Jungle Emperor Leo (special; 2009)

Jungle Emperor Leo (special; 2009)

Ki ne ismerné a manga-anime médium „atyja”,  Osamu Tezuka egyik világhírű karakterét, Kimbát, a kis fehéroroszlánt. Kimba először egy 26 részes sorozatként depütált a japán tévékben 1966-ban, Jungle Taitei Susume Leo címen, majd ezt követte 1989-ben a The New Adventures of Kimba The White Lion, immár 52 epizóddal. A magyar nézők évekig izgulhattak a tv képernyője előtt Kimba és dzsungelbeli barátai kalandjain. Sok-sok gyermek nőtt fel ezen a sorozaton a világon, és szerencsére még mindig nem merült feledésbe. 2009 szeptemberében egy tv special formájában jött el egy alternatív feldolgozása.

A Jungle Emperor Leo, méltán követi elődjeit, igazi mozi élményt nyújt a nézőnek, korhű, igényes animációjával, szövevényes történetével. Bárki megtekintheti, életkorától függetlenül. Egy megjegyzés a címhez: az eredeti japánváltozatban Leo-nak hívják az oroszlán kölyköt, amit az USA-ban Kimbára változtattak, és Európában is többnyire ezt vették át. (Megjegyzés a poszterhez: ez nem a specialhez készült, mivel nem jelent meg dvd-én még, ezért nem érhető el hozzá megfelelő poszter/dvd borító.)

A történet: A fehér oroszlánkölyök – Leo – és szülei, látszólag boldogan élnek az emberek által teremtett, mesterséges dzsungelben. A Föld természetes erdői, dzsungelei, szinte eltűntek, vagy legalábbis pusztulásra ítéltettek. Ám Ooyama Kenzou úgy véli, hogy képes újjá teremteni az élőlények világát, ezért a megmaradt állatpéldányokat, amelyek akár már a kihalás szélén álltak, összegyűjti, és elhelyezi őket egy vulkanikus szigeten. Élelem, víz, minden ami az életben maradáshoz kell, bőven terem. Ám a mézzel folyó Kánanán mégsem igazi Paradicsom az állatok számára. Tényleges szabadságuktól megfosztották őket, állandó megfigyelés alatt állnak, sőt, még be is szállíthatják őket „kiírtásra”, ha nem az emberek szándékai szerint viselkednek.

Kenzou fia, Ken’ichi is elveszti kezdeti lelkesedését az egzotikus állatok látványa után, mikor rájön arra, hogy a pénz és hatalom rabjává vált édesapja minden eszközzel szabályozni akarja az állatok életét. Emellett Ken’ichinek van egy különleges képessége: érti az állatok nyelvét, és első kézből szerez tudomást e project hátulütőiről. Leo-val való találkozásai, és barátsága, ráébresztik arra, hogy az ember nem irányíthat mindent a kedve szerint, akár egy Isten, hanem igenis hagyni kell a természet erőit szabadon szárnyalni, egyedül csak arra kell figyelni, hogy megóvjuk, védjük őket.

Alkotók: Érdemes még néhány szót szentelni az alkotóknak. Az animét Goro Taniguchi (korábbi munkái: Planetes, Gasaraki, S-CRY-ed, Infinite Ryvius, Code Geass) rendezte, Osamu Suzuki írta a forgatókönyvet, a karakter dizájn elkészítésében pedig nem más, mint Amano Yoshitaka (Vampire Hunter D, Angel’s Egg megalkotója) is részt vett. Az ending alatt felcsendülő szép dallamot is kiemelném, amely teljesen illett a hangulathoz, sőt, még tovább is fokozta a záróképsorok alatt. Sajnos nincs róla információm, hogy ki énekelheti ezt a csodás dalt, de amint tehetem, pótolom ezt a hiányosságot.

Összegzés: Szép, drámai történet bontakozik ki a szemünk előtt, és Tezuka örök érvényű üzenetei ismét életre kelnek a látott képsorok, a szereplők tettei során. A cselekmény teljesen a környezetvédelemre orientálódik, valamint elítél olyan modern technikai vívmányokat, mint az élőlények klónozása. Emellett saját félelmeink legyőzése is megjelenik benne, elsősorban Leo személyében, kinek a fejlődését követhetjük nyomon Ken’ichi és szülei, barátai útmutatásai nyomán. Sőt, a kisfiú és az oroszlánkölyök között kibontakozó barátság szinte minden folyamat mozgatórugójává válik. Egy szó, mint száz, ajánlom minden egykori „Kimba” rajongónak, vagy bárkinek, aki önfeledt kikapcsolódást ígérő, mégis mondanivalóval teli animére vágyik.

Anime adatok:

  • Angol cím: Jungle Emperor Leo / Kimba the White Lion
  • Japán cím: ジャングル大帝 -勇気が未来をかえる
  • Magyar cím: Kimba a fehér oroszlán (remake)
  • Eredeti történet:  Osamu Tezuka
  • Rendező: Goro Taniguchi  Forgatókönyv: Osamu Suzuki
  • Karakter dizájn: Shinji Setani, Takahiro Kimura, Yoshitaka Amano
  • Megjelenés éve: 2009. szeptember
  • Műfaj: családi, dráma, sci-fi, kaland, akció /bármely korosztálynak/
  • Típus: special
  • Terjedelem: 1 óra 46 perc  Zene: Takefumi Haketa
  • Opening: – / Ending: – /
  • Stúdió: Tezuka Productions
  • Linkek: Anime News Network
(Visited 77 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .