Miyuki Miyabe: Tűzember (japán misztikus thriller)

Miyuki Miyabe: Tűzember (japán misztikus thriller)

A Trivium kiadó jóvoltából jelent meg 2007-ben Miyuki Miyabe japán származású írónő regénye, a Tűzember („Crossfire„). Az írónő 1960-ben született Japánban, 23 éves korában lépett írói pályára. Híres misztikus, fantasztikus, sci-fi, történelmi, thriller műfajú alkotásairól. Pályafutása a Kodansha könyvkiadónál indult, ahol egy írói kurzuson vett részt. Debütáló alkotása: a „Warera ga rinjin no hanzai” volt. A termékeny író egy sor irodalmi díjat is nyert munkássága során, például a Yamamoto Shugoro díjat is megkapta 1993-ban a „Kasha” című művéért, mellyel világszerte ismertté vált, hiszen angol fordításban is
megjelent, „All She Was Worth” címen 1999-ben. A Naoki díjat 1998-ban nyerte el, a „Riyu” (The Reason) című alkotásáért. Következő siker könyve  a „Crossfire” (Tűzember), mely magyar nyelven is megjelent.

Alkotásait a filmvászonra is előszerettel adaptálták: a „Tűzember” (Kurosofia) 2000-ben került megfilmesítésre Kaneko Shusuke rendezésében (korábbi munkái: Azumi 2: Death or Love, Gamera 1,2,3), a „Riyu” – t (Reason) Nobuhiko Obayashi adaptálta 2004-ben. Az anime kedvelők is hallhattak már az írónőről, mivel Japánban egyik legnépszerűbb művéből, a Brave Story-ból készült manga, videójáték, és egy anime mozifilm is a Gonzo stúdió produkciójakánt 2006-ban.

A Tűzembert Natsuo Kirino felejthetetlen thriller regénye, a Kín után olvastam, és lehet hogy emiatt, de a Tűzember sajnos nem nyűgözött le annyira, mint e korábbi mestermű. Bár a történet csavaros, és terjedelmes volt, bizonyos részek kiszámíthatóra sikeredtek, de ennek ellenére pozitívumai is voltak bőven, sőt, az utolsó fejezeteket szinte faltam, a végére összesűrűsödtek az események és nagy katarzis, dráma bontakozott ki.

Történet: Junko Aoki egy különleges képességgel megáldott csinos fiatal lány. Egyszerűen gondolataival, akaratával bármit képes felgyújtani, és pillanatok alatt elpusztítani. A vándorló életmodót folytató, magányos farkasként bolyongó lány, egy rejtélyes tragédia óta egyetlen küldetést tart a szeme előtt: minden kegyetlen gyilkosnak meg kell lakolnia tettéért, és ha éppen úgy hozza a sors, akkor Junko saját kezűleg végzi ki e tini, fiatal bűnözőket. Áldozatai nyaktöréssel, és szénné égve kerülnek ki a vele való összetűzésből, így a rendőrség is lassan nyomozni kezd a titokzatos halál esetek után. Eközben Junko egy elrabolt fiatal lány nyomaira bukkan, akit egy haldokló fiatalember utolsó kívánsága miatt próbál megmenteni. És megindul a versenyfutás az ismeretlen lány életéért, a Junko nyomát követő rendőrök, fiatal gyilkosok, és egy titokzatos paranormális képességekkel rendelkező csoport működése között.

A sztori erőssége a fiatal, tini bűnözők kegyetlenségeinek bemutatása. Olyan iskolás „gyerekeket”/fiatalokat ismerhetünk meg, akik a tipikus: „anyuci/apuci elkényesztetett kisfia/lánya” és unalmában jobb dolga nem akad, mint társait terrorizálni, és heccből gyilkolni. Más részt, a pszichopata, morális, erkölcsi fogalmakat nem ismerő, ugyan sanyarú sorsú fiatalok is terítékre kerülnek, akik körülményeik miatt is jutottak erre a szintre. Junko pedig egy másik erkölcsi kérdést feszeget: van-e jogosultsága bárkinek is ítélkezni más ember élete felett, és akárkit hallállal bűntetni azért, mert valaki másnak elvette az életét.

Junko bármennyire is küzd saját igazáért, végül rájön, hogy ő maga is ugyanolyan kegyetlen, hidegvérű gyilkossá vált, mint áldozatai, és az önbíráskodás nem vezet sehova, csak egy ördögi kört indít el a bűnök végeláthatatlan láncolatában.

Linkek: Wikipédia (írónő); Wikipédia (Brave Story); Oriens.hu (könyv); Bookline.hu (könyv); Libri.hu (könyv);  Imdb.com (film); SaruDrama.com (film); Brave Story (ANN); Gonzo (ANN)

(Visited 250 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .