Phantom The Animation (OVA, 2004)

Phantom The Animation (OVA, 2004)

Phantom The Animation

A Phantom the Animation ugyan egy 2004-es OVA sorozat volt, de éppen aktuális lett megint ez az anime, mivel 2009 áprilisában készült hozzá egy 13 részes tv-sorozat remake, és ami a legjobb, a Bee Train animációs stúdió gondozásában.

A történet eredete: A Phantom The Animation egy 2000-ben készült visuel novel adaptációja, melyet a Nitroplus gyártott. A Phantom eredeti történetét, Gen Urobuchi dolgozta ki, és Koji Watanabe készítette a karakter design-got hozzá.

Mielõtt rátérnék a történetre, elõször leszögezném, hogy ez is egy kicsit korhatáros mû, egy kis vér, öldöklés van benne. A közkedvelt bérgyilkosok minden napi életéhez nyúlnak vissza a készítõk, akinek tetszett tehát a Noir, vagy a Golgo 13, annak jó idõtöltést adhat. Bár romantikus hangvétellel is bír, nem ezen van elsõsorban a hangsúly, hanem a kemény drámán, na meg az akció jeleneteken, és lövöldözéséken. Elõl járóba még annyit, hogy az animáció korához képest lehetett volna jobb is, sõt. Sok benne a torzítás, elkapkodott jelenet, de az opening és ending animációja sokkal szebbre sikeredett. Sajnos a történetet is három részbe csapták össze, ezért üdítõ, hogy idén elkészült az átdolgozása, ugyanazzal az alap történettel, csak több szereplõvel, na meg a Bee Trainhez híven, gyönyörû animációval.

Történet: A fõszereplõnknek, egy átlagos iskolás srácnak, Agatsuma Reijinek, egészen addig normális az élete, míg véletlenül szemtanúja nem lesz egy gyilkosságnak. A tettes, egy csinos, vele egykorú lány, persze azonnal végezni akar vele, hiszen õ egy profi bérgyilkos, Phantom, aki nem hagyhatja, hogy igazi kiléte napvilágra kerüljön. Ám mielõtt megadná a döntõ döfést áldozatának, feltûnik egy tudós kinézetû alak, Phantom „mestere”, és megállítja a lányt. Mint késõbb kiderül, a titokzatos alak neve Scythe professzor, aki hátborzongató kísérleteket folytat a tökéletes bérgyilkos megalkotása érdekében. Magával viszi Reijit is, kitörli eddigi élete összes emlékét, és kemény kiképzés alá veti a srácot, hogy a Phantomhoz, hétköpznapi nevén Einhez hasonló gyilkológépet faragjon belõle. Persze új nevet is kap fõhõsünk: Zweinek szólítják ettõl kezdve, és különbözõ teszteket, próbákat kell kiállnia, hogy a „megbízói” elégedettek legyenek Scythe professzor új „termékével”.

Az egész történet így elsõsorban Zwei lelki szenvedéseit vonultatja fel, hogy milyen kínokat kell kiállnia, hogy feldolgozza, amint egy érzéketlen gép, egyre több ember életét kell elvennie, különben õt ölik meg. Persze nem õ az egyetlen sarokba szorított „áldozat„. Bármennyire is érzéketlennek tûnik Ein, õ is igen kemény megpróbáltatásokon ment át, és õ is szabadulni szeretne ebbõl a mocskos kötelékbõl. Így a két szereplõ lelki tusáinak, múltjának, küldetéseiknek lehetünk szemtanúi. És persze, mivel a két fiatal feltehetõleg egykorú, így természetes hogy valami bensõségesebb kapcsolat kezd közöttük kibontakozni.

Látvány: Mint említettem, az animáció közepes. Bár, azért a karakterek maguk szépek, fõleg a meghatározó, vagy éppen drámai jelenetekben. A negatívumok azért érhetik az eredeti változatot, mert mint látjátok, nagyon sok az arc közeli jelenet, ami mondjuk érthetõ is, hiszen elsõsorban a karakterek érzelmein van a hangsúly. Ami nagyon le von az élvezhetõségbõl, az a harci, küzdõ jelenetek egyszerûsége. De, azért hogy ne legyünk annyira szõrös szívûek vele, meg kell hagyni, hogy a karakterek egy-egy képkockán kifejezetten gyönyörûek, sõt, még egy-egy részletesen kidolgozott háttérrel is találkozunk, az openingrõl és az endingrõl nem is beszélve. A látványt szerintem tökéletesen ellensúlyozta, hogy a zene nagyon fülbemászó volt, mind a fõcímdal, és záródal tekintetében, mind a történet alatt.

Alkotók: A 2004-es OVA rendezõje tehát Keitaro Motonaga volt, akinek korábbi mûvei: Argento Soma, Banner of the Stars, Fushigi Yuugi egy-két része, Princess, Princess, Rayerarth, School Days, Getbackers, Akane-Iro ni Somaru Sakka. A kiváló zenét Kotaro Nakagawa szerezte (Code Geass, GunxSword, Zettai Karen Children, Zoids Genesis, Cross Game). Az animét a KSS stúdióban készítették. Az opening és az ending nekem nagyon tetszett a zenéket is tekintve, illettek az anime hangulatához.

Összegzés: Alapvetõen jó kis anime, egy másfél órás movienak is elment volna, jó zenével , és szerintem a mûfaj kedvelõi is élvezni fogják a történetet. Aki pedig kíváncsi az új változatára, érdemes belenéznie a 2009-es átdolgozásba, a Phantom ~ Requiem for the Phantom-ba, mely immár 26 résszel szórakoztatja a visuel novel rajongóit.

Anime adatok:

  • Angol cím: Phantom the Animation
  • Japán cím: ファントム THE ANIMATION
  • Történet: Gen Urobuchi
  • Rendezte: Keitaro Motonaga
  • Karakter design: Koji Watanabe
  • Megjelenés éve: 2004
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 3 epizód
  • Mûfaj: akció, bérgyilkosok, romantikus – dráma
  • Zene: Kotaro Nakagawa
  • Opening: „Gekkou” ~ Hassy
  • Ending: „I myself am hell” ~ Itou Kanako
  • Stúdió: KSS; Earth Create
(Visited 74 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .