Oldboy (koreai film; 2003)

Park Chan-Wook: Oldboy (koreai film; 2003)

Oldboy

A tegnapi bejegyzésem után, elővettem az Oldboy dvd-émet, gondoltam megnézem már Park Chan-Wook hogyan folytatja bosszú trilógiáját. Sőt, az eredeti Oldboy mangát is sikerült levadásznom, jelen pillanatban is olvasom még a 8 kötetét. És hát meg kell hagyni, nagyon érdekes a története, mind mangában és filmben is. De először egy kis vélemény a filmről:

Gyönyörű látványvilág, a szokásostól eltérően pörgős jelenetek, és nagyon meghatározó, érzelmeket fokozó háttérzene. A sztori fordulatos, és érdekes, nincs egy pillanat se, amikor unatkoznánk. A Bosszú urával ellentétben itt nagyon sok hollywoodi klisét alkalmaztak, ami egyáltalán nem ront a film élvezhetőségén, sőt, szorosan hozzátartozik a hangulatvilágához. Az erőszak nincs nyíltan, brutálisan nyersen bemutatva, vagy a sötétben marad inkább, vagy csak utalnak rá. Nem véletlen, hogy a 2004-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.

Történet: Oh-Dae-su egy részeges, bajkeverő, hétköznapi figura, egy gyönyörű feleséggel és egy kislánnyal. Ám egyik nap ismeretlen alakok elrabolják, és 15 évre bezárják egy börtön szobába. A 15 év alatt főhősünk megismeri az őrületet, a bezártságot, és keserves bosszúvágy ébred benne elrablói iránt. Hogy bosszúját egyszer beteljesíthesse, állandó társa, a televízió segítségével profi kondiban tartja magát, és megtanul küzdeni. 15 év elteltével váratlanul szabadon engedik, és kap 5 napot hogy megtalálja fogvatartóját, és rájöjjön, hogy miért is tették ezt vele. A kutatásban régi barátja, és egy szép fiatal lány, Mido lesz a segítségére. De a titok, amire fénytderít, és az a macska-egér játék, ahogy a rejtélyes elrablója után nyomoz, sokkal nagyobb tragédiákhoz vezet, mint ahogy azt előre gondolná.

Quentin Tarantino (Kill Bill) a következőképpen jellemezte ezt a filmet: „Ez a film sokkal tarantinosabb, mint bármi, amit eddig alkottam.”

Lehengerlő, izgalmas, fordulatos, és a hollywoodi tucat filmekkel ellentétben az első pillanattól kezdve nem is sejtjük, hogy mi lesz a végkifejlet. Az eredeti dvd-én a sok extra között meghallgathatjuk a rendező, Park Chan-Wook kommentárját a filmhez, ami nagyon érdekes, és ha esetleg valami sötét folt maradt a filmben, az itt tisztázódik. A rendező olyan művészeket idéz meg történetében, mint Velazquez festményeinek alakjai, vagy Frankenstein motívuma (Oh-Dae-su ugyanis egy önző, érzéketlen szörnnyé vált raboskodása végére, akit csak a bosszú éltet), illetve az igazságtalan raboskodás szinonímájaként Monte Cristophe grófját is megemlítette. Sőt, Akira Kurosawáról is megemlékezik, a nagy japán rendező mesterről. Plusz infók között olyan is szerepel, hogy a film eredeti címe a Vadállat lett volna, de inkább maradtak az eredeti képregénynél. A jeleneteket igyekezték rajzfilmszerűen komponálni, illetve fejezetekre bontani. Az egész képi világa ellentétekre épül pl.: ami szép, az mindig valami rosszat sejtet.

Én nagyon élvesztem a filmet, és aki egy kis különleges csemegére vágyik, annak különösen ajánlom megnézni, mert szerintem nagyon egyedi, mégis emészthető a történet.

Anime adatok:

  • Cím: Oldoy (Oldeuboi)
  • Magyar cím: Oldboy
  • Eredeti történet: Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi
  • Rendezte: Park Chan-Wook
  • Premier: 2003. 11. 21.
  • Zene: Jo Yeong-wook
  • Műfaj: dráma, thriller, rejtély
  • Terjedelem: 120 perc
  • Ország: Dél-Korea
  • Nyelv: koreai
  • Szereplők: Choi Min-sik; Yu Ji-tae; Kang Hye-jeong;
  • Linkek: Imdb (eng), Wikipédia (eng), YouTube (előzetes), Port.hu (hun)
(Visited 384 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .