The Gokusen (TV-sorozat, 2004)

The Gokusen (TV-sorozat, 2004)

The Gokusen

A Gokusenre véletlen akadtam rá, és mint kiderült, kedvenc stúdióm, a Madhouse gyártotta ezt az animét is, úgyhogy elõször ezért is kezdtem el nézni, de a sztori már az elsõ pillanattól fogva megragadott. A Gokusent úgy is emlegetik, mint a Great Teacher Onizuka nõi változatát, hiszen míg az utóbbiban Onizuka-sensei tanárrá válásának útját követhetjük nyomon, addig a Gokusenben Kumiko Yamaguchi kalandjai elevenednek meg. A két karakter között rengeteg hasonlóság van, pl.: sajátos tanítási módszereik vannak, és nem mentesek az alvilági kapcsolatoktól sem.

Míg Onizuka egy motoros banda tagja volt, addig Kumiko-chan a Kureda yakuza család utolsó sarja, aki mellesleg a következõ nagyfõnök is lesz. Így várható, hogy a rossz fiúk kezeléséhez nagyon is ért, valamint Kumikónak is meg kell küzdenie azért, hogy elnyerje a diákjai bizalmát, és megoldani kisebb-nagyobb problémáikat.

A Gokusen manga változata egyébként 1999-ben indult, Morimoto Kozueko tollából, és még a mai napig nem ért véget kedvenc tanárnõnk története. Ez a sorozat is fergeteges népszerûségnek örvend hazájában, mivel készült belõle ez a 13 részes anime adaptáció mellett, egy 3 évados live-action sorozat is, melyben a kedvenc színésznõm alakítja a fõhõsnõt.

Történet: A sztori elején tehát megismerjük fõhõsnõnket, Kumiko-chant, aki végre élete nagy álmát válthatja valóra, azáltal, hogy alkalmazzák a környék legrosszabb hírnevû alter középiskolájában, a Shirokin Gakuen magán fiú suliban. Rajta kívül még egy nõt vesznek fel az intézménybe, a telt keblû, szépfiú mániás Fujiyama-senseit, aki mellett a kedves és naív Kumiko igazi penészvirágnak érzi magát, szemüveges fejével, és egyszerû hajviseletével. Már az elsõ napon figyelmezteti õket a szigorú aligazgató, hogy jobban teszik, hogyha futáshoz alkalmas melegítõben és tornacipõben járnak az iskolába, mert így könnyebb lesz elmenekülniük. A tanárok jelszava: biztonság, fegyelem, távolságtartás, védekezés, azonnali harckészültség. Ráadásul Kumiko az iskola osztályai közül a legrosszabbat kapja meg, melynek tagjai elõszerettel ûznek gúnyt osztályfõnökükbõl, és egyáltalán nem hajlandóak rá figyelni. Így fõhõsnõnk elsõ napja maga a katasztrófa…mindent átélt, amit egy pályakezdõ tanárral megtehetnek a fiatalok: megdobálták papírgalacsinnal, megfenyegették.

Aki ezek után egy melodrámát vár, az nagyot fog nézni :). Ugyanis Kumikót nem kell félteni. Amint hazaér yakuza családjának rezidenciájára, rögtön kibújik belõle a nagyfõnök. Mivel az iskolában el kell titkolnia, hogy ki is õ valójában, ezért egy ügyetlen és kétbalkezes, szerencsétlen tanárnõnek adja ki magát, így nem száll szembe az õt piszkáló diákokkal, pedig valójában az óriási fizikai erején túl, több nehéz fiúnak is parancsol, sõt, szívesen el is látja a bajukat néha napján. De szerencsétlenségére, a diákjai közül nem mindeki olyan gyenge elméjû, hogy ne tûnjönek fel rejtett képességei, valamint furcsa személyiség váltásai, ami akkor a legfeltûnöbb, ha nagyon kihozzák a sodrából. Ilyen diákja Sawada Shin is, az osztály zsenije, aki ugyan sok vizet nem zavar, de mindenki vezérként tekint rá, mert állítólag elõzõ tanárát megverte. És amíg Shin nem fogadja el új lüke tanárnõjüket, addig bizony az osztály nem hajlandó Kumikóval foglalkozni. Így garantált humor és félreértésekkel teli orgiának lehet a nézõ szemtanúja!

Kumiko váratlan helyzetekbe keveredik, és sokszor elég bugyuta módon próbálja védelmezni igazi kilétét. Amikor pedig a yakuza énje kibújik belõle, szem nem marad szárazon, fõleg mikor a család érdekében mond védõbeszédet. ^^ A rokonai és testõrei egytõl-egyig flúgosak, mindent megtesznek hogy az õ kisasszonyukat senki se bánthassa, és sok hülyeséget csinálnak, a tanárnõ diákjairól nem is beszélve! Persze Kumikó lassan kivívja minden diákja tiszteletét, és igazán jó tanárrá válik („Great Teacher Kumiko„). És bármilyen lökött is, mindig az igazság és a becsületesség oldalán áll, amire tanítványait is rávezeti, bár a rendõrök elõl sikítva menekül.

Összegzés: vicces sorozat, és a yakuza téma rendkívül jó benne. Az animáció átlagos, gyakran egyszerû, de ez illik is a hangulatához. Itt is nagyyon vicces fejeket képesek vágni a szereplõk. A legjobb jelenetek pedig, mikor a yakuzák sírva fagadnak a Kumiko iránti gyengéd szeretetük miatt! 😀 További vicces dolgok: Kumiko házõrzõ beszélõ kutyája, aki nemcsak perverz, de egy vadállat is XD. Emellett ott van mág Kumiko kislányos szerelme a család barátja, Sakurada-sensei iránt, amit a gengszterek mindig kifiguráznak. 🙂
Abba hagyhatatlan sorozat, én egy nap alatt végeztem vele, és kár hogy csak 13 részesre készítették el, na de elkezdtem nézni a live-action változatát ennek is, épp úgy, mint a Great Teacher Onizukának. A zenék inkább humorosak, nekem ami kifejezetten tetszett, az az endingben felcsendelû dal és animáció, ami a sorozat egyetlen komolyságot sugalló képsoraiból áll: a szép és fenkölt yakuza életképekbõl.

Anime adatok:

  • Angol cím: The Gokusen
  • Japán cím: ごくせん
  • Manga: Morimoto Kozueko
  • Rendezõ: Masami Sato
  • Zene: Tomoki Hasegawa
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Mûfaj: akció, shounen, iskolai élet, vígjáték, yakuza
  • Megjelenés: 2004
  • Stúdió: Madhouse
  • Opening: „Honto no Kotoba” – Foot Stamp
  • Ending: „Onoremichi” – Kirari, 2nd ed: „Shizuku” – Ako Yashiro
  • Hivatkozások: Anime News Netwrok (eng) /AniDB.net (eng) /AnimeNnfo.com (eng) /Wikipédia (eng) /MangaFox (eng)
(Visited 67 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .