Pandora Hearts (TV-sorozat; 2009)

Pandora Hearts (TV-sorozat; 2009)

Kastélyok, grófok, titkos szervezetek, varázslatos lények, és egy mesébe illõ történet. A sorozatot nemcsak azért vártam, mert az egyik kedvelt világomba vezet el, hanem a kivitelezése is igen egyedi lett. Itt elsõsorban a zenére gondolok, melyet Yuki Kajiura komponált. A talán már világhírûnek is nevezhetõ mûvésznõ (Yoko Kanno mellett õ a legismertebb), olyan animék magas szinvonalú, fülbemászó dallamait adta, mint a Hack.Sign (és folytatásai), Aquarian Age, Noir, Xenosaga, Madlax, Tsubasa Chronicle, My Hime, Le Portrait de Petit Cossette, stb. Emellett élõszereplõs mozifilmeknek, játékoknak, musiceleknek is szerzett zenét. Olyan énekeseket fedezett fel, illetve dolgozott együtt, mind a See Saw (Hack), Kalafina (Kuroshitsuji, Garden of sinners mozik), Chiba Saeko (Chrono Crusade ending), és a Fiction Junction (Hack). A Fiction Junction újabb csodás szerzeményében hallható a Pandora Hearts openingje, és ugyanúgy felcsendülnek a jellegzetes Yuki Kajiurás muzsikák a háttérzenében. Talán ez is teszi olyan különlegessé ezt az animét, hiszen ritka, hogy egy sorozat háttérzenéiben nagyon is minõségi dallamok szólalnak meg. Ezzel fokozva egyes jeleneteket, és sajátos hangulatot teremtve.

Történet: Egy nemes ifjú, Oz Bezarius (szõke, jóképû „herceg”, furcsa természettel) éppen 15. születésnapjára készül. Nagy esemény ez az életében, hiszen nemesi társadalmukban ezzel beléphet a felnõttek világába. A vadóc, és felfedezõ hajlammal megáldott fiú, az ünnepség elõtt legjobb barátjával Ravennel, és kis húgával, Adaval, egy különös sírt találnak a kastély udvarában. A síron egy zenélõ óra hever, mely egy különös érzést, és még ennél is furcsább hallucinációt idéz elõ Oz-ban… Egy tsundere kinézetû lány hívja játszani, majd egyszerûen végezni akar vele… A fiút Raven rángatja vissza a valóságba.

Oz tehát készülõdik az esti nagy ceremóniára, melynek helyszínéül egy öreg óratorony szolgál, mely állítólag örökre megfagyott, az Abyss-ba számûzött romlott lélek miatt. Az Abyss egy másik dimenzió, egy börtön, ahova a bûnös emberek kerülnek. És állítólag az óra mutatója akkor fog ismét elindulni, ha a Bezarius családból olyan valaki lép elé, aki az Abyss-ba való…Nos, mint várható, az óra elindul, amint Oz elé ér,, ráadásul egy Baskerville nevezetû, halál istenekbõl álló csoport ront rá, és Abyss-ba taszítják. Ehhez legjobb barátja támad rá, és egy tõrrel szúrja le, majd az ezután támadt huzavonában, Oz véleletlenül egy kardot már barátja testébe… Ráadásul hirtelen megjelnik egy Red Rabbit nevezetû lény, aki szembe száll a halál Istenekkel, hogy megvédje Ozt, de végül csak nem sikerül megmentenie Abysstól…

Tehát Oz Abyss-ban találja magát, ahol találkozik egy Alice nevû lánnyal, aki egy Chain (chain = olyan lelkek, vagy „dolgok”, szörnyek, akik az Abyss-ban élnek, és minden vágyuk hogy kikerüljenek az emberi világba, hogy kedvükre gyilkolásszanak, és egyenek). Alice más mint társai, mivel emberi alakkal rendelkezik, de átváltozva õ a legendás Red Rabbit, aki több száz éve féktelen mészárlást végzett a világon. Alice hajlandó segíteni Oz-nak kijutni Abyss-ból, de csak egy feltétellel: Oznak szerzõdésre kell lépnie vele, hogy a lány teljes ereje felébredhessen, mivel õ is ki akar szabadulni Abyss-ból. Azonban a szerzõdés kötls kétféle lehet: legális, vagy illegális. A legális szerzõdésben örök életetet adnak az embernek, ám az illegálisban, mint amilyet Oz és Alice köt, az emberi lény testén egy óra tetoválása jelenik meg, és ha a mutató eléri a 12-õt, akkor mindketten Abyss legmélyebb sötétségébe kerülnek… Errõl Alice és Oz nem tud semmit, és hát megkötik a szerzõdést.

Alice és Oz tehát visszaérkezi a valóságba, 10 évvel késõbb (bár Abyss-ban csak rövid idõt töltött fõhõsünk, ez az idõ a Földön sokkal gyorsabban elszállt). Ozt egy Pandora nevezetû szervezet tagjai fogadják: a humoros és lökött, de véresen komoly, Break, az örök gyermek, szépséges Sharon és a titokzatos Gil, aki Raven kiköpött hasonmása, csak 10 évvel idõsebb kiadásban. A Pandora egy olyan titkos szervezet, mely az Abyss-t kutatja, valamint az onnan kiszökött Chaineket intézik el. Ráadásul a szervezet többsége legális szerzõdésben áll egy-egy Chainnel, így természetfeletti adottságokkal bírnak. Elõször is, kiderül, hogy Oz, egy kulcs figura Abyss erejének megfejtéséhez, a szervezet ezért akarja mindenképpen a karmai között tudni, Alicet pedig, mint a legerõsebb Chaint, tanulmányozni akarják. Na de Alice és Oz nem hajlandó elszakadni egymástól, ráadásul Alice igazából azért akart kiszabadulni „börtönébõl”, hogy megtalálja az emlékeit, melyek ebben a világban szórodtak szét. A Pandorával alkut kötnek, hogy a szervzetnek dolgozva, segítik annak munkáját, cserébe pedig támogatást kapnak. Így kezdõdik meg kis csapatunk közös útja, melynek célja: Alice emlék darabkáinak összegyûjtése, Oz Abyss-hoz fûzõdõ kapcsolatának felderítése, és az ellenséges Chainek likvidálása.

Az így kialakult csapat tagjai: Oz, Alice és Gil (akiről kiderül, hogy tényleg Raven). Nagyon jó kapcsolat alakul majd ki közöttük, sõt, a humoros jelenetekbõl sincs hiány! Oz állandóan az ifjú hölgyek szívét akarja meghódítani lovagias szövegével, Alice pedig csak a hasával hajlandó foglalkozni az emlékein kívül, Raven pedig nem gyõz vigyázni mind a kettejükre. Persze közben folyton ugratják egymást, igazi bajtársias viszony alakul ki közöttük, sõt Oz és Alice között még ennél sokkal több is… Hogy milyen kalandok, intrikák, rejtélyek várnak rájuk, és hogy mi történt több száz évvel ezelõtt, az úgynevezett sabrieni tragédiában, mely az Abyss mellett szintén fontos motívum a történetben, az újabb és furcsább szereplõkrõl nem is beszélve.

Néhány infó még az alkotókról:

  • Karakter dizájn: a szerintem nagyon szép, és a manga rajzait is hûen visszaadóra sikeredett dizájnért Chizuru Kobayashi /Vampire Hunter D: Bloodlust (movie), Kyo no Gononi (tv), Buso Renkin (tv)/ és Shinichi Yamaoka /Bottle Fairy (tv), Fafner (tv), Fullmetal Alchemist (tv), Love Hina (tv), Vampire Princess Miyu (tv), Third: The Girl with the Blue Eye (tv)/ volt a felelõs.
  • Rendezõ: Takao Kato, korábbi munkái » Over Drive (tv), To Love-Ru, (tv), Rockam.Exe.
  • Anime Stúdió: A Xebec vegyes stílusú animéket készít, vagy vett részt animációs munkálatokban pl.: Arc the Lad (tv), D.N. Angel (tv), Ex-Driver (OVA), D.I.C.E. (tv), Ghost Hound (tv), Ghost Hunt (tv), Hack Liminality (OVA), Cowboy Bebop: the movie, Phantom – Requiem for the Phantom (tv), stb…
  • Animáció: Az opening és az ending animációja is nagyon jó, a zenékrõl nem is beszélve! De ezt már kellõen kiveséztem. A sorozatban a hátterek nemm annyira részletesek, de szépek. A karakterek cukik nagyon, és nagyon sok a chibi/SD figurás jelenet, valamint a komikus szituáció. A jelenetek nagyon szépen árnyaltak, erõs, sõt gyakran kontrasztos színekkel dolgoznak az alkotók, alapvetõen is a színekben gazdag világ jellemzi. A ruhák is ötletesek, mondjuk a manga is tele van sok-sok egyedi ruha kollekcióval
  • Manga: Már mindenrõl írtam valamit, csak az eredeti képregényról nem XD. A mangát Jun Mochizuki rajzolta, és õ írta a történetét is. A képregénysorozat 2006-ban indult, és még mind a mai napig tart. Eddig 9 kötete jelent meg a GFantasy magazinban. A történet alapvetõen shounen besorolást kapott. Az anime sorozat 2009. április 2-án indult a Japán tévékben, és a TBS (BS-TBS) sugározza). A MangaFox.com oldalon egyébként fenn van majd nem az összes eddig megjelent fejezete angol nyelven.

A Pandora Hearts története fordulatokban gazdagnak ígérkezik. Nem egy sablonos sztorival bír, sõt, sok szimbólum felfedezhetõ benne Lewis Carroll Alice csodaországjából, csak egy kicsit több benne a fantasy, a dráma, na meg a misztikus rejtély, egy csöpp sötét oldallal, na és persze a kaland. Szerintem, aki egy összetettebb történetre vágyik, szép karakter dizájnnal, és kitûnõ zenei aláfestéssel, annak tökéletes választás lesz. A sok bishitõl pedig nem kell megijedni, a sötét oldaluk mellett, igazi shounen szereplõk, néha harcolnak is, bár ez már kevésbé látványos :D.(Kivéve: Red Rabbit-et! ^^)

Anime adatok:

  • Angol cím: Pandora Herarts
  • Japán cím: パンドラハーツ
  • Manga: Jun Mochizuki
  • Rendezõ: Takao Kato
  • Zene: Yuki Kajiura
  • Karakter dizájn: Chizuru Kobayashi, Shinichi Yamaoka
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 25 epizód
  • Mûfaj: misztikus, rejtély, varázslat, fantasy, kaland
  • Megjelenés: 2009. március
  • Stúdió: Xebec
  • Opening: „Parallel Hearts” – Fiction Junction
  • Ending: „Maze” – sagave genius
  • Linkek: Anime News Netwrok (eng) /AniDB.net (eng) /AnimeNnfo.com (eng) /Wikipédia (eng) /MangaFox (eng)
(Visited 120 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .