Ginban Kaleidoscope (TV-sorozat; 2005)

Ginban Kaleidoscope (TV-sorozat; 2005)

Ginban Kaleidoscope

Már jó ideje vágytam arra, hogy megnézhessem egy romantikus kis shoujo vígjátékot, a Ginban Kaleidoscopet, de végül sajnos csalódtam benne. A jónak tűnő, szokatlan történet ellnére, nem bírt hosszabb távon lekötni, és a 3. vagy 4. rész után feladtam vele a küzdelmet, de lehet, hogy azért csak erőt veszek magamon és végig nézem, hátha lesz benne változás.

Először is, nézzük a kivitelezést. Hát egy 2005-ös sorozathoz képest az animáció szerintem gyenge, Jó, a karakterek, elsősorban a lányok szépek, és aranyosak, de gyakoriak a torzítások, a kicsit felületes munka. A hátterek is egyszerűek. A zene nem nagyon kiemelkedő, bár a hangulathoz passzol. A karakterek tipikusak, kiszámíthatóak a fordulatok, és tele van a műfaj sajátosságaira jellemző klisékkel. Azért pozitívum is volt benne természetesen pl.: az egész történet a műkorcsolya versenyek világára épül, ami igen ritka téma, sőt, eddig nem is nagyon láttam ilyen jellegű animét. Ami szintén jó pont, hogy a női és fiú főszereplő karaktere azért nemcsak mély, de kicsit egyedi. Hogy miért is? Mindjárt belevetem magam részletesebben is az alaptörténetbe.

Történet: A 16 éves Sakurano Tazusa műkorcsolyázó leányzó, nem kevesebb mint 10 millió értékű szépségnek tartja magát (látszólag önbizalma van bőven). Éppen Kanadában vesz részt, egy megmérettetésen, mikor a tripla forgásnál hirtelen elvágódik a jégen, és elveszíti az eszméletét. Később a helyi kórházban tér magához. A magának való, távolságtartó, mégis öntudatosan az élre törő lány, nem sokáig kesereg botlásán. Ám, amikor a kórházi folyosón sétálgat, egyik amerikai versenytársa elég dúrva szavakkal illeti, de a lány csak értetlenül áll előtte, nem tudván angolul. Egyszer csak a fejében megszólal hirtelen egy hang, mely a megfelelő angol mondatokkal vág vissza. Sakurano egy ideig eltöpreng a dolgon, de később teljesen kimegy a fejéből, nem tulajdonít neki figyelmet, biztos a különleges képességei tehetnek róla.

Ám másnap az iskolában ismét megszólal ez a hang a fejében, és elég kellemetlen helyzetbe hozza a lányt. Valaki most szórakozik vele? Kicsit kiborul a dolgon, már kezd félni, hogy valami komoly betegségben szenved, mert rajta kívül nem hallja senki más ezeket az idegtépő hangokat. De mikor már végre lecsendesedik egy csöppet, és kezd arra is figyelni, hogy a fejébe bújt idegen mit is mond, nagy lesz a döbbenete: úgy néz ki, hogy egy fiú szelleme, még pedig egy elvetemült amerikai, Pete Pumps lelke szállta meg főhősnőnk ártatlan és gyönyörű testét.

Ám Sakurano reakciója erre egyáltalán nem várt lesz: mindent megpróbál, hogy kiűzze magából a fiút, és megszabaduljon tudata élősködőjétől. Démonűzés, shinto szertartások, a boszorkányság és a kereszténység eszközetit is beveti, de semmi sem használ. Végül már csak a kedves szellem által utált dolgok maradtak hátra, hiszen valamilyen csoda folytán Pete ugyanazt érzi, látja amit Sakurano is. És ezzel Sakurano meg is találta az évezred védekező fegyverét: a paradicsomot! Szegény Pete ugyanis utálja e rettentő íz hatalommal rendelkező piros szörnyeteget, és ha Sakurano kellő dózisban adagolja magába, a fiút akár napokra is elhallgatathatja. Szerencsére, vagy éppen ellenkezőleg? A lényeg, hogy Pete csupán 100 napig kénytelen szellemként egy fúria kínzásait elviselni, utána bevonulhat a Mennyországba. Persze mindeközben a lány környezete egyre inkább furcsálja szokatlan viselkedését: sikontva rohan ki a fürdőből, folyton magában beszél, övültözik másokkal, és a fejét a falba veri. Melyik ember gondoltaiban nem fordulna meg az a kérdés, hogy talán szerzett Sakurano egy végzetes agyi sérülést legutóbbi balesete során? És persze várható, hogy vicces és idegtépő jelenetek követik egymást, ahogy főhősnőnk próbál alkalmazkodni a testébe bújt fiú szelleméhez, vagyis helyesbítek: próbálja elviselni :).

Ahogy kettejük viszonya egyre inkább rendeződik, közben visszazökkenünk a műkorcsolyázók kemény küzdelemmel teli világába, hiszen Sakurano élete legfontosabb, és legnagyobb lehetősége áll fenn, a verseny, mely eldönti, hogy ki képviselje Japánt a női műkorcsolyázók közül, az olimpiai játékokon. Az ellenfelek kemények, emellett Sakuranónak le kell győznie saját félelmét is, a rossz indulatú média cápákról nem is beszélve, akik sértő pletykákat terjesztenek róla. A mérkőzések drámája, és izgalma mellett, ahogy Pete és Sakurano várhatólag egyre inkább megkedveli egymást, ott rejlik már egy kis dráma is, hiszen elválásuknak pillanata egyre inkább közeledik a napok múlásával.

Hát, ahogy visszaolvastam, a csalódásom ellenére, elég pozitív ismertetőt sikerült összehoznom :), majd unalmas perceimben csak befejezem ezt az animét. Addig is a műfaj kedvelői szerintem megpróbálkozhatnak vele, mert azért nem az a tipikus shoujo történet ez, meg talán a mérkőzések nyútjhatnak izgalmakat, bár számomra nem jelentettek eddig túl nagy meglepetést a fordulatok, ráadásul a fiú-lány közötti jellegzetes félreértésekkel teli, arc pirulós jelenetek se mutatnak újat, de talán még egy borús, esős délutánon kicsit feldobhatja az embert.

Adatok

  • Japán cím: 銀盤カレイドスコープ
  • Angol cím: Ginban Kaleidoscope
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: vígjáték, romantikus, misztikus, shoujo, verseny
  • Megjelenés: 2005
  • Original Work: Rei Kaibara
  • Rendező: Shinji Takamatsu
  • Zene: Koichiro Kameyama
  • Karakter design: Momoko Makiuchi
  • Stúdió: Qen, Studio B2, TV Tokyo
  • Opening: „Dual” ~ YeLLOW Generation
  • Ending: „energy” ~ Marina Inoue
  • Honlapok: ANN
(Visited 60 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .