955); A Fiú evangéliuma / The Gospel According to the Son (1997); Az éjszaka hadai: a történelmi regény mint regény, a regény mint történelem / The Armies of the Night (1968); Oswald meséi / Oswald’s Tale: An American Mystery (1996)

(Visited 676 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .