Blindness/Vakság (2008; movie)

Blindness/Vakság (2008; movie)

Blindness/Vakság (2008; movie)

A Blindness, mely nálunk Vakság néven jelent meg 2008-ban, egy világvége hangulatú mozifilm. Az alkotást Yusuke Iseya miatt néztem meg, aki pl.: a Casshern, a Passenger című mozifilmekben játszotta a főszerepeket. Ráadásul a Vakság közös produkció eredménye, mivel brazil, kanadai és japán művészek is közreműködtek a megalkotásában.

A film a Nobel-díjas José Saramago azonos című regényét adaptálja, bár sok állítás szerint az eredeti alkotás sokkal hátborzongatóbb. A mozifilmtől pedig sokat vártak a kritikusok, mivel Frenando Meirelles rendezte, a cannesi filmfesztivált is ez a film nyitotta, főleg hogy korábban a rendező már besöpört díjakat az alkotásáiért. Azonban a film sokaknak csalódást okozott. Én mivel nem olvastam a regényt, és a rendező korábbi műveit sem láttam, ezért egészen pozitívan értékelem a filmet, bár tény, hogy voltak hiányosságai, mégis maradandó élményt hagyott bennem.

A történet: egy békés kis város nyugodt hétköznapjait egy rejtélyes vírus zavarja meg… Egy japán fiatal férfi (Yusuke Iseya) lesz a vírus első áldozata. Éppen hazafele tart, mikor hirtelen megvakul…Fehér köd lepi el tekintetét…és a tejfehér, vakító fényeken kívül, nem lát semmit a valóságból. Mikor hazatér, felesége (a szintén japán színésznő, Yoshino Kimura), azonnal orvoshoz viszi, ám a doktor (Mark Ruffalo), értetlenül áll a történtek előtt.

Ezután terelődik a figyelem a film igazi főszereplőire, az említett dokira (Mark Ruffalo) és feleségére (Julianne Moore). Az orvos is elkpaja a vírust, és mire feleszmél őt és feleségét karanténba zárja a katonaság, ahol találkoznak a korábbi japán házaspárral. A városban elszabaul a pokol és minden vakot a karanténba kényszerítenek, ahol egyedül csak az orvos felesége (Juliene Moore) nem kapja el a betegséget, pedig nap mint nap a férje oldalán van, és kitartóan ápolja.

Ám mielőtt ráeszmélne a nő, már nemcsak férjéről, hanem a vele egy kórteremben lévőkről is ő kezd el gondoskodni, és ő lesz a vezetőjük. Hatalmas teher szakad hirtelen a vállára, arról nem is beszélve, hogy nyomon kell követnie ahogy megvakult embertársai egyre inkább elállatiasodnak. Ráadásul kitör a káosz a karantén belül is, mikor egy agresszív férfi (Gael García Bernal), aki saját híveire hagyatkozva átveszi az ellenőrzést az élelem felett, melyért cserébe először pénzt követel, majd a nőket… Az egyre inkább kegyetlenné váló vak emberek tömegében, egyedül az orvos felesége (Juliene Moore) őrzi meg látszólagos emberségét, és bár mindent tisztán lát, mégis vaknak tettei magát e sok mocsok és szörnyűség láttán, és próbál nem megőrülni… Van-e kiút e gyötrelmek véres tengeréből?

A történet nagyon érdekes, és a megszokott hasonló vírusos katasztrófa filmekhez képest, kicsit más szempontból közelíti meg az eseményeket. Biztos a könyv még ennél nagyobb élményt is adhat, mert ugyan a film kitűnik gyönyörű látványvilágával és színeivel, addig a történet először alig zötyög előre, és lassan bonyolódnak az események. A látványvilágban gyönyörűek a túl exponált képek, mellyel a szokatlan betegséget, légkört jelenítik meg, valamint a ráközelítések a szereplőkre. Az effektek, a kamera mozgások csodálatosak (nem véletlen, hogy ennyi screenshottot készítettem főleg a japán színészekről).

A színészi teljesítmények közül rettentően kiemelkedik Julianne Moore. Szinte ő viszi a hátán az egész filmet, az ő fájdalma, csendes szenvedése, és emberefeletti ereje az, ami a képernyő elé szegezi az embert. A férjét alakító Mark Ruffalóról ez már kevésbé mondható el. A doki ügyetlenkedik, meg próbálja irányítnai az embereket, mivel ő az egyetlen orvos, így úgy véli, hogy neki kell a helyzet magaslatán állni, és nagyon nehezen viseli el, hogy az asszony képes most a kezében tartani a gyeplőt. Aki még Julianne Moore-hoz szintén nagyot „alkot”, az a gonosz rendbontó, Gael García Barnel. Félelmetes milyen jól megjátssza azt a kegyetlen, kizsákmányoló őrültet, aki minden helyzetben azt akarja érezni, hogy „ővé a hatalom, és mindenki más vérét akarja”.

Szerintem a japán színészek is kitettek magukért. Bár Yusuke Iseya és Yoshino Kimura tulajdonképpen egy egyszerű mellékszereplő, mint japán házaspár, hűen ábrázolták karaktereiket. Szinte érződik az a feszültség, mely a két fiatal között lappang, az alérendelt asszony, és az őt irányítani akaró férj kötelékében. Bár ők nem vetkőznek ki állatiasan magukból, hiszen a japán temperamentum is a csöndes beletörődésen alapszik, mégis felszínre törnek elnyomott problémáik, gondjaik. Ezért furcsálom azt, hogy alig fektetnek rájuk hangsúlyt a film előzetesében, vagy legalább a mozi plakátján is ábrázolhatták volna őket, mivel a sztori során elég sokszor előtérbe kerül az ő karakterük, sokkal többet pihen meg rajtuk a kamera, mint mondjuk a sötét hajú prostin, aki barátnője gyerekét neveli, vagy az öreg néger bácsin, aki bölcsességeivel próbál nyugalmat teremteni. A japán pár esetében a szenvedés, az egymás iránt érzett szeretetben való elbizonytalanodás egyre távolabb sodorja őket egymástól. De ugyanez igaz az orvosra és feleségére. Talán ez a film erőssége, hogy a bajban, hogy gyengülnek meg az emberi kapcsolatok, még férj és feleség is elveszítheti hitét egymásban.

Dúrva film, és a sok mocskot, bűnt kendőzetlenül tárja az ember szeme elé.  A látványvilág gyakran nyers és brutális, nem mentes a haláltól, erőszaktól, úgyhogy 16 éves felülieknek ajánlott. A karakterek érdekesek, de többet és jobbat is kihozhattak volna belőlük néha. Jó film volt, és szívesen megnézném még egy párszor.

Adatok:

  • Cím: Blindness
  • Magyar cím: Vakság
  • Eredeti történet: José Saramago
  • Forgatókönyv: Don McKellar
  • Rendezte: Fernando Meirelles
  • Premier: 2008. 10. 03.
  • Zene: Uakti
  • Műfaj: dráma, thriller, rejtély
  • Terjedelem: 121 perc
  • Ország: Brazília, Kanada, Japán
  • Nyelv: angol
  • Szereplők: Yusuke Iseya; Yoshino Kimura;Julianne Moore; Mark Ruffalo; Gael García Bernal; Danny Glover; Alice Braga
  • Linkek: Imdb (eng), Wikipédia (eng), YouTube (előzetes), Filmkeltes.blog.hu (kritika), Oscee-blog (kritika), Mozisblog.hu (kritika), spv.hu (kritika)
(Visited 59 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .