Oldboy (manga; 1996-1998)

Oldboy (manga; 1996-1998)

Képregényről, mangáról, már régen írtam ezen az oldalon, pontosan egy évvel ezelőtt. Ennek oka, hogy elsősorban shoujo mangákat olvasok, azok közül is legtöbbször rövid terjedelműeket, így ha erre adom a fejem, akkor általában egy nap alatt kivégzek 5-8 manga sorozatot, és így feleslegesnek is éreztem, hogy megemlékezzem róluk. Arról nem is beszélve, hogy magyarul is egyre több japán képregény jelenik meg, amiket meg már régebben olvastam angolul. De most az Oldboy manga azért megérdemel pár szót.

A már említett 8 kötetes képregény ’96-98-ig futott, a történetet Garon Tsuchiya írta, Nobuki Minegeshi pedig illusztrálta. Műfaja: krimi, dráma, seinen, pszichológiai. Mivel egy viszonylag régi képregényről van szó, így a grafika nem éppen a legszebb, de van egy sajátos stílusa. Az ábrázolásmódja realisztikus, a hátterek részletesen kidolgozottak, a történet itt is fordulatos. Ám az élőszereplős film adaptáció (Oldoy (koreai film; 2003) csak az alapötletet vette át a képregényből. Ugyanis már az első oldalak, sőt, már maga a főszereplő is teljesen más, mint a filmben. Természetesen a képregény Japánban játszódik, japán szereplőkkel, míg a film Koreában, és koreai szereplőkkel.

Történet: a 25 éves Shinichi Gotot elrabolják egy éjszaka. 10 évig fogva tartják egy lepukkant szobában. Ám egy nap váratlanul szabadon engedik. Ekkor már csak a bosszú marad neki, hogy megtalálja egykori fogvatartóit, és az okot, hogy miért tették ezt vele. A filmmel ellentétben sokkal több bunyó jelenet, nyomozás van az eredeti sztoriban, sőt, a szereplők motívumai is teljesen mások. Shinichi pedig zord tekintetén túl, nem sokban hasonlít Oh-Dae-Su-ra. Az alvilág szereplői, így a jakuzák is kiveszik részüket a cselekményből, és olyan nagy drámára sem kell számítani, mint ami a film végén várt minket. A képregény szereplőit sokkal hétköznapibb okok unszolják a gyűlöletre, míg a film előszeretettel játszott a tabu témákkal. Így a kettő alapkoncepciója, hogy valakit X évre bezárnak egy egész kellemes környezetbe, egyetlen társként egy tv-vel, és utána bosszúhadjáratot indít, ugyanaz, de maga a cselekmény folyamata teljesen más, így mindkét alkotás a maga nemében válik egyedivé, és mesterivé.

Linkek: Wikipédia (eng) | Baba-Updates Manga (eng) | ANN (eng)

(Visited 63 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .