Marguerite Duras: A szerető (könyv, film)

Marguerite Duras: A szerető (könyv, film)

Marguerite Duras: A szerető

A francia származású Marguerite Duras 1984-ben írta meg nagy sikerű regényét, A szeretőt (L’amant), mely egyben önéletrajzi ihletésű, és fiktív történet.

A könyv egy 15 és fél éves leányról szól, aki Indokínába (mai Vietnám) költözik édesanyjával és két bátyjával. A Mekong folyón, egy kompon találkozik egy milliomos, 27 éves kínai fiatalemberrel. Az első pillanattól kezdve megpecsételődik sorsuk, és a lány a kínai szeretője lesz. Szerelmük erotikától túlfűtött, bűnnel teli, de kapcsolatuknak nincs jövője: az életkor különbség, és a kínai-európai családi tradíciók miatt. Az európaiak lenézik a kínaiakat, és ugyanez igaz fordítva. A történet ide-oda ugrál a lány visszaemlékezéseiben, felelevenedik a gyermekkor árnyéka, a szülői szeretet és annak hiánya, a nélkülözés és szegénység évei. Mint pillanatképek, impressziók során éljük meg egy fiatal lány nővé érését és szomorúságát. Mint egy festői kép, oly lassan és színesen elevenedik meg előttünk az 1900-as évek világa.

k

A szerető dvd

A megragadó hangulatú regényt, 1992-ben adaptáltákmozifilmre, melyet Jean-Jacques Annaud rendezett, a film producere: Claude Berri volt. Jómagam 2-3 éve láttam a filmet, és nagyon gyönyörű élmény volt. Az operatőri munka csodálatos, és a regény hangulatát is megkapóan adja vissza. A főszerepekben: az akkoriban serdülő lány, Jane March és a kínai színész, Tony Leung Ka Fai tűntek fel (ő nem az a Tony Leung, aki a Red Cliff-ben, vagy az Ellenséges vágyakban játszott).

Linkek: Port.hu (film) | Wikipédia (film) | Imdb.com (film) | Wikipédia(könyv) | Libri.hu (könyv) | Bookline (könyv)| Kritika (könyv+film)

(Visited 505 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .