Vision of Escaflowne (Movie; 2000)

Vision of Escaflowne (mozifilm; 2000)

A Vision of Escaflowne tv-sorozata után újra felkutattam a 2000-ben készült mozifilmet (cím: A girl in Gaea) is. A filmről már írtam egy bejegyzést 2005-ben, de most egy kicsit bővebb, és részletesebb elemzésnek vetem alá az alkotást. A mozifilmmel kapcsolatban elég szélsőségesen oszlanak meg a vélemények. Van aki leírja, mondván, hogy a sorozat sokkal jobb volt, mind a történet, mind a karakterek jellemét tekintve, sőt még az animációt is érték negatív támadások. Más részt én mégis a pozitív vélemények felé hajlok. Tény, hogy másfél órába nem lehet belesűríteni a 26 részes sorozatot, és a történetet is mondhatni teljesen átírták, momentán a szereplők egyeznek nagyjából, és néhány döntő motívum. Az animációra szerintem nem lehet panasz, hozza a 2000-es animék színvonalát. A zene pedig a sorozathoz hasonlóan rendkívül dallamos, és Yoko Kannonak a Maya Sakamotóval készített duettje a legmeghatóbb dal, amit valaha hallottam. De először is visszakanyarodok a film kezdeteihet.

A mozifilmet, éppúgy, mint a sorozatot a Sunrise stúdiója készítette. A rendezői székbe Kazuki Akane került ismét, sőt a karakter design felelős is az előző műven is dolgozó Nobuteru Yuki volt. Az alkotói gárda tehát maradt a régi. Ami változott: a karakterek jelleme, a történet, és természetesen az animáció. A rajzok itt már sokkal szebbek, részletesebbek, esztétikusabbak a sorozatban megszokottakhoz képest. Lélegzetellálító, káprázatosan szép tájképeket, városképeket láthatunk, amiben szerintem a számítógépes CGI grafika is belenyult. A karakterek árnyékolása finomabb, sőt mindegyik szereplő sokkal emberibb felépítésű. Itt arra gondolok, hogy pl.: a sorozatban mindenki szinte cérna vékony volt, itt már a lányok nőies formáját jobban érzékeltették.

Ha az egyes karaktereket tekintjük: Hitomi itt már teljesen lányos alakkal bír, a sorozatban gyakran elmaradtak az idomai. Mellette még sokkal jobban tetszik Van férfiasabb ábrázolása. (Kicsit izmosabb, meztelen felsőtesttel rohangál ugyan, de ez nagyon jól áll neki, és még az erejét is jobban tükrözte.) A legpozitívabb változás Allennél figyelhető meg. A mozifilmben nem az a nyálas szívtipró, itt inkább hűvösebb, távolságtartóbb, nem a nők rabja, és szerintem ez az a szerep ami igazán jól áll neki. Itt már elmondhatom hogy nekem is tetszik. (De Van marad az örök kedvencem ^^.) De persze a sok pozitívum mellett, nem hanyagolhatom el a legrosszabb változtatsát sem: Millerna hercegnőből egy dögös „segédkapitányt” faragtak. Nem mondom, tény hogy jobban illet Allen mellé ez a karaktere, de nekem akkor is hiányzott a megszokott törékenysége, kedvessége. Nem mondom, hogy nem volt a filmben kedves, segítőkész, de túl szexi lett. De ez szerencsére a film élvezhetőségén semmit sem rontott, főleg, hogy alig szerepelt szegény. Aki még cuki volt, az a félig cica lány, Van állandó hódolója, Merle. Az ő figuráját is nőisebbre vették, az arca bájos lett nagyon, a természete maradt a régi: makacs, hirtelen és huncut. A karakter designhoz még annyit fűznék, hogy a sorozatbeli furcsa orrok itt kisebbek lettek, és szerintem az arcok sokkal aprólékosabban lettek kidolgozva, így szebbek is. A látványvilág, mint ahogy már utaltam rá, nagyon magával ragadó, és izgalmas.

Eltérések a tv-sorozat történetétől

Már eleve a körítés teljesen más, mint amit a tv-sorozatban láthattunk. Hitomi egy eléggé komor hanngulatú, az öngyilkosság gondolatával vívódó, magányos karakter. Elege van a világból, az életből, az iskolából, a barátaiból. Legszívesebben örökre eltűnne, és megszűnne létezni. Még legjobb barátnőjét is megbántja. Szerelme még nincs, de nem is tűnik úgy, hogy próbálkozna bárkinél is. Kicsit életunt lány, aki keresi a helyét a társadalomban, de nem találja. Céltalanul tengeti napjait, és csak a halállal kapcsolatos képzelgései töltik ki idejét. Ám az utóbbi időben egy gyönyörű dallam felcsendülésére figyel fel időnként, majd furcsa látomásai támadnak.

Egyik depresszióval teli napja után, egy sötét alakkal találja magát szemben, aki a segítségét kéri, és hívja, hogy tartson vele Gaea-ra. Ugyanis állítása szerint Hitomi a Goddes of Wing (Szárnyak Istennője), és az erejével a rejtélyes idegen elpusztíthatja titokzatos bolygóját. Ám, még mielőtt Hitomi reagálhatna valamit, az idegen képe szertefoszlik. A lány úgy érzi, hogy hirtelen egy álomvilágba kerül. Meglát egy bolygót az égen, majd váratlanul emelkedő víz veszi körül. Pár pillanat múlva egy furcsa gépezet belsejében találja magát. A gépezet megmozdul. Hitomi megijed. Mi történt? Hova került? Most is csak álmodik? Hirtelen kitárul a gépezet ajtaja, és Hitomi szó szerint rá pottyan egy furcsa kinézetű fiúra. A srác neve Van, és a gépezet pedig Escaflowne, melyet egy véres harc során szerzett vissza. Hitomi felismeri benne a látomásaiban látott másik fiút (nem azt aki magával hívta). De mikor a fiú követeli, hogy mint a Szárnyak Istennője segítsen neki, Hitomi összezavarodik. Arról nem is beszélve, hogy az óriási mecha, amiből kiesett, váratlanul eltűnik, és csak egy rózsaszín kő marad utána Hitomi kezében. Van már nem bírja tovább, kiborul. Hitomira támad, és végezni próbál vele, de Allen és legénysége még időben megfékezik. A mindebből semmit nem értő Hitomi végül ájultan csuklik össze, és a sokktól a menedéket nyújtó sötétségbe menekül…

Hitomi képességeit a hajó legénysége kétségbe vonja. Biztos, hogy ő az az Istennő, akit kerestek? Ugyanis Van és Allen egy sötét haderővel rendelkező, szamuráj klán ellen harcol, akik elakarják pusztítani Gaea-át. Vant még a bosszúvágy is fűti e harcban, hiszen hazáját, Faneliát is elpusztították. Ráadásul Vannak szüksége van Escaflownére, hogy a segítségével visszafoglalja a trónját, és újjáépítse birodalmát, mint a következő király. Az ellenség vezetője azonban nem más, mint Van bátyja, Folken.

Folken sértetten hagyta el családját, mert apjuk Vant jelölte meg örököséül. Ezért a férfi bosszút forralt családja ellen, végtelen magányba menekült, és egyetlen vágya, hogy elpuszítsa egész Gaeát, ahol annyi fájdalom és megaláztatás élte. Őrült katonája, Dilandau pedig kegyetlenül vezeti csapatát és véres harcokat folytat. Ami érdekesség, hogy itt Dilandau Folken és Van családfájából származik, és e család sajátossága, hogy varázserővel is rendelkeznek.

Így Hitomi és Van kapcsolatára öszpontosítva bontakozik ki tehát a cselekmény, melyben Van minden áron meg akarja állítani bátyját, és királyként visszaszerezni a hatalmát.

Karakterek

Hitominál már kitértem, hogy mennyire más a mozifilmben a karaktere, mint a sorozatban. Most végezetül kicsit kitérnék Vanra is. Van itt inkább kegyetlen, vad, megkeseredett. Hogy bátor-e, vagy egyszerűen a szenvedély hajtja küldetései során, megkérdőjelezhető. Mindig egyedül küzd, egyedül hordozza döntései terhét. Nem tétovázik bárkit is megölni. Ez teljesen a sorozatbeli karakterével ellentétes, hiszen ott sokáig az volt a gyenge pontja, hogy nem támadott elég agresszívan. A közte és Hitomi között lévő hasonlóság itt teljesen nyilvánvaló. A kapcsolatuk lassan, de nagyon szépen bontakozik ki a moziban. Mint ahogy említettem, Van rendelkezik egy rendkívül erős varázserővel, ráadásul mikor Escaflownét használja, itt sokkal durvábban kell működtetnie az óriás mechát. Ugyanis, Van vérével „üzemel”, így mikor beül a gépezetbe, rengeteg cső fúródik a testébe, és akár a piócák szívják a vérét.

A sötét elborulós rész itt is feltűnik, mikor is a gyilkolás szenvedélye magával ragadja, és elborítja az elméjét, és a vérre szomjazó Escaflowne átveszi az irányítást felett.e Szerencsére Hitomi még időben megfékezi attól, hogy elmerüljön a vörös ködben. Bármilyen zárkózott, és magánakvaló Van a sztori elején, a végére teljesen megnyílik Hitominak, és a gyengédség költözik tekintetébe. A sorozathoz hasonlóan Hitomi az a kapocs itt, aki a helyes úton tartja főhősünket. Szegény Hitominak azonban az érzelmeken túl nem jutott túl sok természetfeletti erő, még jósolni sem tud, egyedül csak annyi a dolga, hogy Escaflownét ő tudja megidézni.

Összegzés

Nekem régen is, és most is tetszett/tetszik ez a film. Bár az biztos, hogy így a sorozat után megnézve kicsit kevesebb, és más megvilágításban lehet látni pár összefüggést, de szerintem akár önmagában is megállja a helyét. Nekem azért is tetszik jobban, mert Hitomi és Van kis szerelmén van a hangsúly, amit ugyan nem mondanak ki, de elég nyilvánvaló, akár ha a filmbeli gesztusaikra, párbeszédeikre gondolunk. Nekem örök kedvencem ez az anime, és ha értékelni kellene, akkor 10/8-et adnék neki, mert azért a tökéletességet nem éri el nálam néhány apróbb malőre miatt, de ezeket leszámítva igazán élvezetes, látványos alkotás.

Adatok

  • Cím: Escaflowne the movie; A Girl in Gaea
  • Japán cím: エスカフローネ
  • Rendezte: Kazuki Akane
  • Original Work: Hajime Yatate, Shoji Kawamori
  • Zene: Yoko Kanno, Hajime Mizoguchi
  • Character design: Nobuteru Yuki
  • Megjelenés éve: 2000
  • Típus: Movie
  • Terjedelem: 98 perc
  • Műfaj: akció, kaland, mecha, dráma, fantasy, romantikus
  • Stúdió: Sunrise, Bandai Visual
  • Honlapok: ANN, AnimeAddict(hun)
(Visited 96 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .