Tokko (TV-sorozat, 2006)

Tokko (TV-sorozat, 2006)

A 2006-os Tokko címû anime-sorozat eredeti manga változata 2004-ben futott. A mangát Tohru Fijusawa készítette, a Great Teacher Onizuka alkotója. Bár az eredeti képregény változat sokkal izgalmasabbra, és érdekesebbre sikeredett mint animációs adaptációja (ezt kb 4-5 éve olvastam), ennek ellenére szerintem egy pozitívan értékelhetõ alkotás, ami 2-3 nap erejéig nagyon jó szórakozást nyújt.

Az anime stílusát és mûfaját tekintve, talán az Elfen Lied-hez és a 2008-as Chaos Head-hez hasonlítanám, márcsak abból a szempontból, hogy mindkettõben rózsaszín hajú lányok a fõhõsök, akik valamilyen okból gyilkolnak. No, a hangulat miatt is nagy az egyezés, sok-sok vér, és horrorisztikus elem próbálja meg felkavarni lelkünket, azért nem túl nagy sikerrel, de a próbálkozás értékelendõ. Ami még levon az anime élvezhetõségébõl, az az animáció. Vannak olyan jelenetek, ahol kifejezetten szépek mind a karakterek, mind a hátterek, de emellett vegyesen váltakozik a kevésbé kidolgozott, hanyagul elkészített képkockákkkal. Ezt leszámítva erõs közepes az animáció.

Történet: A fõszereplõink egy testvérpár, Ranmaru és Saya Shindou. 5 évvel ezelõtt brutális módon megölték a szüleiket, sõt, egy egész lakótelepet kiírtottak, Machida városrészben. A rejtélyes mészárlás elkövetõit azóta sem találták meg a rendõrök. Így a két fiatal úgy dönt, hogy maguk is rendõrök lesznek, egyrészt azért, hogy megtalálják szüleik gyilkosát, másrészt azért, hogy bûnözéstõl terhes társadalmukon segítsenek. Ám Ranmarunak érdekes rémálmai vannak, melyben újra és újra átéli azt a napot, mikor szüleik széttépett maradványait megtalálták, majd egy furcsa szörny támad rá, amitõl egy rózsaszín hajú katanás (japán kardos) lány menti meg. Az álmok mindig ezeket a képsorokat ismétlik, és egyre brutálisabbá válnak. Ám Ranmaru nem ér rá ezen rágódni, mivel sikeresen felvették Tokió városának elsõ számú védelmi szervezetébe, a Tokki elsõ osztagába, legjobb barátjával egyetemben, miközben húga, Saya járõr beosztást kapott.

Ám egyenlõre mint újonc, a WC puculáson, és a hullák eltakarításán túl, még nem túl sok komoly munkát bíznak rá, sõt, gengszter kinézetû fõnöke elõszeretettel ordibálózik vele. Ám legelsõ éles bevetése során, a szülei halál esetéhez hasonló körülmények veszik körül, majd osztagára váratlanul több zombi kinézetû ember támad rá, furcsa kis ember arcú kinövésekkel borított testtel. Már lassan úgy néz ki, hogy mindannyiuknak ez lesz az utolsó órája, ugyanis a támadókat a fegyvereikbõl kilõtt milliónyi golyó is sértetlenül hagyja. Ekkor a semmiibõl elõbukkan szervezetük egyik titokzatos, és hirhedt osztaga, a Tokko. A Tokko tagjai katanákkal felszerelkezve, viszonylag lenge, dögös fekete szerelésben, könnyûszerellel végeznek a „szörnyszerû” emberkékkel.

Ekkor Ranmaru felismeri a Tokko tagjai között, az álmaiban látott lányt, aki immár sokadjára menti meg. A lány neve, Sakura Rokujo, és engem a karaktere nagyon emlékeztet a Gantz hatalmas mellbõséggel megáldott fõhõsnõjére, azzal a különbséggel, hogy Sakurának arányos mindene a méreteket tekintve XD. Visszatérve Sakurához, Ranmarutól egy érdekes figyelmeztetéssel búcsúzik, hogy legyen óvatos, mert Machida túlélõi nincsenek biztonságban, és megindult a vadászat irántuk. Hogy ez mit is takar valójában, és hogy Ranmaru, valamint Saya életét milyen veszély fenyegeti, az kiderül a sorozat során. Amit még így elöljáróban hozzá fûznék, hogy igazából a 4-5. rész környékén indul be igazán a sztori, itt történnek olyan fordulatok, amik a képernyõ elé szegezik az embert. Aki szereti az alkímiás, tudományos szálakat, annak biztos tetszeni fog, na meg a történések mögött meghúzódó alak(ok), titokzatos szervezetek, kutatások, és így tovább.

Alkotók: Masashi Abe a Shadow/Kage címû anime rendezõjeként tûnt fel. Nos, mellette a karakter designért felelõs Koji Watanabe nevével is többször találkoztam már, mint pl.: az Armitage OVA-k kapcsán, vagy a Bleach, Blue Gender, Ergo Proxy, Phantom – the animation, Noein, Sol Bianca, Record of Lodoss War: Chronicles of the Heroic Knight, és így tovább. A megjelenítés mellett a zenei aláfestés is kellemes volt, nekem az opening és az ending dalai is tetszettek.

Anime adatok:

  • Angol cím: Tokko
  • Japán cím: 特公
  • Történet: Tohru Fujisawa
  • Rendezte: Masashi Abe
  • Karakter design: Koji Watanabe
  • Megjelenés éve: 2006
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Mûfaj: akció, kaland, krimi, természetfeletti, horror, rejtély
  • Zene: NO MILK
  • Opening: „Nothing” ~ DB
  • Ending: „Sherry” ~ DB
  • Stúdió: AIC Spirit, Group TAC, WOWOW
(Visited 95 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .