Garden of Sinners movie part 5. (movie; 2009)

Garden of Sinners movie part 5. ~ Paradox Paradigm (movie; 2009)

A Garden of Sinners movie-sorozat 5. része, még a korábbi epizódoknál is véresebbre, és brutalisabbra sikeredett. A történet menetében is sokkal pörgõsebb, és elvontabb részt izgulhatunk végig. Nagyon oda kell figyelni a más néven Paradox Paradigm-ra keresztelt movie során, hogy minden egyes mozanatot megértsünk, és bevallom, ha egy jó magyar feliratot nem sikerült volna hozzá szereznem, valószínûleg a lényeget nem is értettem volna meg, úgyhogy ezért ezer köszönet a felirat elkészítõjének. ^^

Az animáció persze hozza a szokott színvonalat, sõt, az új ending, a Kalafina nevû trió elõadásában lenyûgözõ megint csak. Nem hiába, Yuki Kajiura szerezte az anime során felcsendülõ dallamokat. A háttérzenék egyedi hangulatot teremtenek, ahol kell fokozzák a hangulatot.

A rendezõi székben ezúttal Takayuki Hirao ült, aki a Death Note-nál volt epizód rendezõ, a Texhnolyze, és a Paranoia Agent esetében is közremûködött, valamint a Clamp-es Card Captor Sakura 2. moviejában. Talán emiatt is lett látványvilágot tekintve gyakran vibráló, domináns szín kontrasztokra kiélezett, mögöttes tartalommal bíró jelenetekkel tele az anime.

Az események most már kronológiailag az elõzõ fejezeteket követi. Az újdonság az, hogy egybõl 4 új szereplõt kapunk, két mágus, egy titkárnõszerûség tanoncot, és egy családi problémákkal küzdõ fiút. Egy kicsit elõre utalok a következõ részre, melyben majd az új hölgyike kap fõszerepet, itt most nem volt olyan aktív résztvevõje az eseményeknek.

Történet: Fõszereplõnk ezúttal Tomoe Enjo, aki egy zülött szülõk gyermeke. Egyik este, szülei szokásos veszekedését követve, édesanyja leszúrja apját, majd a fiúval is végezni akar, de a srác védekezésében maga végez az anyjával. Egyértelmû, hogy ezután elmenekül a cseppett sem kellemes emlékekkel bíró családi lakásból, mely egyébként is egy horrorisztikus lakótelepi ház, vér vörös színével dominálva. Az utcán bolyongva találkozik Shikivel, aki nem épp egy kellemes „baráti beszélgetésbõl” menti meg, egykori barátai társaságából. Mivel Enjo abban a tudatban él, hogy megölte a szüleit, így Shikivel nagyon hasonlónak érzi magát, aki kertelés nélkül bevallja neki, hogy õ maga is gyilkos. A fiúnak éppen ezért menedket nyújt, és befogadja a lakásába.

Mindeközben Mikiya és Touko éppen egy új ügyön dolgoznak. Egy titokzatos, vörös lakótelepi ház kapcsán kapnak riasztó híreket a rendõr ismerõseiktõl. Rejtélyes módon újabb és újabb bejelentések érkeznek titokzatos gyilkosságokról, de mikor a rendõrség kimegy ezt ellenõrizni, furcsa mód, mindenkit életben találnak, sõt semmi probléma nincs. Ezt még jobban megerõsíti, hogy feltûnik Touko két régi tanonc társa, akik immár riválisaivá váltak: az egyik egy õrült szõke, folyton piros ruhákban járó fazon, aki meg akarja ölni Toukót, a másik érdekes felfogással rendelkezik az élet értelmével kapcsolatban.

Persze a szálak szépen összefutnak, és sok-sok titokra, misztikus magyarázatra sor kerül a keleti filozófia kapcsán, pl.: a Yin és Yang kapcsolata, az élet értelme is felmerül, és mindehhez végül Shikki lesz a végsõ megoldás.

Nagyon látványos és élvezhetõ volt az egész epizód, csak annyira kell figyelni, mert olykor nehéz eldönteni, hogy most mi a látomás, mi az ami valóban megtörténik, ki hal meg tényleg, nagyon sok az õrület határain játszódó jelenet, és persze szemet gyönyörködtetõ harcoknak is szemtanúi lehetünk.

Összegezve: Aki látta már a korábbi részeket, ez sem fog csalódást okozni. Sõt! Nekem egyenesen Satoshi Kon Perfect Blue-ja is felötlött közben, emiatt az ugrálások miatt a valóság és a fantázia (jelen esetben rémálmok) között. Persze a vér duplán több mennyiségben folyik, és azért a kemény erõszak is szerpet kap, szóval csak erõs idegzetûeknek, és bizonyos korhatást betöltõknek ajánlott ^^. A hatodik részben meg úgy néz ki, egy leányiskolába fogunk ellátogatni, és Shikit kicsit más szemszögbõl is láthatjuk majd. Mondjuk ebben a részben is több érzelmet produkált, sõt, Mikiyával folytatott egyik párbeszéde során, még el is pirult, valahogy van egy olyan sejtésem, hogy többet érez iránta, mint barátság :). Enjo-kun kapcsán pedig megrázó drámai jeleneteknek lehetünk tanúi, és nem mondom, egypárszor meg is hatódtam a film során.

Anime adatok:

  • Angol cím: Garden of Sinners Paradox Paradigm
  • Japán cím: Kara no Kyoukai – Mujun Rasen
  • Írta/Történet: Type-Moon
  • Rendezte: Takayuki Hirao
  • Karakter design: Takash Takeuchi
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: Movie
  • Terjedelem: 7 epizód
  • Mûfaj: dráma, pszichológiai, thriller, természetfeletti, misztikum
  • Zene: Yuki Kajiura
  • Stúdió: ufotable, Aniplex, Type-Moon
  • Kapcsolódó oldalak: ANN / Anime DB / AnimeInfo / Hivatalos Honlap
(Visited 55 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .