Lin Yutang: Egy múló pillanat

Lin Yutang: Egy múló pillanat

Lin Yutang: Egy múló pillanat

Lin Yutang 1939-ben írta meg világhírű 2 kötetes könyvét, az Egy múló pillanatot. Lin Yutang 1895-ben született Kínában, majd kiutazott az Egyesült Államokba, ahol professzorként tanított. Mind a keleti és a nyugati világ elismert professzora volt. Regényeit angol nyelven írta, és talán ő tett a legtöbbet azért, hogy hazáját megismerjék a nyugatiak. Nagyon sokoldalú szerző volt, magyarul a következő művei jelentek még meg: Az élet sója; Mi, kínaiak.

Gyermekkorát Kínában töltötte, a shanhaji egyetemen tanult, ahonnan ösztöndíjjal kijutott a Harvard Egyetemre. Ezután tanult még Franciaországban és Németországban is. Élete derekán kiemigrált az USA-ba, ahol a klasszikus kínai költészetet és irodalmat oktatta az egyetemeken. Nemcsak író, tanár, hanem feltaláló is volt. Pl.. nagyban hozzájárult a kínai betűkkel ellátott írógép kifejlesztéséhez. 1976-ban bekövetkezett halálával mind a nyugati és a keleti világ egy kiemelkedő teljesítményű, pallérozott elmét veszített. Életművében számtalan regényt hagyott maga után, és szerencsére leszármazottjai folytatták tevékenységét.

Az Egy múló pillanat című művéhez visszatérve. A regény két kötetből áll, egyenlőre csak az első kötetet sikerült elolvasnom. De maga a regény hangulata nagyon magával ragadó, és egy különleges képet fest a kínai kultúráról és emberekről. Az író nem elfogult saját népével szemben, kendőzetlenül mutatja be a nyugatiak számára szokatlan gondolkodás módot és filozófiát, 3 kínai család történetén keresztül. E családokat az ősi szokások, és a nyugati világból érkezett változás szelei formálják át. Bemutatja azt, hogy a hagyományokat hogyan vetkőzték le az emberek, hogyan alakultak át a rítusok, és ez milyen változást idézett elő az emberek lelkében. Nagyon nyugodt hangvételű regény, az események lassan peregnek, az egyszerű hétköznapok egyszerűségét követik. Olyan évszázados körforgást mutatnak be, mint a születés, az esküvő, a halál.

Lin Yutang

A három család pedig, a gazdag kereskedésből élő Jao család, és a fényűző hivatalnok családok, a Cseng és a Niu család. Elsősorban a Jao család, és annak fiatal lányainak életútját követjük nyomon, mivel a három család vérvonalai keresztezik egymást. A Jao család gyermekei: az önálló, szellemes Mulan, a visszafogott, bölcs Mo-cso, a dorbézoló, felelőtlen Ti-jen, és a legkisebb fiú, A-fej.

Ez az első kötet többnyire az ő gyermekkorukat és felnőttéválásukat követi nyomon a boxer lázadások idején, és mikor háborúk dúlnak Kína ősi, szent földjén. A fiatal gyermekek ugyan a szenvedést nem, de a szerelmet, a munkát, a tanulás és a bűnös csábítást is megtapasztalják. Az író nagyon áttételesen, és utalás szerűen ír olyan cselekedetekről, mint a fiú engedelmetlenség. Gyakran a sorok mögé kell látni, hogy megértsük egy-egy mondat jelentését. És mind ezt a békés, de viharoktól, változásoktól nem mentes családi életet áthatja a tudás iránti vágy, a magas műveltség, egyfajta taoista filozófia. A szereplők közül pedig sokuk fejlődését láthatjuk, de a jók mellett rossz tulajdonságokkal rendelkező figurák is szerepelnek. Egyúttal kontrasztot képezve az új világ fejlett szellemisége, és a csökönyös, maradi, változásra nem hajlandó csökevények között. A családok és tagjaik észrevétlenül lopják be magukat szívünkbe, és akaratlanul is nagy kiváncsisággal várja az olvasó, hogy meg tudja mi lesz a Jao lányok legújabb kalandja.

Adatok:

Végezetül idézet a könyvből, az író előszavából:

„Mi a regény? „Csevegés.” Neve: „hszia-huo” is ezt mutatja. Hallgasd a csevegést, olvasó, amíg meg nem unod.

Ez a regény a kínai szokásokat nem védi, és nem ránt le leplet „kínai titkok”-ról. Nem dicsőíti az élet elavult formáját, és nem magasztalja a mait. Tárgyilagosan azt a fejlődést mutatja be, miként nőtt fel a mai férfi és a mai nő, hogyan tanulta meg az emberi élet szabályait, hogyan szeret és hogyan gyűlöl, hogyan küzd, hogyan békül meg, hogyan szenved és hogyan boldogul, hogyan alakultak ki a különböző életformák és világszemléletek; és megmutatja, hogyan alkalmazkodik az egyén környezetéhez a földön, ahol az ember küzd, de az Isten uralkodik.”

Ling Yutang

(Visited 264 times, 1 visits today)

One thought on “Lin Yutang: Egy múló pillanat

  1. Visszajelzés: Creative Slave

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .