Kálmán Zsófia: Japán kapcsolat (2008)

Kálmán Zsófia: Japán kapcsolat (2008)

Kálmán Zsófiától a Japán kapcsolat című művét fejeztem be a héten valamelyik nap. A magyar kortárs irodalom egyik szokatlan alkotása, már ami a témáját illeti, de annál izgalmasabb. Olyan a hangulata, mint egy akciófilmnek, van benne humor, lövöldözés, titkos ügynökök, maffia, génmanipuláció, és így tovább. Bár tőlem távol állnak az ilyen krimi beütésű, hightech, biokémiai kutatásokkal gazdag, pörgős akció könyvek, mégis tetszett ez az alkotás.

A főszereplőnk egy magyar fiú, Bánki Endre, aki egy fehérje konferenciára érkezik Japánba. Ám egy felettébb csinos, Mie nevű hölgyemény csábítása után, a magyar névtelen kutató, élete legnagyobb galibájába keveredik. Mint kiderül, egy nagy cég arra kényszeríti, hogy a világ legnagyobb tudósaival együtt dolgozva, a madárinfluenza elleni védőoltást dolgozzanak ki. Szexi Miénk természetesen mindvégig gondoskodik a rendre ellenkező Endre együttműködéséről, hol erőszakkal, hol fegyverrel, hol a férfi férfiasságát irányítva („Eördög Jánost”^^). Rejtélyes gyilkosságok, japán yakuzák, titkos rendőrök, keleti utazások során (Tokió, Hong-Kong, Szingapúr) egy nagy összeesküvés elmélet szövődik lassan. Kálmán Zsófia nagy részletességgel mutatja be ezeket a városokat, és a hideg laborok üvegtermeit.

Vélemény: nem rossz könyv, de rá kell hangolódni olvasás előtt. A humor tetszett benne nagyon, na meg az abszurd helyzet, hogy egy magyar kutató kezében van az emberiség jövője. Az furcsa volt, hogy a főhős felesége, és 2 gyereke ellenére elég intenzíven kacsingatott a keleti szépségekre, de ez az én magán ellenvetésem. Az események pörögnek, de azért teljesen érződik rajta, hogy az egész egy fikció. A genetikai, biológia szövegek magasak voltak, sok volt a szakzsargon, de azért ezt megmagyarázta kellően az írónő. Szép próbálkozás ez a magyar irodalmi piacon, egyszeri olvasásra kellemes időtöltés lehet, főleg hogy elsősorban a japán gasztronómia, és emberkék is meghatározó szerepet kapnak bene. Egy könnyed, biológiai kutatással foglalkozó krimi, unatkozni nem lehet mellette, csak furcsán hat.

Adatok

  • Cím: Japán kapcsolat
  • Szerző: Kálmán Zsófia
  • Kiadó: Partvonal
  • Készült: 2008
  • Kategória: regény > biotech-krimi,
(Visited 40 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .