Hong Ying: A szerelem művészete (könyv)

Hong Ying: A szerelem művészete (könyv)

Hong Ying: A szerelem művészete

Hong Ying 1962-ben, a Congquing nyomor negyedben született. Nagyon fiatalon kezdett el novellákat írni, majd elhagyva a szülői házat, a Lu Xun Akadémián tanult Pekingben, később pedig a shanghaji Fudan Egyetemen. 1991-ben Londonba költözött, ahol már hivatalosan is íróként tevénykedett. 2000-ben tért vissza Pekingbe.

Angol nyelvű regényei közül, „A szerelem művészete„, a „Árulás nyara„, és önéletrajzi ihletésű  „A folyó lánya” hozta el számára a világ hírnevet. Műveit 10 európai nyelvre, valamint japánra is lefordították. A szerelem művészetével megnyerte a Római Díjat (2005). Rengeteg munkáját adaptálták filmekre, és tv-sorozatokra. Alkotásainak középpontjában Kína, és a kínai fiatalság áll. Többnyire művészek, költők, írók, színészek, illetve létező személyek szolgálnak történetei alapjául. A novellái a szabad szerelem, gyakran a homoszexualitás mélységeit feszegetik.

A szerelem művészete is egy tehát neves művei közül. Egy igaz történeten alapuló szerelmi tragédiát vázol fel az írónő. A főszereplő Julian Bell (1908-1937) angol költő, aki Kínában töltött egy rövid időt, egy vidéki egyetem meghívott oktatójaként. A bohém életet élő fiatal költő, szenvedélyes és erotikus viszonyba bonyolódott K-val, egy kínai nővel. Ám a háború, és világaik ütközése elszakította őket egymástól. Julien Bell részt vett 1937-ben a spanyol polgárháborúban, ahol mentők sofőrjeként dolgozott. A Brunete mellettei csatában, egy bomba támadás után vesztette életét. Hong Ying viszonylag részetes levéltári kutatások, és az elhunyt költő családtagjaival folytatott beszélgetés nyomán próbálja bemutatni azt az élvhajhász, életet szerető, mégis a végletekig magányos költőt, aki élete legnagyobb szerelmét találja meg egy távol keleti szépségben.

A kínai hagyományokon alapuló taoista erotikus művészeten túl, két magányos ember megtört szerelmét, saját érzéseik ellen vívott csatáját követhetjük nyomon Kína gyönyörű vidékein, és kultúráján karöltve, hű képet vázolva az akkori társadalmi viszonyokról.

Linkek: Alexandra (hun) | Wikipédia (eng) | Hong Ying Blog oldala (kínai)

(Visited 120 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .