Casshern Sins (TV-sorozat; 2008)

Casshern Sins (TV-sorozat; 2008)

Mint az utóbbi bejegyzésekben, most is az anime meegjlenésének dátumával kezdem bejegyzésemet. 2008. október 1-jén vette kezdetét az általam leginkább várt sorozat: a Casshern Sins. Egy remake-kel van dolgunk, ugyanis az első Casshern anime sorozat 1973-1974-ig futott, Casshan: Robot Hunter címen, melyhez egy OVA sorozat is készült. Az igazat negvallva, ezt a klasszikus eredeti változatot nem láttam, de a 2005-ös live-action movie-ját annál inkább, amit egyenesen imádok a mai napig. A Casshern szerintem a legjobb saját univerzummal rendelkező japán film, ami egy eléggé posztapokaliptikus jövőt jelenít meg a nézők számára. Ez a 2008-as sorozat önmagában is nagyon élvezhető, de azért örülök hogy volt szerencsém a mozifilmhez, mert azért nem indegen számomra a világa, és meg kell hagyni, a live-actionhöz úgy tűnik nem lesz sok köze.

Ez történt az első részben: megismerjük Casshernt, amint éppen az ő rá támadó robotokkal végez sorjában. Magáról nem tud semmit, azt se tudja, hogy ember, vagy robot-e. Annyi biztos a számára, hogy ebben a pusztuló világban minden „robot” végezni akar vele, hogy szert tegyen az örök életre. Szerencsére Casshern gyorsabb náluk. Pár emlékvoszlányából, és az epizódban feltűnő sötét alak monológjából kicsit körvonalazódik, hogy mi is történt. Elvileg Casshern, megölte a Hold hmm talán hercehnőjét, küldöttét, Lunát, és ezzel vette kezdetét a világ pusztulása. Az emberek szinte teljesen eltűntek, egyedül robotok bolyonganak a romok közepette. De érdekes mód, mindegyik robot Casshern életére tőr, mintha valaki ezt a parancsot adta volna nekik. Főszereplőnk azonban semmit sem ért abból, ami körülötte történik, őt csak a túlélés ösztöne hajtja, így kegyetlenül végez minden támadójával.

Később a tengerparton melankólikusan mereng a homály fedte múltján, hiszen még a nevére sem emlékszik! Ekkor mellette terem, egy cukorfalat android kislány, Ringo, aki megkérdezi tőle, hogy embere-e, mert annyira szép. Casshern és Ringo nagyon aranyos perceket töltenek együtt. Itt kiderül, hogy Casshern nem egy vérengző fenevad, hanem egy igenis érzékeny lény, aki elveszett. Ám Ringónak hamarosan haza kell mennie „nagypapájához”, de közben rátámad egy megtermett robot, aki el akarja pusztítani. Persze Casshern még idejében megmenti, de annyira fékezhetetlenné válik, hogy kegyetlen módon véges a kegyelemért könyörgő gépezettel. Ringo nem érti vérszomjának okát, és megriad tőle. Sírca fakad, és félelmében hátrálni kezd „megmentőjétől”. Mindekőzben egy Lyuze nevű lány is megjelenik, aki úgy tűnik harcba akar szállni Casshernnel, hogy bosszút álljon Luna miatt. Lyuze kegyetlen szavai megdöbbentik Casshernt. Mikor főhősünk kérdezi, hogy tudja-e, hogy kicsoda ő, Lyuze csak ennyit válaszol: egy tökéletes gyilkológép, akinek nincsenek érzelmei…

Megjelenítés: Nagyon szép és igényes, bár egy kicsit szokatlan. A szereplőkön érződik, hogy „rajzoltak”. Maga a szereplők kinézete a 70-es évek rajzstílusát idézi, gondolom ezzel jelzik az alkotók, hogy mennyire kötődnek az eredeti történethez. Először az igazat megvallva csalódtam egy picit, mert én a live-action moviehoz hasonló látványvilágot vártam, persze aztán rájöttem, hogy hiába reménykedtem, hiszen:

1. a live-actiont Kazuaki Kiriya rendezte,
2. óriásiköltségvetéssel készült a film.

Így persze muszály elvonatkoztatnom a mozifilmtől, és meg kell próbálnom függetlenül szemlélni. Összegezve kellemes benyomást kelt az animáció, és szépek a hátterek, a karakterek, bár azért van bennük furcsaság is. Mint említettem, a régi idők nagy animéit idézik a szereplők, főleg Casshern. Hatalmas szemek, szokatlan hajkorona, és nyúlánk alakok. Sőt, mikor Casshern harcol, kísértetiesen hasonlít a nyáron indult, Bounen no Xamdou főhősére, mikor átváltozik X’amdá, még a hatalmas szeme, is hasonlóan világít, pedig ezt a Bones stúdió készítette. Az egész látványvilág összhatása pedig engem a 2006-os Ergo Proxyt is eszembe jutatta.

Alkotók: A Madhouse stúdiót szerintem sokaknak nem kell bemutatnom. Nagyon igényes, és rengeteg siker szériát tudhatnak magukénak, mint pl.: a Beck: Mondolian Chop Squad, Black Lagoon, Boogiepop Phantom, Chobits, Death Note, Mind Game, Nana, stb és még „sokan mások”. A stúdió a legkülönfélébb műfajokban képes igényes produkciót kreálni, és szerintem a Casshern Sins is majd ebbe a kategóriába fog tartozni, vagy nagyon is remélem. A rendező, Shigeyasu Yamauchi is kiváló munkákról ismert: Blood+, Boys Over Flowers, Cowboy Bebop, Dragon Ball, Saint Seiya mozifilmek, stb. A karakter design Yoshihiko Umakoshi gondozásában készült, aki a Berserkben, a Durren Lagannban, a Marmalade Boyban és a Zipangban is dolgozott többek között.

Zene: Rendkívül kiemelkedő, ugyanis Kaoru Wada, nagyon sok műben szerepelt már kiemelkedően, mint a Record of Loddos War, a Samurai 7, a Ghost Stories, a D.Gray-man, a Gilgamesh és a Silent Möbius. Az már pedig hab a tortán, hogy az opening és az ending nagyon jó kis dalokat tartalmaz. Először egy kis rockot, majd a sorozat végén egy gyönyörű drámai dallamot hallgathatunk meg. Az animációk is szépek. Az opening egyenesen különleges, Itt nincsenek az epizódokból kivágott képek, hanem teljesen egyedi, a sorozattól elkülönülő bevezetőt készítettek az alkotók, ahol nagyon is művészi, absztrakt megjelenítést alkalmaztak. Az ending meg egyszerűen csodaszép. Szép élénk színek, virágok, effektekkel teli képsorok, és egy gyönyörű tengerpart. Szerintem meglátszik, hogy mekkora befektetéssel, és igényességgel készült a sorozat, már alig várom a folytatást is. ^^

Összegzés: Egyenlőre amit láttam, az tetszett nagyon, és kíváncsi vagyok hogy mit hoznak ki az animéből. Van egy olyan érzésem, hogy mintha a live-action után játszódnának az események történetileg, bár ez nem megalapozott, mivel az első szériát nem láttam, ráadásul a karakterek is teljesen eltérnek a filmbelitől. Az 100%, hogy nem lesz unalmas ez a hónpap sem számomra. 🙂

Adatok

  • Cím: Casshern Sins
  • Japán cím: キャシャーン SINS
  • Rendezte: Shigeyasu Yamauchi
  • Character design: Yoshihiko Umakoshi
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: sci-fi, kaland, akció, dráma
  • Stúdió: Madhouse
  • Original Creator: Tatsuo Yoshida
  • Opening: „Aoi Hana” ~ Color Bottle
  • Zene: Kaoru Wada
  • Ending: „Reason” ~ KANA
  • Honlapok: ANN
(Visited 62 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .