Great Teacher Onizuka (1999, TV)

Great Teacher Onizuka (1999, TV)

Ha eleged van a tanulásból, az agyadra mennek a tanárok és a vizsgák, nincs más hátra, mint hogy a világ leglököttebb és élettel telibb osztályfõnökét vedd elõ! Onizuka-sensei az iskolai animék egyik legviccesebb tanára, aki alacsony IQ szintje ellenére iskolai tanárként kezdi pályafutását, 22 éves fejjel a Seiren Akadémia falai között. A Great Teacher Onizuka 1999-es anime sorozatának fõhõse, Onizuka Eikichi egy elvetemült kalandra, és persze nevetõ görcsök tengerébe invitálja az anime kedvelõk széles táborát. A 43 részen át tartó fergeteges poéngyáros, nem hagyja lankadni sem a fiúk, sem a lányok figyelmét.

A sorozat Tohru Fujisawa mangája alapján készült, mely 1997-2002-ig futott, 200 fejezetet ért meg, és a manga sikerét követve nemcsak animére adaptálták, hanem készült belõle egy 12 részes live-action sorozat, 1 special epizóddal, valamint 1 mozifilmmel kiegészítve. Tohru Fujiwara remek mûvét korosztálytól, nemtõl függetlenül bárki élvezettel vehet kezébe. Fujiwara-san neve már elõfordult az oldalon, mivel a Tokko címû anime sorozat is az õ mangája alapján készült. Ugyan a Tokko a nyomába sem érhet a Great Teacher Onizukának, már ami az anime adaptációt illeti, mégis mindkét mû kiemelkedõ a maga nevében. A GTO talán egyik legjobb anime élményem az idén, fõleg a nagy-nagy vizsga idõszak közepette. Garantált kikapcsolódást és szórakozást nyújthat bárkinek, bár fel kell elõtte készülni a töménytelen vérre, akcióra, és nõi alsó nemûk látványára, amik a leghitetlenebb helyzetekben tûnnek fel, az idióta, mégis arany szívû Onizuka-senseinek hála.
Történet: A 22 éves Onizuka Eikichi, az egykori motoros banda vezér, imádja a sört, a nõket, a cigit, és a felfordulást. Elsõ látásra senki sem hinné el, hogy minden álma az, hogy tanár lehessen, sõt, a legabszurdabb, hogy a világ legjobb tanára akar lenni! Emellett másik szerény vágya, hogy 40 évesen korában, egy 20 éves tanítványa legyen a felesége. A nagymenõnek tûnõ férfinak eddigi életébõl azonban kimaradtak a nõk, sõt, még szûz, és még a legjobb barátja sem veszi komolyan. 7 év alatt végezte el a tanárképzõ sulit, de a végsõ vizsgát elfelejtette letenni, szerencséjére még így is sikerül elhelyezkednie egy magán iskolában. A Seiran Akadémia igazgatónõje különleges „gondolkodás” módja miatt alkalmazza a flúgos fickót, na meg azért, mert az suli legrosszabb osztályának jelölik ki ofõnek, hogy kezelésbe vegye a tanárok pszichés kikészítésében mester, ugyanakkor elkényeztetett diákokat.

A diákok sorra fogyasztják el osztályfõnökeiket, és a legtöbb tanár eddig nem is bírta velük 1-2 hétnél tovább. A 2-4. osztály természetesen mindent megtesz, hogy Onizukát is eltüntessék a tereprõl, így meg is indul a hadjárat ellene. Azzal azonban nem számolnak, hogy ezúttal olyan ellenfélre akadnak a személyében, aki minden eszközt megragad, hogy kordában tartsa õket. Legyen az akár erõszak, vagy a tanulók anyukáinak meghódítása. Ám mindegyik tanítványának meg van a maga oka arra, hogy gyûlölje a tanárokat, a felnõtteket. Ugyan lassan, de egyenként jönnek rá, hogy Onizuka nemcsak más, mint a többi tanár, hanem egy olyan baráttá válik, akire mindig számíthatnak. Onizuka egyenrangú félként kezeli õket, valamint egy sokkal fontosabb dologra próbálja meg a felnõttekben csalódott, és kiábrándult diákokat megtanítani: AZ ÉLETRE. Az iskola életét felforgatva, olyan légkört teremt a diákoknak, hogy azok újból megszeretik az iskolát, és problémáikat megoldva, éretten nézzenek szembe a felnõtté válás gondjaival.

Persze szokatlan módszereivel (a lány diákok kukkolása, bugyi vadászat, yakuza ügyek, diákok lelógatása a háztetõrõl, a nebulók elfenekelése, kompromittáló fényképek készítése, stb.) nemcsak megnyeri magának az embereket, hanem rengeteg ellenséget szerez magának, fõleg a szigorú tanári karban, akik minden alkalmat megragadnak, hogy kicsapják a suliból. Néhány szereplõ a tanárok és Onizuka diákjai körül:

Azusa Fuyutsuki 

A csinos tanár, a kezdetektõl fogva támogatja Onizukát, az igazgatónõvel együtt, sõt, az õ segítségével is kerül be az akadémiára. A fiatal angol tanárnõ ugyan sokszor kénytelen sikítva menekülni kedveltje elõl, mikor az ráveti magát, vagy éppen pornó képeket nézeget, a videókról nem is beszélve XD. Hogy végül Fuyutsuki-sensei lesz-e az, aki fõhõsünk nõproblémáira is megoldást jelent… nos, az kiderül a sorozat végén. =)

Hiroshi Uchiyamada
A rettentõen perverz, ugyanakkor konzervatív aligazgató, már az elsõ pillanattól kezdve õsellenségének tekinti Onizukát. Nem elég, hogy a felvételi beszélgetésen, egy jól irányzott karate mozdulattal a földre teperte az öreget, de folyamatosan keresztbe tesz neki, és korábbi békés életét fenekestül felforgatja. Fõleg, hogy az igazgatói székre pályázó Uchiyamada-senseinek még a magán életébe is betör, ez a faragatlan fráter, és egyletlen lányára, Yoshinora is szemet vet!

Nao Kadena
Az egykori utcai autóversenyek királynõje, pénzkereset céljából érkezik az iksolába, mint ápolónõ, a nõvér szobába. A szexi „tanárnéni” fõleg az iskola fiú tanulóit, na és persze Onizukát vonzza, de a lányok se tudnak neki ellenállni. ^^ Egyedül Fuyutsuki-senseinek nem tetszenek a nõ tettei, de hát mint mindenkinek, Nao-channek is meg van a kis sötét, fájó múltja.

Teshigawara-sensei

A iskola legokosabb és legképzettebb matematika tanára, kicsit kattant az ürge, ráadásul titokban megfigyeli Fuyutsuki-senseit. A tanárnõrõl rengeteg képe van és még a telefonját is lehallgatja XD, na és persze nem tetszik neki, hogy Onizukával mennyire közeli viszonyba került a „szerelme”.

Sakurada-sensei
Az iskola igazgatónõje. Szabadidejében az iskolai büfében serénykedik ^^, és mindent megtesz hogy Onzizuka csetléseit eltusolja :).

Miyabi Aizawa
Talán a legtöbb gondot okozó leányzó Onizuka osztályából. A legsötétebb terveket próbálja meg kieszelni osztályfõnökének eltüntetésére, és semmitõl sem riad vissza. Õ az egyetlen, aki a végsõkig kitart az Onizuka-ellenes hadjárata mellett. Persze neki van a legsúlyosabb problémája az egész osztályból.

Kunio Murai
Kicsit agresszív, de nagyjából Onizuka szintjén lévõ diák, aki nehezen, de azért hamar Onizuka oldalára áll. Súlyos anya komplexussal bír, fõleg akkor gurul be, ha fiatal és dögös egyedülálló édesanyjára beindulnak a férfiak, fõleg Onizuka! Murai ugyan lökött, és ha kitalál valamit, az általában rosszul sül el, de a szíve helyén van. =)

Yoshito Kikuchi
A számítógépzseni srác, a fotó montázsok mestere! Ész dolgában Onizuka mindig számíthat rá, és egyébként õ a második diák az osztályból, aki ráébred arra, hogy Onizuka nem is tanárként bánik velük.

Noboru Yoshikawa
Atipikus félénk, gyenge fiú, akit mindenki bánt. Három lány folyamatosan üldözi az osztályból, õ lesz az elsõ akin Onizuka segít, és felébreszti „férfias” énjét XD.

Tomoko Nomura
A buta és lassú, semmirekellõ lány, aki még egy csomag lány alsót sem tud a megfelelõ szekrénybe elhelyezni terhelõ bizonyítékként. Miután legjobb barátai magára hagyják, és kiközösítik az osztályból, Onizuka indítja el az önállóság felé vezetõ úton, és Japán elsõ számú idolját próbálja kihozni belõle. 🙂

Kanzaki Urumi
Asötét titokkal, és 200-as IQ-val megáldott zseni lánnyal nem érdemes ujjat húzni, mert annak vége, aki szembe mer szálni vele. Onizuka is megpróbálja, és hát kellemetlenebbnél, kellemetlenebb helyzetbe kényszerül kerülni, hogy a jégkirálynõt megnyerje magának, és végre rávegye, hogy ne gyûlölje az egész világot, és az iskolát.

Összegzés: Az alkotókat most nem részletezném, amit így kútfõbõl tudok, azaz, hogy a sorozat rendezõje közremûködött pl.: a Bleach sorozat készítésében is. Az animáción látszik, hogy 10 éves már, ezért mai szemmel nézve egyszerû, néhol torz, de a hangulathoz és a stílushoz nagyon is illik. Kifejezetten jók a karakterek megrajzolása, mindegyik egyedi valamilyen módon, a vicces grimaszokról nem is beszélve, amit a szereplõk vágnak.

Onizuka egy külön fogalom, annyira összetett és vicces jelenség. Mellette a zene is nagyon eltalált lett. Az openingek (2), és az endingek (4), mind kellemes dalocskák lettek, sõt, ahogy halad elõre a sorozat egyre inkább megszereti az ember. Amit kiemelnék még, az az openingek animációja! Egybõl felkaptam a fejem, mikor az elsõt megláttam: fekete-fehér, képregényes hatás, Onizuka laza, mindennapi ökörködéseivel XD, igazán eltalált lett. A második is állati, sõt, mintha egy külön történetet mondana el, a jólelkû, de kétbalkezes hõsünk nõfogási kísérletérõl. Egy szó mint száz, a GTO felejthetetlen élmény, és bárkinek ajánlom, aki egy jó kis kikapcsolódásra vágyik! ^^ Ahogy utána olvasgattam, sokan a Golden Boy-hoz hasonlítják. (Megjegyzés: a sorozat elõzményeibõl készült egy 4 részes OVA sorozat is, melyben Onizuka „gyerekkora” elevenedik fel.)

Anime adatok:

  • Angol cím: Great Teacher Onizuka
  • Japán cím: グレート・ティーチャー・オニヅカ
  • Manga: Tohru Fujisawa
  • Rendezõ: Naoyasu Hanyu, Noriyuki Abe
  • Zene: Yusuke Honma
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 43 epizód
  • Mûfaj: akció, shounen, iskolai élet, vígjáték, ecchi, dráma, „slice of life”
  • Megjelenés: 1999-2000
  • Stúdió: Sony, Studio Pierrot
  • Opening: „Driver’s High” – L’Arc-e-Ciel és „Hitori no Yoru” – Porno Graffiti
  • Ending: „Last Piece” – Kirari ; „Shizuku” – Miwaku Okuda; „Cherished Memories” – Hong K.K.
  • Linkek: Aoi Anime (hun) /Anime News Netwrok (eng) /AniDB.net (eng) /AnimeNnfo.com (eng) /Wikipédia (eng) /MangaFox (eng)
(Visited 120 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .