Gettó Milliomos (2008)

Gettó Milliomos (2008)

Gettó Milliomos (2008)

A Gettó Milliomos az idei évben egyik legjobb film élményem volt! Megható történet, gyönyörű látványvilág, és szívbe markolóan jó színészek, dramaturgia. Az indiai gettókba kalauzol el bennünket a történet, ahol egy fiatal fiú, Jamal Malik történetét ismerhetjük meg, egy világhírű játék, a Legyen Ön is Milliomos! során. A nálunk is sokáig futó műsort, Vágó István vezetésében láthattuk. Az angolok által készített filmet, Danny Boyle rendezte, a történetet Simon Beaufoy írta. A film egy regény adaptációja, melyet az indiai Vikas Swarup írt 2005-ben.

A sztori flashbackszerűen bontakozik ki előttünk. Egy gettóból jött fiú, India legnagyobb nyereményét fogja bezsebelni, 20 millió rupelt! Az indiai Legyen Őn is Milliomos! műsorban erre még nem volt példa, és el is indul a találgatás, hogy egyszerűen szerencsés? Tudja előre a válaszokat? Csal? Ahogy haladunk előre a kérdésekkel, minden egyes helyes válasza előtt, visszarepülünk a múltba, Jamal gyerekkorába, és meg tudjuk, hogy minden választ az élet tanított meg neki.

A kegyetlen, zord élet. Jamal és bátyja, Salim, korán elvesztették a szüleiket és az utcára kerültek. Az életben maradásért bármire képesek voltak. Ám kettejük közül, mindig is Salim volt az akaratosabb, az erősebb, és egyben az a fél, aki a bűn legsötétebb oldalaitól sem riadt vissza. Bár tetteire mentségül mindig öccse iránti szeretét hozta fel. A testvérek életét egy kislány, Latika megjelenése változtatja meg. Míg Jamal végzetesen beleszeret a lányba, Salim addig féltékenyen figyeli a vakarcsot, aki csak nyűg a nyakukon. Ám az utcán nem éppen felhőtlen az élet. Míg Salim egyre mélyebbre merül a bűnben, kistestvérétől elszakad, sőt, Latika is eltűnik. Jamal próbál normális életet élni, hiszen tökéletes memóriájának és kreativitásának köszönhetően még állást is szerez!

Ám Latika emléke nem hagyja nyugodni, és megragadja élete legnagyobb lehetőségét! Indul a Legyen Ön is Milliomosban!, hogy harcoljon rég eltűnt kedveséért, kivívja saját igazát. Míg a műsor tart, nem várt fordulatok várnak főszereplőnkre, sőt, még az indiai rendőrségen is szrönyű kínzásoknak teszik ki, hogy bevallja csalását. Hogy a mindig a helyes utat választó, őszinte fiú elnyeri-e méltó jutalmát, e tündér mesébe is illő filmben, kiderül, ha végig nézzük.

Ám a záróképsorokig míg számtalan kalandnak és drámának lehetünk szem és fültanúi. Nagyon életszagú, naturalista cselekményt izgulhatunk végig, a két testvér kapcsolatától kezdve, akik teljesen egymás ellentétei, egéyszen az indiai szegény negyedekben élők körülményéig. Az indiai szokások, vallás, a túristákat csalogató szépséges táj mögött, igazán kemény az élet. A színészek hiteles alakításán érződik, hogy maguk is átélték részben, vagy teljesen ezeket a közülményeket.

De, a kiemelkedő színészi teljesítmény mellett, a zene is hozza a formáját. Minden jelenethez, fordulatban gazdag képsorokhoz a megfelelő hanglatú dallam csendül fel. A.R. Rahman csodás muzsikát komponált, van itt a jellegzetes indiai hangvételtől kedzve, egy kicsit pörgősebb diszkós, pop-os, vagy éppen drámai hangulatú betétek.

Nem véletlen, hogy a film bezsebelte a BAFTA-díjat, a Golden Globe díjat, illetve egy Oscart is 2009-ben. Szerintem kitűnő választás lehet egy kellemes délutánhoz, sőt, akár többször is hajlandó megnézni az ember, olyan jól sikerült. Persze ezt döntse el mindenki magában :), miután megnézte, merem ajánlani bárkinek.

Adatok:

  • Angol cím: Slumdog Millionaire
  • Magyar cím: Gettó Milliomos
  • Forgatókönyv:  Simon Beaufoy
  • Típus: filmdráma
  • Terjedelem: 120 perc
  • Mûfaj: dráma, szerelem
  • Zene: A. R. Rahman
  • Operatõr: Anthony Dod Mantle
  • Rendezõ: Danny Boyle
  • Nemzet:  angol-indiai
  • Szereplõk: Dev Patel (Jamal), Freida Pinto (Latika), Madhur Mittal (Salim Malik)
  • Kapcsolódó oldalak: Filmajánló.hu / Port.hu / Wikipédia (angol)
(Visited 77 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .