Vicki Baum: Hotel Sanghaj (2008)

Vicki Baum: Hotel Sanghaj (2008)

Vicki Baum: Hotel Sanghaj

Mindig jó dolgokra akad az ember, ha éppen könyv-vadászaton jár a helyi könyvtárban. Ahogy megakadt a szemem Vicki Baum: Hotel Sanghaj című művén, el is határoztam, hogy ha időm engedi, minél hamarabb elolvasom. A cím is már maga csábító volt, mivel az utóbbi időben különösen érdekel minden olyan könyv, ami Kínában játszódik. A Hotel Sanghaj pedig érdekes egyvelege a kínai és európai szokások kavalkádjának.

A regény kilenc főszereplője különös véletlen folytán találkozik a háború előszelével fújt sanghaji hotelben. Mindegyik szereplő sorsa valamilyen módon összefonódik, mivel egy lesz a végzetük. A könyv fejezeteiben megismerhetjük mindegyikük múltját, akad közöttük kínai szegény paraszt, aki elvesztett mindent, és az ópium mámorába menekül, de van még egy kalandor orosz emigráns hölgy, ópium függő angol arisztokrata, német zsidó menekültek, japán kém, amerikai szerencse vadász, valamint a mindegyikük életét felbolygató szerelem.

A Sanghaj városában véget érő történet, fordulatokban gazdag, kicsit a 19. századi romantikát idézi az elbeszélés menete. Az írónő könnyedén ábrázolja szereplői jellemét, pontos jellemrajzokkal látja el az olvasót. Ami még érdekesebb, hogy a kultúrák találkozását is érzékletesen festi le. Pl.: miben különbözik egy japán férfi egy angoltól? Hogyan éli meg a szerelmet egy orosz, vagy egy amerikai ifjú? Mit jelent a család, egy szigorúan merev, hagyományokkal átszőtt japán társadalomban, és egy német társadalomban, ahol a számkívetett zsidó vérét ugyan megtagadó férfi kénytelen örökre elszakadni szeretteitől.

A szereplők mindegyike menekül, vagy legalábbis abban bízik, hogy Sanghajban jobbra fordul a sorsa. Valakit a házassága és alkoholista angol férje miatti boldogtalansága hajt, valaki itt akar gyorsan meggazdagodni. De a reményen kívül más is vonzó ebben a „bűnös” városban. Az ópium varázsa, mely nemcsak a bánatot feledteti, de örök rabságba kényszeríti a testet és a lelket.

Vicki Baum

A kínai-japán háború alkonyán mindeggyik szereplő válaszút elé néz. Az igaz szerelemet választja valaki, vagy éppen egy kínai fiú, épp most vívja ki apja tiszteletét. A Hotel Sanghaj mindannyiuk életébe nagy változást hozott. Ám a háború folytán, egy repülőgép zuhan erre a misztikus épületre, és 9 főszereplőnk itt éli meg halálát. De a közös véghez vezető út még hosszú és göröngyös. Hogy a japán, kínai, német, angol, orosz kultúrából jött szereplők életét mi vezérli ebbe a veszélyes világba, kiderül a könyv lapjain.

Vicki Baumról: Eredeti neve Hedwig Baum. 1888. január 24-én született Bécsben, zsidó családban. Ausztriai írónő, és legismertebb műve a Hotel Sanghaj, melyet 1929-ben írt. Magyarországon 2008-ban adták ki ezt a könyvét újra. Zenészként kezdte el a karrierjét, majd újságíróként dolgozott a „Berliner Illustrirte Zeitung„-nál. Őt tartják számon az első modern best seller írónőnek. Számtalan forgatókönyvet írt élete során, sajnos 1960-ban, leukémiában halt meg.

Adatok:

(Visited 74 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .