Gits: Stand Alone Complex 1st Gig (TV-sorozat, 2002)

Gits: Stand Alone Complex 1st Gig (TV-sorozat, 2002)

Gits: Stand Alone Complex 1st Gig

Masamune Shirow kultikusnak tekinthetõ mangájából, a Ghost in the Shell-bõl 1995-ben készült mozifilm világsikere után, a történet világában játszódó tv-sorozattal rukkolt elõ a Production IG 2002-ben. Ugyan már 2005-ben láttam elõször ezt a sorozatot, japánszinkronnal és angol felirattal, de idén újra elõr vedtem, immár az MTV-nek hála, magyar szinkronnal ellátva, amiben kellemesen csalódtam. A szinkron nagyon jó lett, a párbeszédeket is korrektül fordították le, és ügyeltek az igényes kivitelezésre.

A Ghost in the Shell ízig-vérig egy cyber-punk univerzummal bír, ami szerintem egy anime rajongónak alap mûnek számít, már csak azért is, mert rendkívül hatásos filozófiai kédések merülnek fel benne, amik akár mai fogyasztó társadalmunkra is átvetíthetõek, melyben meghatározó szerepet tölt be a milliókat manipuláló média, a kapitalista kizsákmányolás révén meggazdagodó cégek, politikai intrikák, és mértéktelen bûnözés.

Történet: Egy alternatív jövõben járunk Tokió piszkos utcáin, földalatti csatornáin. A technika már olyan magas szintre fejlõdött. hogy az emberek képesek beteg testrészeiket, sõt egész testüket kiborgizálni, sõt mesterséges intelligenciákat, androidokat létrehozni, hogy hétköznapi életüket még könnyebbé tegyék. Az internet, a világháló annyira kiépült, hogy aki kiborg aggyal bír, szinte közvetlen létesíthet kapcsolatot bárkivel. Az információk áramlása hihetetlenül felgyorsult, a média pedig a legapróbb hírfoszlányra, botrányra is lecsap, de ezzel párhuzamosan a bűnszervezetek mûködése, az általuk felhasználható eszközök köre is egyre inkább kiszélesedett.

A fõszereplõink egy titkos katonai, terrorista és kémelhárító szervezet, a 9-es szekció tagjai. Kezdetben epizodikus jelleggel követhetjük nyomon egy-egy esetüket, küldetésüket, nemzethõs ópium bárók, korrupt miniszterek, merénylõk, Hackerek, vírussal fertõzött, vagy éppen elszabadult intelligens tankok, harci repülõgépek, háborús veteránok fõszereplésével. Ugyan profi szakember mindegyikük egytõl egyig, és látszólag érzelmek nélkül végzik a munkájukat, mégis egy-egy elgondolkodtató illetve társadalmuk sötét oldalának betudható tragikus körülmény miatt, maguk is megkérdõjelezik tetteik helyességét, annak ellenére, hogy minden parancsot kérdés nélkül teljesítenek.

A 9-es szekció tagjai: Kusanagi Motoko, az Õrnagy. Õ a vezetõ, és egyben a csapat legerõsebb tagja, mind harci képességeit, mind logikáját, és helyzet felismerését tekintve. Mint a csapat egyetlen nõi tagja, rendkívül titokzatos. A kisasszonyról annyit tudunk, hogy gyermekkorában teljesen kiborg testbe kényszerült, és az ezzel kapcsolatos érzelmei gyakran elõtérbe kerülnek a sorozat során, és hiába tûnik megfontoltnak, és hûvösnek, bizony õ is el tudja veszíteni a fejét, és akkor nincs menekvés elõle. Alapvetõen az igazság fontos a számára, nagyon jó taktikus. Mellesleg õ a leggyönyörûbb nõi karakter, akit valaha láttam.

Batou a csapat izompacsirtája, egy volt Ranger az amerikai hadseregbõl, õ is szinte teljesen kiborg testtel bír, sõt, rajta látszik is, a szemei kb olyanok mint két gomb :), jó tudom, ez gonosz volt. Egyébként õ a csapat legvicesebb figurája, és az Õrnagy után róla tudunk még meg a történet során a legtöbb mindent. Õ kifejezetten hirtelen haragú, imád verekedni, és eltángálni a rossz fiúkat, bár néha túlzásokba esik. Egy kicsit olyan, mintha az Õrnagy nõként is érdekelné, de persze nincs semmi esélye egy ilyen bombázónál :D.

A harmadik kiemelt szereplõ Togusa, aki a csoport többi tagjához képest, teljesen hagyományos anyagból készült, tehát hús-vér ember, és egy nyomozó csapattól, normár rendõrségtõl került át a 9-es szekcióhoz. Az õ szemén, és viselkedésén keresztül fogalmazódik meg a régi világnézet és az új technológia ütközése, hogy mennyire idegenkedik a gépektõl, és mennyire jobban bízik abban, amit saját kezûleg irányíthat. Ugyanakkor „eredetisége” miatt, pont más szemmel látja az ügyeket, amiket végeznek, sokkal nagyobb a kritikai érzékenysége, az önérzete. Emellett igazi szeretõ családja is neki van egyedül a csapatból: feleség, és két gyönyörû gyermek. Tulajdonképpen õ képviseli a már hanyatló emberi erkölcsöket, érzéseket.

A következõ, és talán legfontosabb személy, a csoport tényleges vezetõje, Aramaki úr, vagy más néven az „öreg majom”, ahogy a többiek becézik :). A szintén rejtélyes öregúr, hihetetlen hogy milyen katonai taktikával, és zseniális hadvezéri képességekkel bír, mindemellett a munkájának él, és legfõbb célja, hogy feladatát tökéletesen teljesítse, és az igazságot mindig a napvilágra hozza. Õ a 9-es szekció mozgatórugója, megalkotója, és félelmetes, hogy mennyire kiterjedt politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Egy-egy ügy kapcsán azonban az õ komoly, és távolságtartó, bürokratikus személyisége is felolvad olykor-olykor, kiváltképp egy csinos és fiatal régi ismerõs kapcsán.

A csapat maradék tagjára még nem fektettek ebben a szériában annyi hangsúlyt (mert van ugye folytatás, egy szintén 26 részes, Ghost in the Shell Stand Alone Complex 2nd Gig címmel, amire a bejegyzés megírása után vetem rá magam). Szóval, a többiek a második szériában jobban elõtérbe kerülnek. Õk a következõk: a szintén mûszemû Bouma, a számítógép zseni, kitûnõ Hacker Ishikawa, a gengszter kinézetû Pazu, és a kitûnõ mesterlövész, Saito.

Persze, ha már ilyen fejlett technológiájú világgal van dolgunk, akkor a sorozat további színfoltjai, a Tachikomák sem maradhatnak ki a szereplõ gárdából. A mesterséges intelligenciával rendelkezõ mini tankok, ugyan fegyverek, de gyerek hangon szólalnak meg, és egy teljesen emberi „tulajdonság” birtokában, a kíváncsiság révén ébred fel saját szellemük. A történetbe párhuzamosan szõtt mellékszáluk köti össze egyedül a sorozat az eredeti, 1995-ös mozifilm gondolatiságával, az ember – gép kapcsolat, az életformák öntudatra ébredése kapcsán. (Ugyanis a szereplõket leszámítva a történet teljesen elkülönül a mozifilmétõl.) A Tachikomák gyermeki kíváncsiságuk, filozófiai fejtegetésük révén, mely az életrõl, a halál átélésérõl, és az önfeláldozásról, a szeretetrõl folyik, egyben humor forrásai is, az egyébként komoly animének.

A történettel kapcsolatban annyi hozzá fûzni valóm lenne még, hogy egyetlen szál húzódik végig a sorozaton, amibe tulajdonképpen belefutnak a mellékszálak is, ez pedig a Kacagó Ember (Vigyori) körüli felhajtás. Õ egy kiváló Hacker, aki pár éve elrabolt és a nyilvánosság elõtt vallomásra kényszerített egy nano technológiát feltalálót, és újra -újra feltûnik, mind a médiában, és egyéb különleges körülmények között. Hogy ki is õ valójában, és a háttérben milyen kormány összeesküvés húzódik meg, az fordulatokkal teli történet során kiderül. És pont emiatt válik még inkább élvezhetõvé a sorozat. Igaz egy kis nosztalgia miatt vettem elõ megint, de még harmadjára nézve se unalmas, végig leköti a nézõt, és fenn tartja a érdeklõdést.

Zene és animáció: Igényes animéhez híven, mindkettõ ezen a téren kimagasló. A zenei aláfestés Yoko Kannot dicséri (Cowboy Bebop, Wolf’s Rain, Earth Girl Arjuna). Csodás technószerû op csendül fel az orosz énekesnõ, Origa elõadásában, az Inner Universe. Egyébként ennek az animének köszönhetõen lett õ a kedvenc énekesnõm ^^. Az ending is rendkívül dögös rock szám. Ami különleges még az openingben, hogy teljesen CGI animációval készítették, így a látványvilág lenyûgözõ, bár van egy olyan op változat is, melybe a sorozatból vágtak össze részeket. Általában véve az animáció szerintem korához képest kiváló, de a második szériában már sokkal lágyabb és árnyaltabb képekkel fogunk találkozni. A zenei aláfestés pedig a hangulatot még tovább erõsíti, és egyszerûen tökéletes élményt nyújt. A mai napig elõ-elõveszem a sorozat OST-ját, és hallgatgatom a 26 rész folyamán felcsendülõ dallamokat.

Összegzés: Mivel leírásom így is hosszúra nyúlt, és el is fáradtam, az alkotókra majd a második széria kapcsán térek ki. Addig is annyit végezetül, hogy aki kedveli az ilyen történeteket, annak kötelezõ darab, garantált szórakozást nyújtó alkotás. Az anime alap mû szerintem, de azért érettebb nézõknek való, mert tényleg egy komolyabb mondanivalójú alkotás, akár még egy élõszereplõs sorozatként is megállná a helyét.

Anime adatok:

  • Angol cím: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 1st Gig
  • Japán cím: Kokaku Kidotai Stand Alone Complex
  • Történet: Masamune Shirow
  • Rendezte: Kenji Kamiyama
  • Karakter design: Hajime Shimomura; Makoto Shimomura
  • Megjelenés éve: 2002-2003
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 26 epizód
  • Műfaj: akció, kaland, sci-fi, cyber-punk, rejtély, dráma, mecha
  • Zene: Yoko Kanno
  • Opening:”Inner Universe” ~ Origa
  • Ending:”Lithium Flower” ~ Scott Matthew
  • Stúdió: Production IG
(Visited 88 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .